НОВИ АМЕРИЧKИ УДАР НА РУСИЈУ: Спремају се санкције – два разлога због којих не могу да опросте Москви

NOVI AMERIČKI UDAR NA RUSIJU: Spremaju se sankcije – dva razloga zbog kojih ne mogu da oproste Moskvi

24 februara 2021

Nova administracija američkog predsednika Džoa Bajdena priprema sankcije i niz drugih ozbiljnih mera protiv Rusije zbog velikog sajber napada koji joj se pripisuje na računarske mreže američkih institucija i kompanija, kao i u vezi sa situacijom oko Alekseja Navaljnog, piše „Vašington post“ pozivajući se na svoje izvore.List tvrdi da je cilj ovih mera da se „pošalje šira poruka“ da su ruske vlasti navodno „dugi niz godina koristile sredstva u sajber prostoru za sprovođenje niza dejstava koje su bile neprijateljske prema interesima SAD i njihovih saveznika“, kao što je mešanje u izbore i krađa podataka o istraživanjima vakcine protiv virusa korona.

Osim toga, kako piše list, Sjedinjene Američke Države će preduzeti mere „čiji je cilj da Moskvu pozovu na odgovornost“ za takve radnje kao što je „upotreba zabranjenog hemijskog oružja protiv“ ruskog blogera Alekseja Navaljnog.

Međutim, portparolka Bele kuće Džen Psaki nije komentarisala saopštenja o pripremama novih sankcija Rusiji.

Sajber napadi na američke institucije

U decembru je objavljeno da je izvršen masovni sajber napad na klijente kompanije za računarsku bezbednost „Solar vinds“. Među žrtvama napada su brojne američke vladine agencije. Takođe je navedeno da bi ovo mogao biti jedan od sajber-napada najvećih po razmerama i šteti nanetoj američkoj javnom sektoru.

Početkom januara kancelarija direktora Nacionale obaveštajne službe, Federalni istražni biro i Agencija za infrastrukturnu i sajber-bezbednost SAD objavili su zajedničko saopštenje da su ruski hakeri „verovatno“ umešani u veliki sajber napad na američku vladu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da Moskva nije umešana u hakerske napade na vladine ustanove i kompanije u SAD. On je istakao da su sve optužbe na tu temu neosnovane i predstavljaju nastavak slepe rusofobije.

KOMENTARI3 komentara

  1. milorad 5 says:

    Nije važan povod ,napad na rusiju je neminovan izgleda.Mislim, smešno je da jedan probisvet kao što je navaljni bude "razlog" za rat izmedju nuk.sil,mogli su da izmisle nešto prikladnije od navaljnog,sajber napadi su tek parodija pošto nije moguće dokazati te napade niti suprotno,jasno dokazati nevinost i neumešanost,a mešanje u izbore kao treći "razlog" je tek komedija posle svega što su amerikanci pokušali preko gorepomenutog navaljnog,gde je čak i njihovo diplomatsko osoblje, ZVANIČNO osoblje, učestvovalo DIREKTNO i OTVORENO u izazivanju nemira unutar rusije:)Relno administracija mrtvog joea,je rekla rusima da će ih napasti zato što će ih napasti :) Samo me zanima kako će time da mobilišu sopstvenu javnost jer niko ne veruje u ove bajke a i oni koji veruju će početi da preisptiju sopstvene zključke kad postan GUSTO.Ne može se voditi dugotrajni rat bez podrške stanovništva a rat protiv rusije će biti DUG, a možda i jako KRATAK,videćemo šta će rusi da urade povodom ovoga ali maštanje o nedodirljivosti na zapadu je samo maštanje, itekako su oni u dosegu ruske ruke.Uskoro će to i da shvate pojedinci:)

  2. Miraš says:

    Severni tok 2 kad proradi značio bi veći suverenitet Nemačke, i ne samo u energetici jer energetika je osnova za sve ostale delatnosti. Nemačka je vodeći motor EU, dakle predvođena Nemačkom EU bi takođe imala veći značaj na svetskoj sceni. Pa još imati u vidu da u januaru ove godine potpisan je investicioni sporazum između EU i Kine. To sve zajedno, ako zaživi, uticalo bi negativno na ekonomiju velikog brata preko okeana.

  3. radmila says:

    Pa neka i njima Rusi uvedu sankcije oko napada na sopstveni narod.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *