НОВА ЗАБРАНА ЗА УСТАШУ: И Немци против Томпсона

NOVA ZABRANA ZA USTAŠU: I Nemci protiv Tompsona

26 maja 2017

Jedna politička inicijativa levog spektra iz nemačkog grada Vupertala zatražila je u otvorenom pismu od uprave grada i privatnog organizatora zabranu, odnosno odustajanje od održavanja koncerta Marka Perkovića Tompsona koji bi trebalo da bude održan 4. juna u ovom gradu.

„Hrvatski rok-bend „Tompson“ okupljen oko svog osnivača i frontmena Marka Perkovića je širom Evrope na zlom glasu zbog veličanja hrvatskog fašizma i vojnih akcija hrvatskih milicija u ratu od 1991. do 1995.“, stoji u otvorenom pismu objavljenom na stranici „Politika u desnom zavoju – Upoznaj svoje neprijatelje“, koja organizuje tribine i predavanja na temu desno-radikalne politike u Vupertalu, prenosi Hina.

U pismu koje su, osim levih inicijativa i grupacija, potpisali i lokalni ogranci parlamentarne stranke Levica kao i predstavnici Nemačkog saveza sindikata (DGB), osim poziva na zabranu koncerta, ukazuje se i na to da su Tompsonovi koncerti već zabranjivani u Austriji, Sloveniji i ranije u Švajcarskoj, kao i da je više puta zabranjivan i u Nemačkoj.

„Mi ovde u Vupertalu se odlučno suprotstavljamo tome da se ustaše, koji su bili povezani s nacionalsocijalistima, predstavljaju u bezazlenom svetlu ili čak veličaju“, stoji u otvorenom pismu.

Lokalni dnevnik „Vestdojče Cajtung“ citira predstavnika lokalne policije koji je rekao da Tompsonov koncert „drže na oku“.

„U vezi sa ovim koncertom će sigurno još biti reakcija“, rekao je portparol policije u Vupertalu Štefan Vajand za ovaj list, prenosi Hina.

List navodi i izjavu organizatora koncerta koji tvrdi da će se koncert održati.

„Tompson se ne nalazi na ‘crnoj listi’ izvođača“, rekao je organizator napominjući da Tompson na koncertima više ne izvodi „sporne pesme“. On je napomenuo da će na samom koncertu biti kontrolisano da li neko nosi ustaške simbole.

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *