Nove antiruske laži

Nove antiruske laži

22 oktobra 2014

Aleksandar PAvicPiše: Aleksandar Pavić

I tako je sad Radoslav Šikorski, bivši poljski ministar spoljnih poslova a sadašnji predsednik poljskog parlamenta, primoran da povuče reči koje je izgovorio pre samo koji dan, a koje su bile okidač za bezbroj bombastičnih naslova i oštrih komentara u zapadnim mas-medijima, da ne govorimo o reakcijama određenih „skandalizovanih“ zapadnih političara. Dakle, ispostavlja se da Šikorski zapravo nije svojim ušima čuo „nepristojnu ponudu“ ruskog predsednika Vladimira Putina upućenu tadašnjem poljskom premijeru (i nasledniku Hermana van Rompeja na čelu Evropskog saveta) Donaldu Tasku tokom njegove posete Moskvi 2008. godine – da Poljska i Rusija podele Ukrajinu. Ni svojim, a ni tuđim – ma koliko da je želeo.

Navodno, Putin je pre šest godina u Moskvi Tasku „prijateljski“ predočio da je Ukrajina „veštačka zemlja“, a Ljvov „poljski grad“ – pa, shodno tome, što ne bi Rusija i Poljska jednostavno „bratski“ podelile tu nesrećnu zemlju? Poljska bi, prema ponudi navodnog Putinovog emisara Žirinovskog, jednostavno poslala vojsku u pet zapadnoukrajinskih pokrajina, a Rusiji bi, pretpostavlja se, pripalo ostalo.

Ali „zli agresor“ Putin nije mogao ni pretpostaviti s kakvim moralnim gromadama ima posla. Jer su Poljaci „veoma, veoma jasno stavili do znanja da neće da imaju ništa s tim“. Tako je bar sve to ispričao Šikorski američkom političkom časopisu Politico, što je i objavljeno 19.10.2014. Usput je, naravno – jer se takve prilike jednostavno ne propuštaju – za potrebe raskošne inteligencije i istorijske obrazovanosti američkih čitalaca, napravio paralelu po kojoj je Putin „posle Krima“ bio isto što i Napoleon posle Austerlica, odnosno Hitler posle kapitulacije Pariza. Odnosno, shodno asocijacijama koja bi ta imena trebalo da bude – agresor, zločinac, imperijalno čudovište, a može biti i prikriveni nacista, naoštren na pokoravanje celokupnog poštenog i miroljubivog čovečanstva.

No, sad se ispostavlja da je Šikorskog „izdalo pamćenje“, jer, „posle provere, ispostavlja se da nikakvog bilateralnog susreta između Putina i Taska nije ni bilo“.

Postavlja se pitanje šta je to uopšte, i gde, i s kim Šikorski „proveravao“ ako se već oslanjao na sopstveno sećanje? Možda je posredi bilo „mešanje činjenica sa fantazijama“, po rečima kritički nastrojenog lidera poljske političke stranke Alijanse demokratske levice, Lešeka Milera? Ili je, pak, reč o tome da je američki časopis reči Šikorskog „preduboko protumačio“, kako je to izjavio u svoju odbranu sam Šikorski, na zaprepašćenje američkog novinara koji ga je intervjuisao, koji je konstatovao da „nije siguran“ šta taj pojam „predubokog tumačenja“ uopšte znači.

Ipak, biće da je reč o tome da je Šikorski jednostavno lagao, i to svesno, da bi još malo podigao ulog u opštem informativnom ratu koji Zapad vodi protiv Rusije i Putina. Šikorski je, kao bivši novinar, savršeno upoznat sa jednim od osnovnih pravila savremenih medija: demanti ne vredi ni stoti deo prvobitne izjave. Dakle, bilo je bitno usaditi u svest prosečnog gledaoca ili čitaoca još jedan sitan detalj koji će dodatno upotpuniti sliku koja se medijski agresivno stvara o Putinu i Rusiji, pogotovo posle u vremenu Euro-majdana i zapadno-inspirisanog ukrajinskog građanskog rata.

A dodatni argument u prilog toga da je lagao dao je sam Šikorski. Naime, suočen već sledećeg dana sa oštrim demantijima ruske strane, Šikorski je, tokom dve konferencije za štampu održane u utorak 20.10.2014, prvo odbio da pruži dodatne pojedinosti o svom „istorijskom svedočenju“, da bi zatim pokušao da se izvuče kroz tvrdnju da Putinova „nepristojna ponuda“ nije data u Moskvi, već nešto kasnije te godine, na NATO samitu u Bukureštu. Međutim, Raša tudej je već posle nekoliko sati utvrdila da, prema zvaničnom NATO rasporedu sa bukureštanskog samita 2008. godine, ruski predsednik i poljski premijer nisu održali nikakav bilateralni sastanak. Šikorski više nije imao snage i za treću pres konferenciju u jednom danu.

Srećom po Poljsku, ona ima živu opoziciju, pa su politički protivnici Šikorskog odmah iskoristili priliku da ga prozovu i tako bar delimično spasu čast zemlje. Poljska premijerka Eva Kopač se izvinila novinarima u ime svog predsednika parlamenta, uz opasku da „neće tolerisati takve standarde ponašanja“, a i premijerka i lider najveće opozicione partije Kačinski su konstatovali da je Šikorski morao o takvom nečemu, ako je to stvarno čuo, odmah da informiše predsednika Poljske.

Kada uz ovaj ispad Šikorskog dodamo i najnoviju „informaciju“ lansiranu, posredstvom časopisa Der Spiegel, iz navodnih nemačkih obaveštajnih izvora, po kojoj su proruske snage srušile putnički avion MH17 nad istočnom Ukrajinom u julu – za koju (naravno) nisu ponuđeni nikakvi dokazi, onda se samo još jednom podsećamo na to kakav to tip ljudi i organizacija vodi današnji, još uvek „mlaki“ rat protiv Rusije. I nije samo reč o tome da su, prema ispovesti doskorašnjeg urednika Frankfurter Allgemeine Zeitung-a, glavni nemački medijski poslenici plaćeni od strane CIA da „spinuju“ svoj medijski rad u korist američki interesa, a glavni nemački mediji suštinski pi-ar instrumenti američke politike.

Ne, reč je o tome da imamo posla sa ciničnim lažovima, spremnim na najniže podlosti radi ostvarenja svojih ciljeva. Isti oni koji su svojim lažima lansirali građanski rat u bivšoj Jugoslaviji i oklevetali i kleveću Srbiju, sada potpiruju rat u Ukrajini, s ciljem da ga prenesu s one strane granice sa oklevetanom Rusijom. I šta su za njih laži i proklete laži, zarad postizanja tako „svetlih“ ciljeva?

To je suština onoga što nam se nudi sa Zapada, uvijeno u celofanska šarena pakovanja i slatke, šuplje reči o demokratiji, ljudskim pravima, vladavini prava i boljem (malo) sutra. I sve to znaju oni koji čitaju ovakve i slične tekstove. Ali ipak, dok se ne pruži prilika za aktivni odgovor – važno je ne oguglati. Nepomenik je posebno opasan kada deluje banalizovano.

(Fondsk.ru)

KOMENTARI3 komentara

  1. darinko says:

    važno je ne oguglati. Nepomenik je posebno opasan kada deluje banalizovano.- Odlicno receno ! Kratko jasno, i informacija i osvrt na informaciju. Hvala Aleksandre.

  2. Srbislava says:

    Važno je ne oguglati, ali kako?Većje previše oguglalih i ogluvelih oko nas.Osiromašenih materijalno i duhom. A kada zazveči praznina...

  3. Nebojsa says:

    Uvek sam se smejao kad su spominjali ovu nazovi ponudu Poljacima ! Zamislitr bas ce jedna mocna Rusija da pravi dogovor sa Poljskom koja igra kako joj sciraju preko Atlantika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *