НОВИ АМЕРИЧКИ УДАР НА СРБИЈУ! Најпрљавија могућа игра…

НОВИ АМЕРИЧКИ УДАР НА СРБИЈУ! Најпрљавија могућа игра…

1 марта 2024

Поред тога што добро знају да „устав Косова“ за Србију није прихватљив, као ни за УН и међународно право, као и да нацрт ЗСО никако не може предлагати Приштина, Американци управо форсирају ту причу и заузимају став заснован на те две ствари.

Сасвим извесно је да по сваку цену хоће да изврше притисак на Србију до краја и своју девијантну творевину названу српским именом “Косово” на било који начин легализују. Нове изјаве и поруке америчког амбасадора у Приштини наговештавају да ће ова година по питању Косова и Метохије бити пуна нових тензија, као и да константно подсећање од стране српских власти да решења за КиМ не може бити ван оквира УН1244 просто ће бити игнорисано, односно, да ће политика САД, као и до сада, према Србији и питању Косова и Метохије бити агресивна, непоштена, криминална и насилна.Џефри Ховенијер , амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини, изјавио је да Влада привремених институција треба што пре да затражи мишљење Уставног суда о нацрту статута за формирање Заједнице српских општина, преноси „Јуроњуз Албанија“.

„На овај начин би Косово имало значајну корист. Добиће одговор да ли је документ уставан или не, да ли има ЗСО извршне надлежности или не. Сматрамо да само суд може да да ту оцену. Тако нешто ће створити другачију динамику и одразиће посвећеност Косова испуњавању обавеза”, рекао је Ховенијер током разговора са новинарима у амбасади у Приштини.

Амбасадор је рекао да треба разговарати о начину спровођења уредбе тзв. Централне банке Косова (ЦБК) која дефинише евро као једину валуту за готовинска плаћања.

Дијалог, каже, можда није најприкладнија форма за разговор о унутрашњим питањима Косова, али треба преговарати о питању динара, јер се Косово обавезало да ће штитити мањинске заједнице.

Поновио је да САД не оспоравају одговорност и ауторитет ЦБК, нити штите динар, већ су забринуте због начина спровођења уредбе.

„То има директан утицај на појединце који су најугроженији“, нагласио је Ховенијер, наводећи пример једног 70-огодишњака који је навикао да иде у банку да подиже пензију.

Навео је и да Србија не треба да има „вето“ на начин на који се нуди помоћ, али и поновио да о овом питању треба разговарати.

Упитан шта би могло да буде угрожено нарушавањем партнерства између САД и тзв. Косова, он је рекао да су САД више него икада посвећене народу Косова, али да то не значи да ће свака косовска влада добити подршку за одлуке које спроводи.

„Ако су та решења у складу са нашом визијом, ми ћемо их подржати, али ако видимо да ометају наше циљеве, бићемо критични“, рекао је Ховенијер.

На питање да ли постоји могућност организовања међународне конференције када је реч о споразумима тзв. Косова и Србије, одговорио је да постоји добар споразум, постигнут пре скоро годину дана (у Охриду), пренео је „Косово онлајн“.

Ховенијер је подсетио да САД и Европска унија сматрају да је споразум обавезујући за обе стране, а све што је сада потребно је спремност да се ради на његовој примени.

(Правда/Спутњик/Косово Онлајн)

KOMENTARI3 коментара

 1. milorad5 says:

  nije mi jasno zašto ne skrate proces pregovora i pošalju im papir sa VELIKIM NE u vašington kao obrazac generalnog odogovora na njihove "konstruktivne predloge",ostaviti im rubriku da štikliraju NE i potpišu i tako imamo AUTOMATSKE pregovore sa vašingtonom,ne mora čak ni pare za izaslanike da troše...pošalju pismo ,mi im vratimo formular oni štikliraju NE(obavezno izbaciti kvadratić sa DA),potpišu, i ponovo mogu da šalju poštu sa novim predlozima..ma treba ih zajeb. u vezi ovih "pregovora",neka ispadnu smešni:)

  • Baćo says:

   Не могу јер је Вучић као Арнаут обећао све Шиптарима. Имаш једну истину а другу истину подваљују људима. Само читај вести као у једној држави чистачвулица је рекао да ће Америка добити по носу а у стварности сви они седе и једу за истим столом договарајући се како што више да нас униште.

 2. Magda says:

  na Dnevniku nas zasipaju problemima srba na kosmetu zbog dinara. pa to je direktna posledica briselskih sporazuma i ovlascenja koja prihvatili laznog "premijera" lazne drzave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u