НОВИ АМЕРИЧКИ ПЛАН је да се ПОЉСКА увуче у рат у Украјини

NOVI AMERIČKI PLAN je da se POLJSKA uvuče u rat u Ukrajini

12 maja 2022

DOGAĐAJI u Ukrajini se ne razvijaju po scenariju koji su zapadni stručnjaci prvobitno predvideli, što je za SAD potpuno neprihvatljivo. A za realizaciju američkih ciljeva, Poljska može da bude pojas za spasavanje – ocenio je bivši pukovnik Daglas Mekgregor koji je bio savetnik ministra odbrane u administraciji Donalda Trampa.

U članku napisanom za The American Conservative, dodatno je ukazao:„Bajdenova administracija očajnički želi da preokrene tok rata u Ukrajini i sačuva sopstveni obraz. Izgleda da u Poljskoj vide izlaz. Što je još važnije, poljski predsednik Andžej Duda i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izrazili su želju da uklone granicu između svojih zemalja. Prema nekim izveštajima, nakon što je Vašington odbio predloge za uvođenje zabrane letova iznad Ukrajine, poljskom Generalštabu je tajno naloženo da izradi plan intervencije u ukrajinskom sukobu.“

Mekgregor u ovom kontekstu ukazuje:

„Naravno da bi vojna akcija te veličine zahtevala odobrenje Kijeva, ali s obzirom na de fakto kontrolu Vašingtona nad vladom Zelenskog, odobrenje poljske vojne intervencije ne bi trebalo da predstavlja problem. Međutim, takav događaja može izazvati sukob Rusa i Poljaka u nekoj formi, što bi podrazumevalo hitno sazivanje Saveta NATO i postavljanje pitanja primene člana 5 o kolektivnoj odbrani. Tako bi intervencija Poljske u ukrajinskom sukobu mogla dovesti članice NATO u opasnost rata sa Rusijom, čemu se protivi većina članica alijanse“.

Mekgregor navodi da su zapadni vojni stručnjaci očekivali da će Oružane snage Ukrajine biti u stanju da nanesu ozbiljne ljudske i materijalne gubitke ruskoj vojsci. Međutim, do maja je postalo jasno da su Oružane snage Ukrajine iscrpljene i faktički poražene.

Naglasio je da samo mala količina naoružanja koje isporučuju evropske zemlje i SAD stiže do ukrajinskih trupa jer biva uništeno pre nego što stigne na front.

Lideri zemalja G7 su 8. maja saopštili da nameravaju da „spreče pobedu Rusije u Ukrajini“.

Direktor Ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin je 28. aprila rekao da Vašington i Varšava rade na planovima za uspostavljanje vojno-tehničke kontrole Poljske nad „istorijskim posedima“ u Ukrajini.

Pentagon je 26. aprila u Nemačkoj uspostavio centar za koordinaciju isporuka vojne pomoći (iz 40 zemalja) Ukrajini.

(Fakti)

KOMENTARI3 komentara

  1. Rista Bre says:

    Nije nov, nego jedan od starih, paralelnih planova. Ako je neko nestrpljivo izdao taj plan, onda su to Poljaci. Pisao sam o tome pre par nedelja. I stavljen je u pogrešan kontekst "iznenada" slabe ukrajinske vojske, jer je ta vojska bila slaba u odnosu na Rusiju od samog početka. Znači, ukrajinski poraz uopšte nije uzrok, nego je uzrok nastavak rata u Ukrajini sa priključenjem Poljaka. Ne znam samo dal će Orban pokušati da ostvari takođe neki "novi" plan. Imaće pravo da uđu kao i Rusi u Siriju na poziv Asada. Problem je što Ukrajinci ipak nisu oduševljeni ni sa Poljacima ni sa Mađarima, i zato će Zelenski biti "prisiljen" da ih pozove. A toliko se nadao ulasku Amerike sa trupama i već video sebe kao cara Ukrajine. O posledicama ne bih, jer nemam pojma kakve mogu biti. Znam samo da se ostvaruje moje predviđanje da su sve zemlje bivšeg V Pakta u poziciji topovskog mesa ali i o tome sam pisao. Eno Bugara podivljali i napadaju na vladu već gotovo fizički, jer su shvatili šta može da ih strefi vrlo brzo. A ni Rogozin ih nije poštedeo pre par godina sa blistavim upozorenjem koje je tek sada postalo blisko Bugarima. I oni imaju kvisling vlast kao i Poljaci, Česi, Slovaci, Moldavci i slične prišipetlje. Sada polako dobijaju raspored. Neće im se baš mnogo svidi.

  2. milorad5 says:

    izgleda da će varšava opet da bude samo zadimljena gomila cigala kao i 1944.Rusi su je izgradili od NULE,kamen po kamen posle hitlerovog naredjenja da je SS sravni sa zemljom.Ne mogu ni da izračunam koliko je to koštalo staljina i činjenica je da su RUSI to uradili.Poljska nacija je bila u takvom rasulu i šoku posle hitlera,konc.logora SS trupa i rata koji je besneo na njihovoj teritoriji,oni nisu bili sposobini ni poljski klozet da poprave.Da je bilo samo do poljaka i dan danas bi pola varšave bila zadimljena gomila cigala.Nadam se da će poljaci shvatiti da je duda TERORISTA,član terorističke organizacije koja se zove NATO i koji ih sve drži kao TAOCE ispred ruskih nuk.bombi.Samo terorista može da preti nuk.sili ratom i postavlja političke ultimatume na račun sigurnosti sopstvenog stanovništva,pardon,taoca,terorista ili psihopata.Terorista zna da će izvući glavu na račun taoca,psihopata ne zna ništa.Birajte ko je anžej duda i ostatak bulumente koja danas vodi NATO i EU.Jedno je sigurno,nuk.udari su sve bliže kao opcija u evropi,posle toga NEMA NAZAD a NEĆE BITI NI NAPRED,ne za one koji budu gadjani.

  3. Pakao Azovstala says:

    Cela Poljska biće pretvorena u pakao Azovstala u kojem hrvati trule 😋🤪😆😋🤪😆

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *