NOVE MUKE: Potopljene ulice Vršca, haos u TE Kostolac

NOVE MUKE: Potopljene ulice Vršca, haos u TE Kostolac

31 jula 2014

kostolacVoda od obilne kiše koja još pada, ugrožava objekte TE Kostolac, ugroženi su i vitalni objekti TE i kopova, ali i grada Kostolca. Potopljene su i ulice Vršca.

Nevreme sa jakom kišom i elektroenergetskim pražnjenjem, koje je počelo 30. jula u 22 sata ne prestaje nad Kostolcem i okolinom već 10 sati. Bujica vode, koja se sliva sa okolnih brda, ugrozila je rad i termoelektrane „Kostolac A“, tako da je van pogona od jutros blok A2.

Voda posebno ugrožava kop „Drmno“, na kome je od 23. jula, nakon nevremena, pod vodom zapadni deo ugljenog sistema.

Na tom kopu borba se vodi sa bujicama koje nose delove etaža ugrožavajući rudarsku mehanizaciju na svim delovima kopa, a posebno u domenu najniže tačke kopa i ugljenog sistema, zapadnog dela prvog, drugog i trećeg BTO sistema, kao i na odlagalištu.

Mehanizacija je gotovo neupotrebljiva i trenutno je nemoguće koristiti puteve u kopu koje je bujica prosekla stvorivši kanjone.

Kako navodi Tanjug, ovakvo nevreme se ne pamti, jer je u Kostolcu za samo deset dana palo više od 200 litara kiše po kvadratnom metru. Nevreme se još uvek se ne smiruje i nezahvalne su prognoze u ovom trenutku jer intenzitet padavina ne jenjava.

Bezbednost ljudi je podignuta na najviši nivo i u svim ugroženim delovima kompanije zaposleni koji su uspeli da se probiju do radnog mesta rade na sanaciji i sprečavaju veće štete.

Od 23. jula na snazi je naredba o vanrednom stanju u TE – KO Kostolac i mere za rad u teškoj elelmentarnoj nepogodi, navedeno je u saopštenju termoelektrane i kopova Kostolac.

Podsetimo, za vreme katastrofalnih poplava koje su u maju zahvatile Srbiju, zbog bujica i strani specijalci su branili TE Kostolac.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *