NOVI BEČEJ: Međarski neonacista neće nastupati na festivalu

NOVI BEČEJ: Međarski neonacista neće nastupati na festivalu

15 avgusta 2014

neonacistaNišta od dolaska mađarskog ekstremiste Balaža Sive u Novi Bečej, tvrde u opštini. Policija potvrdila da skup na Arači neće biti održan.

Nema ništa od nastupa mađarskog neonaciste Balaža Sive na 12. festivalu „Arača tabor“, koji će se od 19 do 22. avgusta održati u Novom Bečeju, u ambijentu ruševina poznate srednjovekovne romaničke crkve Arača.

Kako je za „Novosti“ izjavio Slavko Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej, lokalna samouprava varošice na obali Tise proverom kod MUP, PU u Zrenjaninu, utvrdila je da skup na Arači, na kojem navodno treba da nastupi kontroverzni mađarski muzičar, nije uopšte prijavljen.

– Policija nam je potvrdila da skup neće biti održan. Želim da istaknem da je Novi Bečej multietnička sredina, u kojoj brinemo o svim nacionalnim zajednicama. Zaista, nije jasno kome je palo na pamet da organizuje ovu provokativnu manifestaciju – kaže Šućurović.

„Prašina“ koja se digla zbog navodnog gostovanja kontroverznog mađarskog muzičara u Novom Bečeju, posebno je pogodila organizatore „Gospojine“, tradicionalne zabavne manifestacije, koja je najavljena za drugu nedelju i gde su se odlučno distancirali od skupa na Arači, sa kojim nemaju nikakve veze.

– Ne podržavamo, niti ćemo to ikada činiti, grupe i pojedince koji promovišu i šire bilo koji vid netrpeljivosti prema bilo kojoj društvenoj grupi – saopštili su iz organizacionog odbora „Gospojine“.

Naglašavaju da za vreme „Gospojine“ svake godine u Novom Bečeju gostuju i umetnici iz Mađarske, ali da odbor garantuje da oni nisu, niti će promovisati netoleranciju.

Ferenc Erdman, predsednik novobečejskog udruženja građana „Arača 95“, koje organizuje tabor na prostoru poznatog arheološkog nalazišta, demantovao je da će gost biti Balaž Siva.

– Niko ga nije zvao, a i ako dođe, neće mu biti dozvoljen nastup. Tabor nije javnog, već internog i intimnog karaktera. Ne znam ko stoji iza čitave ove ujdurme – izjavio je Erdman, ne objašnjavajući da li je autentična najava tabora koja se pojavila na društvenim mrežama i na kojoj je najavljen nastup Balaža Sive.

UJEDINjENO PROTIV

Dve vanparlamentarne stranke sa različitih polova političkog spektra – DSS i LDP – tražile su juče da država spreči nastup neonaciste iz Mađarske.

– Balaž Siva je već gostovao u Srbiji, u Kanjiži, s bendom „Romantično nasilje“, čiji poklonici otvoreno i javno pozivaju na oružje radi ostvarivanja ciljeva mađarskih iredentista – podsetio je DSS.

LDP je saopštio da je promovisanje mračnih totalitarnih ideja uvreda za srpsko društvo, koje je podnelo velike žrtve u borbi protiv nacizma.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *