НОВА ЗАМKА ИМПЕРИЈЕ ЗА ПУТИНА: Да ли ће Русија пасти на Макронове обмане?

NOVA ZAMKA IMPERIJE ZA PUTINA: Da li će Rusija pasti na Makronove obmane?

28 septembra 2019

Francuski predsednik Emanuel Makron je američka marioneta. Na funkciju ga je postavio Vašington. Njegov trenutni zadatak je da obmane ruskog predsednika Putina, iskorišćavajući rusku čežnju za pridruživanje zapadnom svetu.

U nizu izjava – „Rusija je duboko evropska“ (20. avgusta), „Potrebno nam je partnerstvo sa Rusijom da bismo izgradili novu arhitekturu poverenja i bezbednosti u Evropi“ (27. avgusta), „Vreme je da Evropa posegne za Rusijom “(27. avgusta),„ Guranje Rusije dalje u izolaciju bila bi velika greška Evrope “(29. avgusta), „Došlo je vreme da se ublaže tenzije sa Rusijom “(9. septembar), i tako dalje.Šta se dešava? Blage izjave predsednika Trampa dovele su ga do optužbi da je „Putinov agent“ i do sprovođenja višegodišnje istrage „Russiagate“ koja je imala za cilj Trampovo razrešenje. Koja je svrha svega ovoga ako ne da Putin omekša i napravi ustupke spoljnoj politici Vašingtona kao cenu prihvatanja od Zapada ili da ga učine nespremnim za nadolazeći napad na Iran?

Iran, saveznik Rusije, priprema se za vojni napad od strane Izraela, Vašingtona i Saudijske Arabije, a Putin nudi da Saudijskoj Arabiji proda ruski sistem protivvazdušne odbrane S-300 i S-400!

Da li Putin želi da naoruža Saudijsku Arabiju, Izrael i SAD protiv Irana? Onog trenutka kada Saudijska Arabija stekne jedan od ovih jedinstvenih sistema, otići će pravo u Vašington, gde će stručnjaci smisliti kako da ga poraze. Dakle, odbrana Irana bi bila ugrožena, a isto tako i sirijska i ruska.

Kineska vlada toleriše američke nevladine organizacije koje seju nesklad u Kini i podstiču nerede u Hong Kongu. Ruska vlada toleriše američke i nemačke nevladine organizacije koje su organizovale nedavne proteste u Moskvi, koji su naštetili imidžu ruske vlade na opštinskim izborima u Moskvi.

Sjedinjene Države nikada ne bi tolerisale ruske ili kineske nevladine organizacije koje deluju u Americi i seju nesklad. Zašto je ruska vlada dozvolila Vašingtonu da je osramoti na izborima u Moskvi? Zašto kineska vlada dozvoljava Vašingtonu da je osramoti u Hong Kongu?

Možda obe vlade pokušavaju da pokažu da su tolerantnije prema slobodi govora i protestima nego zapadne zemlje, a čini se da jesu. Ali to niko ne primećuje, jer zapadni mediji kontrolišu objašnjenja, a objašnjenje je da Putinova podrška opada, a Kina zlostavlja nedužne demonstrante koji samo žele malo slobode.

Iran se sprema za napad. Amerikancima i Evropljanima se govori da je iransko oružje korišćeno u napadu na saudijska naftna postrojenja. Vašingtonu je Iran kriv čak iako je napad učinila neka jemenska grupa u ratu sa Saudijskom Arabijom, baš kao što je izgovor za invaziju na Avganistan bilo prisustvo Osame bin Ladena u zemlji.

Istina, napad na Saudijsku Arabiju najverovatnije je izvršio Izrael ili CIA, kako bi stvorio dodatnu propagandu protiv Irana i kako bi nesrećni, zapadni narod podržao vojni napad. Ruska i kineska vlada su očigledno zaslepljene mitom o demokratiji na Zapadu. Zapadni narodi nisu dovoljno inteligentni i perceptivni da shvate šta se dešava.

Gde su glasovi Rusije i Kine? Da li je Kina srećna što će izgubiti snabdevanje energijom i ulaganja u Iranu?

Da li je Rusija srećna što preživljava haos sa džihadistima na svojim granicama?Obe države bi mogle da zaustave napad na Iran jednostavnom izjavom da ga neće tolerisati. Ako Iran bude napadnut, Rusija i Kina će biti krive koliko Izrael i Vašington.

Zapad se ruši moralno, duhovno, ekonomski, politički. Zašto Rusija želi da se pridruži takvom Zapadu, završava analizu legendarni Pol Krejg Roberts.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI36 komentara

 1. Goran Swe says:

  Pol Krejg Roberts je je zaista legenda, sjajan kao i obicno, kao i Wiliam Engdahl i jos par casnih ljudi. Uvijek pogadja u metu.

  • Milica says:

   Ne znam da li je uopšte pogodio metu (suštinu). Na kraju kaže "Zapad se ruši moralno, duhovno, ekonomski, politički. Zašto Rusija želi da se pridruži takvom Zapadu." - Rusija kontaktira sa Zapadom, ali to ne znači da se pridružuje Zapadu. Rusija ne ulazi u stari šablon blokovske podeljenosti, nego drži se novih principa multipolarnosti. Nakon najnovijih pretnji Iranu Rusija je ponudila Iranu S-400, ali Iran zasad nije zainteresovan za tu ponudu. Da li to znači da Iran već ima sasvim dovoljno PVO sistema, to ne znamo. Ovamo desno na Istoku je svet zemalja koje se još uvek ponašaju prilično suvereno. Ne udružuju se tvrdo, blokovski i na sličnim principima kao Zapad. Iran u ovoj situaciji nije tražio zaštitu u vidu zajedničkog stava Rusije i Kine. To je bitna suština. Iran je važan centar sveta, značajniji od Krejgove Amerike. Pol Krejg Roberts nije sposoban to da uoči.

   • Milica says:

    Rusija se drži novih principa multipolarnosti kad kontaktira sa EU, jer u skladu sa tim principima može da posmatra EU kao posebnu regiju sa svojim posebnim interesima, koji se ne moraju poklapati sa celim zapadnim svetom. EU ako hoće da popravi odnose sa Rusijom, kao posebna regija morala bi malo da odstupi od svog atlantizma. To je u njenom interesu zbog još jednog veoma važnog razloga - koliko će u EU-ropi biti novopostavljenih raketa srednjeg i malog dometa.

  • Milica says:

   Krejg ne vidi ni Ukrajinu sa svim njenim velikim i raznovrsnim problemima koja je po veličini teritorije najveća čistoevropska zemlja. To nam govori da Krejg kao i svi ostali Amerikanci uopšte ne mari za to veliko slovensko dvorište. Ukrajina sada ne želi ni specijalni status za Lugansk i Donjeck, mada je on predvidjen sporazumima iz Minska. Po svoj prilici isto tako EU bi da Donjeck i Lugansk ostanu u Ukrajini i to bez specijalnog statusa, bez obzira što to stoji u sporazumima iz Minska, a zatim da povuče antiruske sankcije. Krejg ne vidi ispravno ni sve čežnje Rusije koja je puno veća država od Ukrajine. Rusija moguće je da ima čežnju da Ukrajina bude opet normalna zemlja, ali Rusija ne želi ni NATO na svojim granicama a to znači ni u Ukrajini. Neslaganja EU i Rusije po pitanju Ukrajine su velika, taj prvi kamen spoticanja u odnosima Rusija-EU je ogroman. NE POSTOJI ŠANSA DA SE RUSIJA UBRZO PRIBLIŽI ZAPADU, A KAMOLI DA MU SE PRIDRUŽI. TO JE VELIKA GREŠKA U KREJGOVOM POSMATRANJU. Ali baš veličina tih neslaganja jeste razlog zašto će se predsednik Rusije mnogo puta susresti i sa Makronom i sa ostalim EU-ropskim liderima. Šta uopšte može da postigne? Uglavnom samo kupovanje vremena ali u kom bi bilo što manje sukoba u Ukrajini. To jeste minimalan cilj, ali i to je nešto.

  • Milica says:

   Krejg vapi i zapomaže da neko spolja spasi njegovu Ameriku od novih krupnih grešaka. Krejgu zapravo nedostaje onaj stari SSSR koji je mnogo puta prvi i često jedini odreagovao na razne ludosti njegove Amerike. Neka se navikne da toga više nema. Jeste lepo što je postavio direktna i neskrivena pitanja i sumnje, ali sada i Krejg kasni za dogadjajima, prevazidjen je.

 2. Don Kihot says:

  Komentar je s razlogom malo iskarikiran ali ima dosta istine u vezi ove dvije velike države i dešavsnja...Ta logike uistinu nije u skladu s mentalitetom Rusije i Kine, i ne sumnjam da će ih promišljanje hrabrog i nepotkupljivog Krejga navesti na razmišljanje...

 3. persida says:

  Dok je Putin na vlasti, Rusija nema sanse sa Zapadom. Potreban jer prevrat, ali ne po zeljama Cije, vec po interesima ruskog naroda. Mladi general koji nema straha od Zapada, i koji se ne plasi rata, a koji voli Rusiju iznad vega, prazio bi Zapad za 24 sata. Putin je podmetnut da se takav ne pojavi.

  • Mile says:

   Ako "mladi general", o kom sanjaš, voli svoj ruski narod i Rusiju iznad svega, e onda neće povesti Ruse i Rusiju u ratni sukob sa Amerikom i sa celim Zapadom. Igra se već duže vreme namešta da se dogodi novi svetski rat u koji bi ponovo bila uvučena Rusija. Najveća pobednica iz drugog svetskog rata imala je i najveći broj ljudskih žrtava. Da li si svesna koliko postavljaš previsoke zahteve pred Rusiju, a sa mogućom novom katastrofom po ruski narod?

   • persida says:

    Onda neka Rusi sacekaju da ih Ameri izgaze, moze i tako. Istorija je pokazala da nema neutralne pozicije. Pa, u Rusiji, mnogi gladuju. Zar oni nisu zrtve, nego su samo zrtve oni koji su u ratu?

    • Milica says:

     Baš si nekulturna, iznad svega boezobzirna i bezobrazna. Pretpostavljaš da u Rusiji mnogi gladuju - pa bi ih "dobra" teta Persida zato povela u rat. Možda bi ti njih povela i u novi gradjanski rat? Ako gladuju za rešenje tog problema treba nešto drugo da rade, a ne da ratuju.

     • persida says:

      Kako da ne, gladni su jer ne rade BIG MAKU. Nemas pojma kako u Rusiji zivi prosecan Rus. Raspitaj se koliko Rusa zivi u Americi, a koliko Amerikanaca u Rusiji. Mozda ces nesto shvatiti, mada sumnjam, tvoj mozak je ostecen.

    • Milica says:

     U tvojoj glavi na prvom mestu nalaze se zapadni i američki kriterijumi i nažalost izgleda da zauzimaju sav unutrašnji prostor. Ne pravi od Rusa Amere, oni to neće da budu.

     • persida says:

      Ako nece da budu Ameri, sta traze u Americi i zapadnoj Evropi, sto ne glodju gloginje u Sibiru?

  • Miraš says:

   Nekako taj tvoj pretpostavljeni/zamišljeni "mladi ruski general" pa još hrabar, izgleda mi kao gotova budalčina za naše potrebe i pitaj Boga za čije sve potrebe još, a najmanje u interesu njegovog ruskog naroda.

   • persida says:

    Neka bude kako kazes, neka ostanu Putin i Vucic, dobili ste sta ste trazili.

 4. Milan says:

  Njegoš: "Spuštavah se ja na vaše uže, Umalo se uže ne pretrže; Otada smo viši prijatelji, U glavu mi pamet ućeraste." ... Kakvu mudrost ili kakav savet daju poslednja dva stiha: "Otada smo viši prijatelji, U glavu mi pamet ućeraste."

  • Stana says:

   Govori o veštini izbegavanja sukoba. Otprilike da ne možemo samo prosto i veoma iskreno zauzeti distancu što dalje od naših potvrđenih neprijatelja. Dok se družimo sa njima namirisaćemo tj. naslutićemo ili saznaćemo kakve nove podvale spremaju.

 5. Milan says:

  "Makron je američka marioneta. Na funkciju ga je postavio Vašington. Njegov trenutni zadatak je da obmane Putina, iskorišćavajući rusku čežnju za pridruživanje zapadnom svetu." - Nije reč samo o prostoj čežnji naivnih Rusa. Postoji nastojanje Rusije da imaju veći uticaj i veće poštovanje u Evropi, reč je o realnim i opravdanim zajedničkim interesima jer nalaze se na istom kontinentu EVROPA. Može se govoriti i o jednom zajedničkom i najvećem svetskom kontinentu EVROAZIJA. Dosad Evropa je takva nastojanja Rusije uglavnom odbacivala, reagovala je upornim unižavanjem i ponižavanjem Rusije. Jasno je Rusiji da u Evropi neće imati ozbiljnog partnera ili saveznika, ali biće još gore ako uopšte ne kontaktiraju sa tom i takvom Evropom.

  • persida says:

   Vatikan ce uvek biti protiv Rusije, a samim tim i tzv. Evropa.

  • Velika Metla says:

   Milan,ako obmane Putina onda je Putin teeeeško govedo. I treba mu tako.

   • persida says:

    Putin je vec obmanut, ali ne zato sto je glup, vec zato sto je sebican.

  • Predrag says:

   jeste da putin jede kašu ali ne pase travu. strategija je jasna ne uvući se u veliki sukob. to je putin više puta i rekao da rusija neće više nikad stradati kao u 2 ratu. oni mogu samo da laprdaju do mile volje na to se ne treba osvrtati. ali lad dpđe do akcije lao u siriji ili venecuele tu su stvari jasne a tek iran ne smeju da taknu pa i kosovo. zar nije rekao kosovo nikad neće biti priznato od strane rusije a to znači i un. koliko je do sad rusija osujetila američkih planova. sada već svi shvataju da je amerikla pukla. pa zar lepenova nije za malo pobedila. polako će svi početi da se otimaju iz američlog zagrljaja. pa gle samo kako se erdpgan pteo. saće i italiani i francuzi

 6. teoretičar says:

  Nemo se neko zabuni. Nisam ja pisao gornji članak.

  • Kosovac says:

   @ teoretičar, …..Ne sekiraj se, nisi iti toliko glup pa da napišeš da je Makrona na funkciju postavio Vašington. Kada i vrapci na grani znaju da je Makrona na funkciju postavio Duboki. ……….Znaš, ipak nisu oni napisali glupost, oni su napisali samo jednu „indoktrinarnu istinu“. Još je Volter pre ko zna koliko godina, primetio da je ljudima milije da čuju Laž koja im godi srcu, nego Istinu koja ih vređa. Evo vidi samo koliko su uspeha postigli indoktrinacijom da Mini HE uništavaju životnu sredinu. Zato što one gutaju vodu nekim cevima, i sva voda tako nestane i ode u inostranstvo valjda. Pa stručnjak dekan kaže Mini HE uništavaju šume tako da još malo pa nećemo imati nikoga da pojede onaj silni CO2 što ispuštaju Minine sestre Termoelektrane. Pa ćemo i Termo srušiti. Jedinu korist ćemo od toga imati jeste to što smo se pokazali dosledni i poslušali Direktivu Evropske Unije.

  • Milax says:

   Ljudi moji Putin,Tramp,Merkelova i Makron podnose racune istom gazdi.Taj ,,gazda,, vrsi ,,Amerikanizaciju,, Evrope koja treba da bude superdrzava sa 100 vera i nacija.Krajnji cilj je unistenje belaca kao glavnih protivnika novog svetskog poretka.Sve gej parade i svi udari po porodici u Evropi i Svetu usmereni su ka beloj porodici,ka belcima.....

   • Milica says:

    Kažete da "Krajnji cilj je unistenje belaca",ali ovaj drugi deo vašeg stava nikako ne stoji "kao glavnih protivnika novog svetskog poretka." Ne smatram da su beli Eu-ropljani protivnici novog svetskog poretka, naprotiv oni uživaju što su sastavni deo prosperitetnog zapadnog sveta i tog novog svetskog poretka zapadnog tipa koji se pokazao jačim na kraju Hladnog rata. ... U Rusiji su zabranjene gej parade.

   • persida says:

    Neki od Putinovih saradnika su gejovi. Raspitaj je, prouci materiju, Putin je licemer.

 7. Slobodanka says:

  "Obe države (Rusija i Kina) bi mogle da zaustave napad na Iran jednostavnom izjavom (!)da ga neće tolerisati. Ako Iran bude napadnut, Rusija i Kina će biti krive koliko Izrael i Vašington." - 1. Takva izjava bi unutar SAD-a uvećala pritiske na Trampa da mora napasti Iran. Politički protivnici bi optuživali Trampa da sluša i Kinu i Rusiju, najveće protivnike ili rivale Amerike. Veoma je osetljivo i neizvesno pitanje kako bi reagovali u Americi. Verbalna izjava Rusije i Kine da neće tolerisati napad na Iran - može i da ubrza odluku SAD-a i njenih bliskih saveznika da napadnu Iran. 2. Veći i sigurniji značaj da se napad na Iran ne dogodi imaju predstojeći predsednički izbori u SAD-u. 3. U ovom času ne znamo koliko je adekvatno pripremljena PVO Irana na pretpostavljeni vazdušni napad SAD-a. Da li sada treba sprečavati napad na Iran? Ako Iran bude napadnut, a postaje sve izvesnije da će se to desiti, da li je to dobra prilika da SAD dobije težak uzvratni udarac nakon kog za svetskog hegemona više nema oporavka? Velike vojne sile odavno ne ratuju jedna protiv druge direktno nego preko sukoba na teritoriji trećih zemalja.

 8. Slobodanka says:

  Utisak je da Pol Krejg Roberts traži od Rusije i Kine ne samo da zaštiti državu Iran, nego najpre da sačuva njegovu Ameriku od sopstvenih zlodela? Ali njegova zločesta Amerika odavno nikog ne sluša, te neće slušati ni ove dve države.

 9. Za Srbiju says:

  Rusiju ruše iznutra zapadnim medijima, filmovima i ostalim glupostima zapadnih"vrednosti", zapadnim načinom života. Situacija je kao i kod nas. Mrežni rat.

 10. Velika Metla says:

  Moj otac je bio takoreći polupismen,imao je samo 4 razreda Osnovne škole,pa mu nije bio nikakav problem,ni dilema,da zna da se zapadu NIKADA ne sme verovati!

 11. deda mraz says:

  Sve je tacno sto je ovaj ko fol predsednik rekao,fol je u tome sto su ameri izbacili evropu iz Rusije a oni ulazu ko ludi i prave fabrike po Rusiji.

 12. Velika Metla says:

  Ruska i kineska vlada su očigledno zaslepljene mitom o demokratiji na Zapadu. Zapadni narodi nisu dovoljno inteligentni i perceptivni da shvate šta se dešava. Ako ruska i kineska Vlada nasednu na ove laži zapadnjačke o nekakvoj demokratiji onda te dve države NE TREBA UOPŠTE NI DA POSTOJE. A o gluposti i retardiranosti zapadnog homo sapiensa je uzaludno trošiti "mastilo"!

 13. Sarmat says:

  Pol Krejg Roberts je bio službenik Reganove zločinačke administracije. Takvom čovjeku i njegovim analizama se ne smije i ne može vjerovati. Nisu Putin i FSB naivni pa da ne prepoznaju igru koju igra Makron zajedno sa američkom dubokom državom.

 14. Anderlecht says:

  "Dok je Putin na vlasti, Rusija nema sanse sa Zapadom. Potreban jer prevrat, ali ne po zeljama Cije, vec po interesima ruskog naroda. Mladi general koji nema straha od Zapada, i koji se ne plasi rata, a koji voli Rusiju iznad vega, prazio bi Zapad za 24 sata. Putin je podmetnut da se takav ne pojavi." Ovako Persida, to je ono što genocidni zapad želi. To ti je napisao i neko gore. Oni, Amerika, su postavili zamku Rusiji u Ukrajini, sa ciljem da Rusija uđe u totalni rat i da onda dobije imidž novog četvrtog rajha. Putin je uzeo Krim i HVALA BOGU stao. Napravio je dobru procjenu. I to je jako naljutilo zapadne genocidne hijene. Sve im je propalo. Samo polako, dobro je taktizirati i kalkulirati.

  • persida says:

   Zasto totalni rat, mogao da je Putin da kratkim i razornim napadom na Ukrajinu pokaze Zapadu sta ga ceka u slucaju prosirivanja sukoba. Ali Putin, Jevrejin po majci, sasvim lepo saradjuje sa Vajcmanom Porosenkom, i njegovim naslednikom, Jevrejinom Zelenskim. Nejevreji su naprosto glupi da provale jevrejske igre i tome nema leka. Jevreji zasluzuju da vladaju svetom. Nejevreji (a pogotovo Rusi i Srbi) samo su lakoverne budale koje moze da oko prsta vrti i jevrejsko dete. Znam da istina boli, ali tako je.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *