Новаковићу „Конески“

Novakoviću „Koneski“

20 oktobra 2016

kul-novakovic_620x0

OVOGODIŠNJE međunarodno priznanje Makedonske akademije nauka i umetnosti, nagrada „Blaže Koneski“, pripala je Dušku Novakoviću za poseban doprinos u afirmaciji makedonske savremene književnosti i kulture.

Na Svečanoj sednici MANU, povodom 49 godina od osnivanja ove institucije, nagradu je laureatu uručio predsednik MANU, akademik Taki Fiti.

Novaković je u svojoj besedi istakao značaj i podsticajnost prevodilačkog rada cele plejade poznatih srpskih prevodilaca strane književnosti:

– Da nije bilo njih i njihovih prevoda, takozvane lepote približavanja književnih dela sa raznih jezika sveta u jedinstveni majčin jezik koji najbolje razumem, teško bih se osmelio da njemu približim očev jezik na kom se već više decenija stvara savremena makedonska književnost, veoma cenjena u svetu i, sva sreća, dostupna pažnji i znatiželji i srpskih čitalaca – rekao je Novaković.

ENĐULU

NAGRADA MANU se sastoji od Povelje i zlatne medalje sa likom Blaža Koneskog. Ove godine pored Duška Novakovića priznanje je dobio i turski pesnik Suad Enđulu iz Istanbula.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *