НОВЕ ПРЕТЊЕ ШИПТАРА: „После Срба, нека се спреме и Црногорци!“

NOVE PRETNJE ŠIPTARA: „Posle Srba, neka se spreme i Crnogorci!“

15 februara 2017

uck02-45

Protest veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova protiv demarkacije sa Crnom Gorom. „Branićemo planine krvlju“, rekao je prištinskim medijima šef lokalnog ogranka veterana OVK Gazment Sulja.

Pritisak na kosovsku skupštinu da ne ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom nastavljen je u sredu protestom veteran OVK iz Peći, koji su u brdima iznad tog grada naveli da će „planine braniti krvlju“.

„Oduvek smo krvlju branili ove planine, ako bude potrebe učinićemo to opet“, rekao je predsednik lokalnog ogranka veterana OVK Gazmen Sulja.

Protesti protiv demarkacije traju već više od godinu dana, odnosno još otkad su Hašim Tači i Igor Lukšić potpisali sporazum o rešenju ovog pitanja.

Odmah posle potpisivanja, nekadašnji regionalni komandant OVK i predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pocepao je mape koje su izradili prištinski predstavnici u komisiji koja se bavila demarkacijom.

Osim Haradinaja, protiv demarkacije je i pokret Samoopredeljenje.

Protivnici demarkacije su zatražili pomoć SAD, ali su američki stručnjaci naveli da je prvobitna komisija korektno obavila posao.

Demarkacija je ključni zahtev koji je EU postavila pred Prištinu za dobijanje viznih olakšica.+

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *