НОВА ЗАБРАНА ЗА УСТАШУ: И Немци против Томпсона

НОВА ЗАБРАНА ЗА УСТАШУ: И Немци против Томпсона

26 маја 2017

Једна политичка иницијатива левог спектра из немачког града Вупертала затражила је у отвореном писму од управе града и приватног организатора забрану, односно одустајање од одржавања концерта Марка Перковића Томпсона који би требало да буде одржан 4. јуна у овом граду.

„Хрватски рок-бенд „Томпсон“ окупљен око свог оснивача и фронтмена Марка Перковића је широм Европе на злом гласу због величања хрватског фашизма и војних акција хрватских милиција у рату од 1991. до 1995.“, стоји у отвореном писму објављеном на страници „Политика у десном завоју – Упознај своје непријатеље“, која организује трибине и предавања на тему десно-радикалне политике у Вуперталу, преноси Хина.

У писму које су, осим левих иницијатива и групација, потписали и локални огранци парламентарне странке Левица као и представници Немачког савеза синдиката (ДГБ), осим позива на забрану концерта, указује се и на то да су Томпсонови концерти већ забрањивани у Аустрији, Словенији и раније у Швајцарској, као и да је више пута забрањиван и у Немачкој.

„Ми овде у Вуперталу се одлучно супротстављамо томе да се усташе, који су били повезани с националсоцијалистима, представљају у безазленом светлу или чак величају“, стоји у отвореном писму.

Локални дневник „Вестдојче Цајтунг“ цитира представника локалне полиције који је рекао да Томпсонов концерт „држе на оку“.

„У вези са овим концертом ће сигурно још бити реакција“, рекао је портпарол полиције у Вуперталу Штефан Вајанд за овај лист, преноси Хина.

Лист наводи и изјаву организатора концерта који тврди да ће се концерт одржати.

„Томпсон се не налази на ‘црној листи’ извођача“, рекао је организатор напомињући да Томпсон на концертима више не изводи „спорне песме“. Он је напоменуо да ће на самом концерту бити контролисано да ли неко носи усташке симболе.

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u