Nova velika pobeda Sirijske vojske nad pobunjenicima

Nova velika pobeda Sirijske vojske nad pobunjenicima

20 maja 2013

SirijskaVojskaSirijska vojska lojalna predsedniku Bašaru el Asadu je uz pomoć libanskog Hezbolaha ušla u strateški važan grad Kusajr, koji je uporište pobunjenika u provinciji Homs, javio Asošiejted pres.

Najmanje 23 pripadnika Hezbolaha poginulo je u sukobima sa sirijskim pobunjenicima u Kusejru, dok ih je 70 povređeno, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Bejrutu.

Arapska liga je sazvala hitan sastanak u četvrtak, a opozicioni sirijski Nacionalni savet traži da se „zaustavi masakr u Kusajru“, prenosi Bi-Bi-Si. Protivnici režima Bašara el Asada upozorili su da bi „varvarski i destruktivan“ napad snaga režima na Kusajr mogao da ugrozi američko-ruske namere da se idućeg meseca održi mirovna konferencija radi okončanja sirijskog konflikta.

Snage režima napale su grad sa juga, istoka i severoistoka, koristeći tešku artiljeriju i vojne avione, bombardujući ciljeve. Neimenovani vojnik rekao je da je ubijeno oko 100 pobunjenika tokom operacije, a vojni izvor saopštio je da vladine snage kontrolišu centar Kusajra i da se sirijska zastava vijori sa gradske kuće u tom gradu.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu potvrdila je bombardovanje i vojnu operaciju, ističući da ekstremisti Hezbolaha iz Libana „igraju glavnu ulogu“.

„Ako sirijskoj vojsci uspe da preuzme kontrolu nad celim Kusajrom, i cela provincija Homs će pasti“, rekao je direktor Opservatorije Abdel Rahman.

Opservatorija je navela da je najmanje 55 osoba poginulo juče u Kusejru, među kojima najviše ima pobunjenika. Taj broj ne uključuje pripadnike Hezbolaha. Od početka sukoba u Siriji u martu 2011. godine godine, poginulo je najmanje 94.000 ljudi, navodi Opservatorija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *