НОВЕ САНКЦИЈЕ САД ПРОТИВ РУСИЈЕ СТУПЛЕ НА СНАГУ: Москва обећала реципрочан одговор (ВИДЕО)

NOVE SANKCIJE SAD PROTIV RUSIJE STUPLE NA SNAGU: Moskva obećala recipročan odgovor (VIDEO)

27 avgusta 2018

Najnovija serija sankcija protiv Rusije, koje su SAD uvele kao odgovor na navodno učešće Moskve u trovanju dvostrukog agenta Skripalja i njegove kćerke u Velikoj Britaniji, stupila je na snagu. Moskva je već obećala recipročan odgovor.

U dokumentu Stejt departmenta objavljenom na sajtu Federalnog registra ukazuje se da se Vašington nada da će uvođenje novih ograničenja učiniti Moskvu više kooperativnijom. Pod zlobnim naslovom „Odluke u vezi upotrebe hemijskog oružja od strane Rusije“, sankcije su nametnute pod izgovorom navodnog učešća Rusije u trovanju Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Velikoj Britaniji u martu, a za šta je London odmah okrivio Moskvu, iako do sada, još uvek nije predstavljen bilo kakvav dokaz da bi podržao tvrdnje Londona.Paket sankcija uključuje zabranu strane pomoći Rusiji prema Zakonu o stranoj pomoći iz 1961. godine, izuzev „hitne humanitarne pomoći“. Takođe, zabranjuje se izvoz oružja i proizvoda dvostruke namene u Rusiju. Sankcijama se takođe uskraćuju Rusiji „bilo kakvi krediti, kreditne garancije ili druga finansijska pomoć od strane bilo kojeg odelenja ili agencije Vlade Sjedinjenih Država, uključujući i Izvoz-uvoz banku Sjedinjenih Država“. Ograničenja će ostati na snazi „najmanje godinu dana do daljih odluka“, navodi se u dokumentu.

Međutim, Stejt department smatra da je „neophodno radi bezbednosnih nacionalnih interesa Sjedinjenih Država“ da se odreknu sankcija na proizvode i tehnologiju koji su potrebni za saradnju u kosmičkoj sferi i bezbednosti civilnog letenja.

„Kao i obično, Vašington nije obezbedio nikakve dokaze ili opravdanje, nego samo zlobne insinuacije“, rekao je prošle nedelje zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

„Mi ćemo se suprotstaviti tupom američkom agresivnom pristupu s trezvenim stavom, i uredno raditi na konstruktivnoj agendi“, rekao je Rjabkov i dodao da će Moskva odgovoriti na sankcije „na način koji neće štetiti sopstvenim interesima“.

Uprkos insistiranju predsednika Trampa da bi poboljšanje odnosa između SAD-a i Rusije imalo koristi za obe zemlje, njegova administracija je u velikoj meri nastavila sa kaznenom politikom dosadašnje administracije prema Rusiji.

U međuvremenu, nedavna anketa „Galupa“ pokazala je da gotovo 60 procenata Amerikanaca smatra da je pristup visokog pritiska prema Moskvi loša ideja. U suprotnosti sa masovnom histerijom oko navodnog mešanja Rusije na predsedničke izbore 2016. godine, 58 procenata Amerikanaca smatra da je poboljšanje odnosa sa Rusijom važnije od primene kaznenih ekonomskih i diplomatskih mera.

(vostok.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. slobo says:

    Ma kome je Amerika pomogla .Samo gledaju kome ce da uzmu .

  2. Deda Micko says:

    Objavite fotografije drogiranog Trampa sa ruskim kurvama, objavite ko je rezirao Septembar 11. Nema vece osvete od toga.

  3. NIKOLA says:

    amerikanci smatraju a ovaj radi sto hoce koja laz ja bih da sam rusi na civilni avio tehniku i sirovine prestao saradivati s amerikom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *