„Novac Britanaca se koristio za udar protiv grčkog naroda“

„Novac Britanaca se koristio za udar protiv grčkog naroda“

10 juna 2013

Nigel_FarageVođa britanske Nezavisne stranke i evroparlamentarac Najdžel Feridž u tekstu za britanski Telegraf žestoko se obrušio na tajni izvještaj MMF, koji je „procurio“ u javnost pre nekoliko dana, tvrdeći da je to još jedan dokaz da se novac britanskih poreznika trošio za udar protiv grčkog naroda.

U tekstu naslovljenom „Grčka je žrtvovana na oltaru neuspelog evro eksperimenta“ Faridž napominje kako je MMF bio spreman da se kocka se milijardama dolara na „jednu običnu veliku laž“, koja je rezultirala uništavanjem miliona života.

„Grčka je žrtvovana na oltaru propalog evro eksperimenta, njena poslovna zajednica je desetkovana, njene porodice su oterane u siromaštvo, njena stopa samoubistava je dotakla plafon (povećala se više od 40 posto u godinama krize). Nezaposlenost u zemlji štrajkova se učetverostručila, a stopa nezaposlenosti mladih sada je dosegla 64 posto“, piše Feridž.

„Ono što se dogodilo nije ništa više od očajničkog izigravanja drevnog režima, bacanja kocke na Versajski igrači stol, nadajući se da će se, barem jednom, kocke posložiti. Nikada nisu…“, dodaje Feridž.

Tajni dokument MMF-a: Pogrešili smo kad smo Grčku terali na rezove!

MMF je priznao je da je njihova politika štednje u Grčkoj podbacila. U MMF dokumentu koji nosi oznaku „strogo povjerljivo“ stoji da su pre tri godine „potcenili štetu koju će mere štednje naneti grčkoj ekonomiji“, objavio je Vol Strit Džurnal.

Grčka je u recesiju upala pre šest godina. MMF i Evropska unija odobrile su Grčkoj pakete finansijske pomoći, ali pod uslovom rezanja javne potrošnje u gotovo svim aspektima, s naglaskom na nužnost otpuštanja u javnom sektoru.

MMF sada priznaje da to nije bila dobra ideja, ali naglašava da im je ovakva politika prema Grčkoj kupila vreme potrebno za ograničavanje razmera krize u ostalim članicama evrozone. Dokument čiji sadržaj prenosi ovaj list nastao je u ogranku MMF-a u Vašingtonu. Portparol MMF, grčko Ministarstvo finansija i Evropska komisija odbili su da komentarišu sadržaj ovog dokumenta.

(Frontal.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *