NOVA ZABAVA POLJSKIH NACIONALISTA: Ko će spaliti više zastava Evropske unije

NOVA ZABAVA POLJSKIH NACIONALISTA: Ko će spaliti više zastava Evropske unije

16 maja 2013

EuroburnPoljski nacionalisti imaju novu takmičarsku zabavu. Po celolj zemlji oni skidaju sa jarbola i spaljuju zastave EU koje stoje uz državne zastave Poljske, kao što je, inače, običaj u zemljama Unije. U Poljskoj je, inače, paljenje državnih zastava zabranjeno, kažnjava se čak i sa godinu dana zatvora ali je policija u slučaju paljenja zastave EU nemoćna. Jer, zvanično tumačenje glasi da Unija nije država nego međunarodna organizacija, pa se onda paljenje zastave tretira kao obični prekršaj.

Radi se, u stvari, o ultranacionalističkoj organizaciji Svepoljska omladina  koja broji, kako se procenjuje, tri hiljade članova. Najviše je zastava EU spalila grupa iz ove organizacije iz južnopoljskog grada Bialsko Biala. Oni se na svom Fejsbuk profilu hvale da su u svom mestu od početka maja strgli i spalili više od 20 zastava EU. Kako tvrde, u ovom mestu od oko 30 hiljada žitelja, nema više nigde nijedne poznate zastava Unije sa 12 zvezdica…

U srednjepoljskoj Kališi u hotelskoj školi grupa mladih nacionalista je skinula zastavu EU, koja je visila pored poljske, i spalila je. U saopštenju koje su okačili na vrata napisali su:

Ogorčeni smo time što je pored našeg nacionalnog simbola obešena zastava EU koja oduzima našoj zemlji suverenitet u donošenju odluka, meša se u naše unutrašnje poslove i koja nije ništa druge nego birokratsko čudovšte koje je samo troši novac poreskih obveznika. 

Poljski mladi nacionalisti oglšavali su se i povodom Kosova kada su veoma glasno podržavali suverenitet Srbije i tražili od poljske vlade i Brisela da se vrati Srbiji ono što joj pripada.

Svepoljska omladina se smatra za radikalnu nacionalističku grupaciju. Bila je biliska nekadašnjoj Ligi poljskih porodici, ekstremnoj ultrakatoličkoj političkoj stranci, na čelu s Romanom Gjertihom (Maciech Giertich), koja je 2006-2007. bila u desničarskoj koalicionoj vladi Jaroslava Kačinjskog (Jaroslaw Kaczynski) ali je kasnije izgubila veći deo članstva i uticaja.

Proevrooska vlada Donalda Tuska ne želi da ovim ekscesima pridaje preveliku pažnju, utoliko više što se približavaju izbori i što je većini Poljaka, smatra se, dobro poznato da je njihova zemlja najviše od svih novih članica EU dobila ulaskom u Uniju i postigla najbolje rezultate u ukupnom razvoju. Mada je nedavno i u Poljskoj, posle svih drugih u EU, nastupila recesija, i što je po prvi prvi put procenat priostalica EU počeo da pada…

(Milan Lazarević – BalkanMagazin.net)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *