НОВЕ МЕРЕ! У Србији на снагу ступа нова Уредба о мерама за време ВАНРЕДНОГ СТАЊА

NOVE MERE! U Srbiji na snagu stupa nova Uredba o merama za vreme VANREDNOG STANJA

17 marta 2020

(foto: Tanjug – Rade Prelić)

Vlada Srbije donela je Uredbu o merama za vreme vanrednog stanja kojima se, kako se navodi, odstupa od Ustavom zajamčenih ljudskih i manjinskih prava za vreme vanrednog stanja.

Uredba, doneta 15. marta, a objavljena danas u Službenom glasniku, utvrđuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saglasnosti sa Ministarstvom zdravlja, može privremeno da ograniči ili zabrani kretanje licima na javnim mestima.Ista ministarstva mogu da narede pojedinim licima ili grupama lica koja su zaražena ili se sumnja da su zaražena zaraznom bolesti KOVID-19 da borave na adresi svog prebivališta odnosno boravišta, sa obavezom javljanja nadležnoj zdravstvenoj ustanovi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova može da naredi da se izvrši zatvaranje svih prilaza otvorenom prostoru ili objektu i onemogući napuštanje tog prostora ili objekta bez posebnog odobrenja, navodi se u Uredbi.

Navodi se da MUP može da naredi obavezan boravak određenim licima ili grupama lica na određenom prostoru i određenim objektima kao što su prihvatni centri za migrante i sl.

Uredbom su zabranjena sazivanja i održavanje zborova i svih drugih okupljanja građana na otvorenom prostoru.

Zabranjena su i sva okupljanja u zatvorenom prostoru (sportske, kulturne i druge manifestacije), osim okupljanja koja su od posebnog interesa za rad i funkcionisanje državnih organa i službi.

Za okupljanja od posebnog interesa neophodna su posebna odobrenja koja izdaje ministar unutrašnjih poslova.

Stupanjem na snagu ove Uredbe prekidaju se sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština i gradova, koji su raspisani za 26. april 2020. godine.

Sprovođenje izbornih radnji nastaviće se od dana prestanka vanrednog stanja, navodi se u Uredbi i zadužuju izborne komisije da obezbede i čuvaju postojeću izbornu dokumentaciju do nastavka sprovođenja izbornih radnji i izbora.

KOMENTARI2 komentara

  1. Roy says:

    Boze sacuvaj na sta vojska lici. Svi debeli kao krmci. Gde je to od nekadasnje vojske kad su svi bili kao vite jele.

  2. Djoka Brica says:

    Postari su bolji i efikasniji od tih debelih krkana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *