Nova vlada odlučuje o rezoluciji i Kosovu

Nova vlada odlučuje o rezoluciji i Kosovu

3 aprila 2014

Vlada_Srbije_zastavaO mogućnosti nove rezolucije Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, koju je pomenuo Tomislav Nikolić, za sada od političkih aktera niko ništa pouzdano ne zna.

Funkcioneri naprednjaka navode za list Danas da predsednik republike Srbije deluje izvan okvira te stranke, da eventualna rezolucija nije bila predmet njihovih stranačkih razgovora, ali i da će buduća vlada Srbije doneti odluku o tome da li je takav dokument potreban.

Dok su u SPS uzdržani, predstavnici opozicije smatraju da nova rezolucija o Kosovu nije ni potrebna.

Funkcioner SNS i dosadašnji predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun u izjavi za Danas je podsetio da je važeća rezolucija usvojena prošle godine i da se njome propisuje da su izmene moguće samo novim takvim dokumentom. Međutim, kako je ocenio, nova vlada će morati da dobije mandat za nastavak procesa normalizacije odnosa sa Prištinom i novom rezolucijom bi verovatno bili potvrđeni principi koji i danas važe.

„Možda će se dodati i neki novi principi, odnosno razraditi ili dopuniti postojeći, imajući u vidu novonastale okolnosti koje su proizašle iz Briselskog sporazuma. Osnovni princip u rezoluciji sigurno ostaje isti, a to je da Srbija nikada neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova. Da li je nova rezolucija potrebna ili je možda dovoljna postojeća, odlučiće nova vlada“, napomenuo je Drecun.

„Deo postojeće rezolucije je ispunjen i ostaje da se pojedine stvari primene. Nova bi mogla da sadrži odredbe koje se tiču, recimo, Uredbe o katastru, koju je Ustavni sud oborio, kako bismo rešenja doveli u sklad sa zakonom, ali bi taj novi dokument mogao da bude i hrabriji iskorak u smislu kretanja putem postizanja trajnog rešenja, gde bi onda mogle da se iznesu nove ideje“, zaključio je Drecun.

Potpredsednica SPS Dijana Vukomanović rekla je za Danas da treba sačekati da se konstituiše novi saziv parlamenta da bi moglo da se razgovara i o novoj rezoluciji. „Nemamo informacije o sadržaju eventualne rezolucije, tako da dok ne vidimo šta će u njoj pisati, ne možemo da komentarišemo“, naglasila je Vukomanovićeva.

Član Predsedništva DS i bivši šef pregovaračkog tima s Prištinom Borislav Stefanović takođe je naveo da bi se pre svega moralo videti šta piše u nacrtu ili predlogu rezolucije pre nego što bude mogao da iznese stav. „Namera vlasti je ili da se preciziraju stvari koje su dogovorene ili im je potreban alibi da bi zamaskirali ono što su zaista dogovorili. Bio bih iznenađen kada bi predsednik Nikolić napisao rezoluciju koja bi pretrpela vladine izmene. Međutim, ne vidim šta je izvan rezolucije koja je već usvojena“, ocenio je Stefanović za beogradski dnevnik.

Budući poslanik NDS i bivši ministar za KiM Goran Bogdanović istakao je da nije zagovornik rezolucija, jer dosad nijedna nije zaživela niti donela boljitak građanima u Pokrajini“. Ne vidim potrebu za novom rezolucijom. Potvrdili smo već Briselski sporazum, u kojem piše sve od A do Š. Nikolić bi morao da objasni šta sa time hoće i da se konsultuje sa svima, pa i sa opozicijom“, upozorio je Bogdanović u izjavi našem listu.

Podsetimo, Tomislav Nikolić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa češkim kolegom Milošem Zemanom, u utorak u Beogradu, najavio mogućnost donošenja nove rezolucije o KiM u Skupštini Srbije. Kako je naveo, svaki parlament treba da odobri delovanje vlade. „Ako me budu zadužili, ako zatraže novu rezoluciju, svakako ću to predložiti, nikada nisam od toga bežao. Ako zatraže da se izjasnim o rezoluciji koju bi podnela vlada sama, i to ću svakako da uradim. Neću odmagati vladi“, poručio je Nikolić.

Status Kosova u novoj rezoluciji?

S druge strane, Novosti pišu, pozivajući se na izvor u državnom vrhu, da bi nova rezolucija o Kosovu i Metohiji mogla da bude jedan od prvih strateških političkih dokumenata koje će usvojiti budući parlament Srbije.

Kada se formira Vučićeva vlada, ona bi trebalo da zajedno sa predsednikom države Tomislavom Nikolićem formuliše platformu za nastavak pregovora sa kosovskim Albancima i da je predloži Narodnoj skupštini na usvajanje.

Kako navodi list, „nije isključeno da će vrh države pokušati u narednom periodu da predstavi i svoje viđenje konačnog rešenja za status južne pokrajine“.

Prema pisanju Novosti, državni vrh smatra i da se mora razmotriti politika prema KiM jer je Priština aktivirala priču o oružanim snaga Kosova, a i promenjene su mnoge spoljnopolitičke okolnosti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *