НОВИ АНТИРУСКИ САВЕЗ

NOVI ANTIRUSKI SAVEZ

6 avgusta 2020

Poljska, Litvanija i Ukrajina postigle su dogovor o stvaranju strukture „Lublinskog trougla“, a prema rečima ruskih eksperata reč je o geopolitičkom projektu Varšave, čiji je jedan od glavnih ciljeva — obuzdavanje Rusije.

Pored toga, u pitanju je i stara težnja poljske elite, još iz vremena Jozefa Pilsudskog, čuvenog maršala, prvog predsednika Poljske i inicijatora rata protiv sovjetske Rusije (1920—1921), da se ta zemlja prostire od jednog mora do drugog.„‘Lublinski trougao’ je još jedan geopolitički projekat Poljske koji se, u većoj ili manjoj meri, vraća ideji prve Državne zajednice Poljske i Litvanije — srednjovekovne Poljske kao imperije od mora do mora. Svi geopolitički projekti koje stvara poljska Vlada — nekako se vraćaju toj ideji. Najveći od tih projekata bio je ‘Međumore’, koncept maršala Jozefa Pilsudskog u međuratnoj Poljskoj, a koji je oživljen u poslednjih nekoliko godina naporima Vlade i partije ‘Prava i pravde’. ‘Lublinski trougao’ je projekat u okviru ‘Međumora’, koji je zapravo njegova okvirna konstrukcija. On predviđa konsolidaciju spoljnopolitičkih akcija na užem nivou — to je nivo onih država koje su bile direktno deo Poljsko-litvanske zajednice u srednjem veku i delovi teritorija koji su ulazili u sastav druge Poljsko-litvanske državne zajednice, međuratne Poljske, dvadesetih i tridesetih godina 20. veka“, objašnjava za Sputnjik ruski politikolog Aleksandar Nosovič.

Svoje planove o stvaranju „Lublinskog trougla“ ministri spoljnih poslova Poljske, Ukrajine i Litvanije objavili su u poljskom gradu Lublinu, mestu gde je 1. jula 1569. godine potpisan akt „Lublinska unija“ između Kraljevine Poljske i Velike kneževine Litvanije, koji je kasnije doveo do doveo do formiranja Državne zajednice Poljske i Litvanije, a koja je postojala do 1795. godine i zauzimala teritorije današnje Poljske, Litvanije, Ukrajine i Belorusije.

Varšava danas veruje da će se nakon sklapanja ovog partnerstva „glas tri prestonice bolje čuti ne samo u centralnoj Evropi, već i na platformama EU ili NATO-a“.

Jedan od važnih temelja saradnje biće „razvoj trgovine, investicionih i infrastrukturnih projekata“, a strane planiraju da intenziviraju ne samo političku, ekonomsku i socijalnu saradnju, nego i vojnu.

Pored toga, Varšava i Viljnus podržavaju težnju Kijeva da se pridruži Severnoatlantskom savezu i pozdravljaju dodeljivanje Ukrajini statusa Partnera NATO-a sa unapređenim mogućnostima.

Posebna pažnja biće usmerena na razvoj Inicijative tri mora, koji su 2015. godine pokrenuli predsednici Poljske i Hrvatske i koji obuhvata 12 zemalja EU s pristupom Baltičkom, Crnom i Jadranskom moru. S obzirom da Ukrajina nije članica EU, nije joj bilo dozvoljeno da se pridruži ovom projektu ranije.

Zajedničkim snagama protiv Rusije

Ipak, rusko pitanje zauzima gotovo centralno mesto u ovom neformalnom savezu, a glavni cilj Poljske, Ukrajine i Litvanije je suprotstavljanje Rusiji.

„Ovo je još jedan projekat koji, na ovaj ili onaj način, pokušava da stvori krug između Poljske i njenih istočnih suseda, a kao i svi ovi projekti, manje-više je jasan cilj suprotstavljanja Rusiji — obuzdavanja Rusije i udruživanje snaga protiv nje, jer se temeljna teza poljske društvene misli sastoji od toga da Rusija predstavlja egzistencijalnu pretnju Poljskoj i da se ta navodna pretnja ne bi ostvarila, Poljska se mora odvojiti od Rusije ‘tampon’ državama na istoku. To bi trebalo da budu Ukrajina, Belorusija i Litvanija — odnosno, postsovjetske republike, koje bi trebalo izvući iz sfere geopolitičkog uticaja Moskve i pretvori ih u sferu geopolitičkog uticaja zapada — NATO-a i EU, a Poljska bi trebalo da bude imenovana za mentora tih država. Upravo su te ideje inspirisale poljsko Ministarstvo spoljnih poslova i administraciju predsednika Anžeja Dude kada su stvarali ovaj ‘Lublinski trougao’“, kaže Nosovič.Posebno „trn u oku“ Poljske, Ukrajine i Litvanije je izgradnja gasovoda „Severni tok 2“, koji ide po dnu Baltičkog mora i koji spaja Rusiju i Nemačku, čime bi Nemačka postala gasni centar zapadne Evrope. Poljska i Ukrajina, koja strahuje da će ostati bez para od tranzita, oštro se protive realizaciji tog projekta i pokušavaju na sve načine da blokiraju izgradnju gasovoda. Međutim, Nosovič smatra da te tri zemlje nemaju snagu da zaustave ovaj projekat.

„Pretnja za ‘Severni tok’ i njegov drugi krak mogu da budu samo dejstva SAD. Nabrojane zemlje u ovoj priči mogu da nastupaju samo kao agenti uticaja SAD. Te zemlje nemaju nikakve resurse i nikakve realne mogućnosti da izvrše pritisak na EU i nateraju je da blokira projekat. One mogu da idu protiv nacionalnih interesa Nemačke i uđu u direktnu polemiku sa Berlinom oko ovog gasovoda samo ako se Vašington odlučno bori za to. Ako SAD iznenada postignu dogovor s Kremljom o ovom projektu, sama Istočna Evropa neće moći ništa da učini“, ističe ekspert.

„Lublinski trougao“ nema perspektivu

Ipak, u „Lublinskom trouglu“ ne može se govoriti o ravnopravnom partnerstvu, a ono što je zajedničko za tri zemlje jeste antiruska retorika. Poljska ovde „vodi kolo“, a rast poljskih ambicija je usmeren protiv interesa Rusije. Pored toga, Litvanija pokušava da nađe partnere koji će joj pomoći da ostane u orbiti američkog uticaja i ojača svoju poziciju američkog saveznika, dok Ukrajina pokušava da se prikloni zemljama EU i razgovara o perspektivi njenog pridruživanja Uniji i NATO-u.

Inače, format „Lublinskog trougla“ razlikuje se od ostalih po tome što obuhvata Ukrajinu koja nije ni članica ni EU, ni Severnoatlantske alijanse, a takođe i po tome što je to neformalan savez. Politikolozi su saglasni u oceni da ovaj format nema perspektivu.

„Faktički ovaj projekat ne predstavlja ništa ozbiljno. To je samo ‘savez’ na papiru, koji predviđa neke formate konsultacija između zvaničnika Poljske, Ukrajine i Litvanije, određenu koordinaciju njihovih akcija u spoljnopolitičkoj areni, kao i razne izjave na nivou Ministarstava spoljnih poslova tri zemlje. Najvećim delom, to su prazne priče i događaj osmišljen radi informacionog efekta, uticaja. Ne može se reći da je to novi spoljnopolitički savez u Istočnoj Evropi. On, naprotiv, ponavlja sve ono što je sto puta ponovljeno do sada“, naglašava Nosovič.

Pojedini eksperti smatraju da ovaj „savez“ u najboljem slučaju može postati lobistička struktura u Briselu, ali ona ne može postići ništo ozbiljno, jer su to relativno siromašne države, a njihova resursna baza je ograničena. Štaviše, nije predviđeno ni stvaranje bilo kakve zajedničke institucije, niti su izdvojena bilo kakva finansijska sredstava, a bez para ne mogu ništa postići.

(Sputnjik)

KOMENTARI12 komentara

 1. milorad2 says:

  spaliće rusi poljake do temelja zbog ovoga što rade ima poljaci hitlera od blata da prave posle ruske odmazde.Lože ih amerikanci u pozadini ali kada dodje gusto goreće za početak samo poljaci:)Ne kaže se džabe GLUP KO POLJAK:)ima istine u toj nemačkoj "dosetki":)

  • Ivana says:

   Rusi su teške budale posle što su im nemci pobili milione građana nisu trebali ostaviti u životu ni jednog nemca sad im vraćaju novim napadom. Poljake tu katoličku bandu isto zatrti. Isto tako glupi Srbi nisu smeli ostaviti na životu ni jednog ustašu ali tito i srpski generali su pomogli da pavelić i ustaše pobegnu na zapad. Njemu i srpskim generalima izdajnicima kakvi nas i danas vode bitno je bilo streljati Dražu i Srbe četnike i paore, i srpske domaćine pa nam se ustaše vraćaju. Naravoučenije Rusi i Srbi dva najgluplja naroda. Ako se u nadolazećem ratu izvučemo ne sme preživeti ni jedan nemac, hrvat, britanac, poljak tek onda može biti mir na zemlji za Ruse i Srbe i ostale normalne narode genocidaše pobizi do jednoga dosta je bilo propusta i slavenske ludosti, naivnosti i lakovernosti.

   • doktrina soka says:

    Poljaci nisu katolici,oni su kripto Jevreji,koji su obukli katilicku kukuljicu i obesili njihov kriz oko vrata,zato je Vatikan toliko uz njih,i sve Pape su kripto Jevreji.PROVERITE, STA SVE PAPA PRICA, I ZENI ILI UDAJE ISTOSPOLNE BRAKOVE,CITATI TALMUD I PROTKOLE SIONSKIH MUDRACA.Sve se slaze.

   • Beli Orao says:

    Ivana , kao da mi čitaš misli !!! S tobom vlada razum i logika , čestitam !!!

   • Archelay says:

    Ivana,nemoze to tako.Nisu svi idioti kod svakog naroda.Ja poticem iz Kavadaraca(Makedonija)gde je 23 juna 1913 Makedonci su digli ustanak protiv komadanja Makadonije i srpske okupacije.I,sta se desilo?Srpski idioti bacale zive dece u oganj samo zato sto su njihovi roditelji izjasnivali kao Makedonci.Jeli to srpski narav?Nije i ne moze biti jer ja sam doziveo kao beogradski student da je srpski narod plemenit,pun ljudske duse.

    • Penčo says:

     Bugaraš, ne tupetaj. To vostanie je u stvari bila oružana pobuna koju su izveli egzarhisti, vmro i sl. bagra, pod vođstvom bugarskih oficira i bugarske kraljevine. I normalno da je ugušena. A to bacanje dece u vatru, to ste odrabotali ti i tvoji, ali nad nenaoružanim muslimanima koji bežali iz svojih sela. S druge strane, kako su Makedonci mogli da se izjasne i pobune kad nisu ni postojali.

  • Four Seas says:

   Super analiza - svaka čast. Slažem se potpuno.

 2. Kosovac says:

  „…..obuhvata Ukrajinu koja nije ni članica ni EU, ni Severnoatlantske alijanse,….“. I Srbija nije formalno članica EU, pa takođe igra pipirevku.

 3. M says:

  Nije to ništa,ako Istok uspije napraviti Istočni trougao(Rusija,Kina,Indija)),postati će jaki kao i Zapad,i jači,donijet će nam na tenkovima i goli i bosi i svakako,svoju čuvenu demokraciju i pravdu,još bolju od zapadne,uši će nam otpadati od sreće!

 4. padre says:

  Mogu oni da stvore i pentagon, pa se neće čuti dalje od kvarta!

 5. Gagi says:

  Hajde da pogadjamo, da nije to mozda katolicka koalicija.Prvo su poslali Napoleona, zatim izmislili nacizam i komunizam, potom trubili o demokratiji i ljudskim pravima. Posto su ideje obmane presusile, sada idu otvoreno i bez skrupula. Dobro se zna ko vekovima pravi zlo narodima na ovom svetu i prosipa neduznu krv zarad svojih narcisoidnih satanskih rituala da bi vecno vladali svetom.Svaki rat je "pustanje krvi" i prinosenje zrtve za sopstveni opstanak i vecno vladanje. U proslosti je to bilo dosta konspirativno, medjutim, narcisoidnost je jaca od uma i stvoren je novi Neron.Mi Pravoslavci bi trebalo da gledamo nasa posla, da velicamo Sv. Djordja i gledamo kako da doakamo tim bolesnicima. Naravno da je odbrana teska, mnogo je medju nama takodje zarazenih koji su te satanine sluge. Ipak, nadam se da ce nasa jaca Slovenska braca i ovog puta izaci na kraj ovim satanskim slugama, ko drugi je to mogao.

  • uddu says:

   Tako je,Gagi !Najbolje je da gledamo naša posla i da čuvamo sebe i našu Pravoslavnu veru.Ta vera će nas voditi ka jedinom ispravnom putu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *