НОВЕ ОПТУЖБЕ МИЛА ЂУКАНОВИЋА

NOVE OPTUŽBE MILA ĐUKANOVIĆA

20 septembra 2021

Predsednik Milo Đukanovoić ponovo je danas optužio Rusiju i Rusku pravoslavnu crkvu za revizionizam i destabilizaciju Crne Gore.To je, kako se navodi, pokušaj da se udovolji „imperijalnim ambicijama“ zvanične Moskve i „velikosrpskim ambicijama Beograda“.

Povod je poslednja izjava mitropolita ruske crkve Ilariona, da su postupci crnogorskog šefa države, „usmereni na stvaranje sukoba u zemlji, kao i ometanje ustoličenja mitropolita Joanikija, predstavljaju – sramotu Crne Gore“.

U saopštenju iz Kabineta crogorskog predsednika, dostavljenom i Tanjugu, navodi se da, uprkos blistavoj tradiciji prijatlejskih odnosa, „aktuelna ruska vlast i vrh Ruske crkve nastoje destabilizovati Crnu Goru i skrenuti je s puta evropskih integracija“.

Ilarion je za TV Rusija24 sinoć izjavio da je „Sramota za Crnu Goru što je na njenom čelu lider koji nije u stanju da ujedini stanovništvo, koji radi na tome da dođe do podela, konflikata. Bruka je bila i to što srpski patrijarh, koji je došao kako bi ustoličio mitropolita, nije mogao mirno da dođe do Cetinja jer su pristalice Đukanovića angažovali ljude koji su ga u tome sprečavali“.

Iz kabeta Đukanovića poručuju da „ove najnovije izjave mitropolita Ilariona, i (ranije) ministra Lavrova samo potvrđuju otvoreno mišanje Rusije u unutrašnja pitanja Crne Gore“.

„I to na vrlo grub i neprimeren način od tako visokog crkvenog velikodostojnika u odnosu prema šefu države tradicionalno prijateljske prema Rusiji, kome je koliko prošle godine povodom vaskršnjih praznika poželeo dobro zdravlje, pomoć od Gospoda i blagosiljao njegove uspehe u misiji koju obavlja“, navodi se u saopštenju.

Ilarion se, tvrde, „napadno trudi da se prikaže kao zaštitnik interesa ogranka SPC u Crnoj Gor“, a da je navode u julu 2011. tokom posete Podgorici na sastancima sa crnogorskim zvaničnima iza zatvorenih vrata, govorio sasvim drugačije, odnosno da je govorio „o mogućem modelu ustrojstva SPC u našoj zemlji“.

Mitropolit Ilarion je, kažu, svega par dana nakon ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, „na približno isti način grubo zamenio teze i cinično komentarisao nedavne događaje nasilnog ustoličavanja mitropolita crnogorsko-primorskog SPC na Cetinju“.

„Time je, između ostalog, dodatno potvrdio otvoreno priznanje ministra Lavrova da Ruska crkva služi državnim interesima Ruske Federacije u inostranstvu. Potvrđuje se da su oni u odnosu na našu zemlju i anticrnogorski i antipravoslavni“.

Za nedavni komentar Lavrova o događajima na Cetinju, povodom ustoličenja mitropolita SPC Joanikija, kažu da je bio „ispod nivoa“ šefa diplomatije jedne Rusije i njegovog renomea lično“.Ocenjuje se da je reč o „nastavku otvorene agresije Moskve prema Crnoj Gori“, koje se, kako navode, gleda i kroz „najdrskije plasiranje izmišljotina“, čak na kanalu Odeljenja za spoljne crkvene odnose Ruske pravoslavne crkve, kao što je prenošenje izjave „nekog episkopa Crkve Srbije“ da na nedavnim događajima na Cetinju nije bilo ni 500 ljudi, koji su govorili loše srpski i da su Albanci.

Demantujući te navode, iz Kabineta kažu da je to „najobičnija podvala“, te da je „4. i 5. septembra na protestima bilo više hiljada Cetinjana i drugih građana Crne Gore, i da su uglavnom govorili crnogorski, ali je bilo i onih koji govore srpski, i da su svi bili jedinstveni u odbrani dostojanstva prestonice i svoje države Crne Gore“.

„U odnosu na paralele koje (Ilarion) Alfejev pravi između crkvenih pitanja u Crnoj Gori i Ukrajini, napominjemo da crkveno pitanje u Crnoj Gori nije nastalo sada, pre nekoliko godina, ili decenija, već da je pre jednog vieka otvoreno upravo nekanonskim ukidanjem domicilne autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, što se u Moskvi veoma dobro zna.

U saopštenju se navode još neke izjave mitropolita Ilariona iz prošlosti i tvrde da ni „100 godina od osnivanja SPC, te prisustva ogranka u Crnoj Gori, većina pravoslavaca u našoj zemlji, prema poslednjim istraživanjma 57 odsto, ne identifikuje se sa jurisdikcijom Patrijaršije iz Srbije“.

„Ne iz dogmatskih razloga, kao što to nije bio slučaj ni u Ukrajini prema Moskovskoj patrijaršiji, nego zato što većina pravoslavaca Crne Gore ne želi da sledi etnofiletističku jeres i imperijalne ciljeve Beograda ili Moskve, ciljeve protivne i jevanđeljskoj i soteriološkoj misiji Svete Pravoslavne Crkve“, stoji u saopštenju iz Kabineta crnogorskog predsednika.

Podsećaju da su Lavrov i Ilarion u razmaku od pet dana ovog meseca izjavili isto: „da je Crnogorska pravoslavna crkva deo Srpske pravoslavne crkve“.

KOMENTARI10 komentara

 1. Čist je ko Suza says:

  Problem Mila je taj što je na obe strane svoje guze postavio američke zastave a za Ruse je ostavio samo prostor između njih. Bio je komunista, pa socijalista a sada je kapitalista sa nastojanjem da postane i pablo eskobar. Gušter devijant, čim mu otsečeš jedan rep, izraste mu drugi.

 2. persida says:

  Milo je slika naseg vremena, naunistiv dok mu ne dogori sveca. Crnogorska verzija Cede Praska Kokainovica.

 3. Pendrek says:

  Pozivam sve gradjane CG na rushenje mafijasha i diktatora Mile Djukele. Njemu je mesto odavno u zatvoru a zasluzio je da bude i likvidiran.

 4. Milutin says:

  Milo je zaboravio kako je "na silu" ušao u NATO. Ruski oštećeni nosač aviona se uputio sa sirijskog ratišta u luku Bar radi dogovorenog remonta. A Milo je Amerima to predstavio kao napad Rusije na Goru Crnu. Rusima nije bitno oće li jedna "moćna" Gora Crna, da crnja biti nemože, biti u NATO-u ili ne. Ali uskratiti dogovoreni pomoć jednom ruskom brodu i to još nosaču aviona. To ni Andora, da ima svoju flotu, ne bi oprostila a kamo li Rusija. To da puj pike ne važi što je bilo, to je valjda Milo naučio baveći se međunarodni švercom, ne postoji. A dobro zna i da ga čekaju kilogrami i kilogrami Italijanskog optužnog materijala. A sve to će mu se srušiti istovremeno na glavu. Vrlo brzo.

 5. Gagi says:

  Dobro ljudi, da li je Vama mozak atrofirao. Jeste li zaboravili koliko naroda je streljano posle II rata da bi se "primio" novi okupacioni katolicki sistem. Koliko je Srba zavrsilo na Golom otoku i svim drugim stratistima. Klali su nam decu u Jasenovcu i pokrstavali narod. Ko zna sta bi nam jos uradili da su imali kreativniju mastu, i sve ovo je previse za jedan mali narod. KO je to bio perspektivni kadar tih okupacionih namesnika, sve ste zaboravili a sada se sablaznjavate sto je Milo ostao veran svojoj Centrali. Odnosno, niste zaboravili nego je mnogo lakse da se predje u novo konvertitstvo, u lazno Srpstvo. Sada komunisti postaju novi konvertiti jer "ginu" za Srpstvo kao sto su nekada za titu. Milo je ostao svoj i postuje svog gazdu koji ga je odlicno nagradio za svoje slugeranjstvo. Sta je sa ostalima koji su svojevremeno "ginuli" za titin program unistavanja Srba i u medjuvremenu dobijali SVE zivotne beneficije i titule. Eto, izadje i Joviceva knjiga,istorijska citanka ljudskog bescasca i moralne ljigavosti. Danas su devedeset posto Srba takvi, koruptivni i ljigavi, bez svog mozga i sustine. Jedini Srpski junaci (onih deset posto) su patriote i Srpski borci koji su oboleli od karcinoma na KiM i kojima su odseceni udovi jer su tesko stradali u odbrani svoje pradedovine. Upravo TI danas najgore zive kao i nekada Milunka Savic i ostali heroji. Sve se nastavlja isto, sada je to malo sofiscitiranije jer su nasi neprijatelji mnogo vise napredovali od nas pa narod nije u stanju "da shvati". Ako ljudi jos nisu primetili, danasnja okupacija se takodje sprovodi kao u vreme tite ,neprikosnovenim autoritetom i "sposobnoscu" vodje da nam bude bolje. Koliko ce na kraju sve to da kosta Srpski narod, ma TO nije bitno. Vazno je da su se gladne guze "napunile" i da ima ko da nasledi stare okupacione kadrove. Sve ovo je u stvari bitka da se smeni stara okupatorska generacija jer su stigli novi i svezi kadrovi. Nece Srbima i nadalje nista biti bolje, ima ona stara izreka: Katolici prvo vojno okupiraju teritoriju, posle vojske ide katolicki fratar koji pokrstava a zatim njihovi trgovci sa ogledalcima i djindjuvama. Ima li neke slicnosti kod nas sa ovim kolonijalnim pravilom. Nego, pozurite "Srbi" ako zelite i dalje neradnicki lepo da zivite da se sto pre pokrstite, mozda kasnije bude nesnosna guzva pa okasnite.

   • Gagi says:

    Aha, seti se majstore CIJI je Milo bio mladi perspektivan kadar i KO ga je tapsao po ramenu. Sa kim je godinama duvao u istu tikvu i KO mu je bio politicki sef. Duvao je Milo u tu tikvu sve do raspada zajednicke nam drzave, odnosno, dok ti neciji politicki omladinci nisu dobili zadatak da ponovo razjedine Srbe u sada "posebne" drzave. Sve ide po planu i zacrtanom protokolu,ako to pojedinci nisu sposobni da sagledaju i vide, zalim slucaj. Nije tu potrebno neko veliko znanje i nauka, potrebno je samo pogledati da li je iko od politicara snosio bilo kakve sankcije ili odgovornost za toliku propast Srpskog naciona i one nepregledne kolone izbeglica sa celog Balkana. Ocigledno je da mnogi sebe smatraju bezgresnima sa velikom dozom narcisoidnosti. Sto su propast i te greske vece, narcisoidnost se pojacava i tim klipanima niko nije u stanju da dokaze da su napravili katastrofalne greske koje su uslovile pogibiju naroda i nemerljivu propast. Ali ajde, kome ja to pricam, rkajte i razvaljujte Srbiju i dalje. Terajte taj vas namcorluk i bezgresnost do kraja i poslednjeg Srbina, usput plujte i vredjajte svakog ko vam kaze da to sto radite nije normalno i u redu, Srbija je danas najmanja u novijoj istoriji. Hocete li vi "veliki" i "bezgresni" Srbi imati sta da ostavite svojim unucima i praunucima u nasledje. Bar polovinu od onoga sto su nasi pretci zasluzili svojom pogibijom u I sv. ratu, ma jok, vi mudraci i znalci ste sve to polako rasprodali i raskucili.

 6. obican Srbin says:

  I ako sam protiv Darvinove teorije ovaj je ocigledno potvtdjuje. Profil ocigledna majmuncina samo sa pokvarenim budjavim mozgom.

 7. marko says:

  STA OVO KRETENA IKOKO NJEGA NISU BUILI IL IRUSKA TAJNA SLUBA ILI OVE BUDALE SRPKE POD VUCICME SERE VEC 30 GODINA A ZA SRIBJU JE ODOGOVRAN NAJNJE ZA MRTVIH 100 BOMBARDOVANJME KRETEN IRUSKI I SR0KI OVU BUDALI U NJEGOVU STRANKU SU TREBALI POBRISATI KRVLJU I MUCATI VEC 30 GODINA JER METAK ZASLUZUJU OVI BOLESNICI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *