NOVAK ĐOKOVIĆ: Mnogo je nepravde učinjeno Srbiji i Srbima

NOVAK ĐOKOVIĆ: Mnogo je nepravde učinjeno Srbiji i Srbima

26 avgusta 2013

1176114_648089225204257_882343084_n-587512761Najbolji teniser sveta Novak Đoković rekao je u intervjuu listu “Njujorker” da mu je pokojni patrijarh Pavle jedan od uzora. Takođe, Novak je govorio o imidžu Srbije u svetu, poseti Hilandaru, a u tekstu se detaljno obrađuju njegov život i karijera.

„Pamtim lep citat patrijarha Pavla, jednog od najvećih ljudi koje je Srbija ikada imala, bio je naš duhovni vođa dok nije preminuo 2009. Bio je veoma skroman čovek. Sestra mu je bila bolesna i svakog dana je išao javnim prevozom kako bi je posetio. Nije koristio automobile i uvek je rado razgovarao sa ljudima. Jedan mu je dečak tako rekao kako ima sve petice i kako je uspešan u školi. Patrijarh mu je na to odgovorio: ‘To je lepo, čestitam ti. Ali nisu ocene to što te čini čovekom, već tvoje ponašanje’. Trudim se da to primenim i u životu“, rekao je Novak.

Na pitanje da li misli da je pomogao da se u svetu promeni slika o Srbiji i da li je imidžu Srbije uopšte bila potrebna promena, Novak je odgovorio: “Da. Ne želim da sudim ljudima, ali verujem da se pogrešno informisani. Sve je to posledica lošeg pisanja o Srbiji u poslednjih dvadeset godina. Ne kažem da je Srbija najbolja zemlja na svetu, ali ne zaslužuje ni takav tretman od svetskih medija. Kao neko ko je odrastao u Srbiji i ko poznaje njenu istoriju, znam koliko je nepravdi učinjeno našem narodu”, rekao je Novak i dodao da su mediji “ispirali mozak” ljudima i da niko nije želeo da sasluža dužu verziju priče, koja je i istinita.

Novak je opisao i koliko mu je značio boravak na Hilandaru 2009. godine. „Ceo dan smo provodili u molitvama, šetali smo, pomagali bratiji manastira u njihovim poslovima. Jeli smo dva puta dnevno, u šest ujutro i u šest popodne. To iskustvo mi je pomoglo da se vratim svojim korenima i samome sebi“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *