НОВИ БИСЕР ЗАПАДА О ПУТИНУ: Путин није оно што тврди

NOVI BISER ZAPADA O PUTINU: Putin nije ono što tvrdi

1 jula 2015

Vladimir-Putin- 79767Zapadni mediji i analitičari gotovo svakog meseca izbace neku novu priču ili teoriju oko ruskog predsednika Vladimira Putina. Nakon što je u poslednjih godinu dana lansirano da je umro, smenjen i uhapšen, dobio dete, teško bolestan, sada su odlučili da izmene i njegovu prošlost. Izgleda da je neko procenio da bi bilo lakše boriti se protiv Putina kada ne bi bio takava muškarčina, kako ga bije glas, pa su odlučili da mu ospore i biografiju.

Ruski predsednik Vladimir Putin kao agent ruske tajne službe KGB radio je u Drezdenu, ali njegov posao bio je totalno rutinski, bezvezan, a uloga prilično nevažna, piše Biznis insajder.

Pročitajte još:

BIOGRAFIJA VLADIMIRA PUTINA – Čovek koji je podigao Rusiju

PUTIN: Gospod Bog je moj život napravio tako da se nemam na što požaliti!

OTKRIVENO zašto PUTIN uvek kasni!

Stručnjaci sa instituta u Brukingu Fiona Hil i Kliford Gedi u svojoj su knjizi: “Gospodin Putin, operativac iz Kremlja” opisali su period navodnog života ruskog predsednika dok je bio u Drezdenu.

Inače se o tom periodu Putinovog života i ne zna puno obzirom da sam nikad nije o tome pričao, a ne postoje nikakvi podaci u KGB koji sadrže takve informacije.

Jedna od njihovih teorija je da je Putinov zadatak bila krađa tehnoloških izuma , što i nije ništa čudno obzirom da je poznato da je KGB krao tehnološke tajne gde god i kad god je to mogao. Ako su neki od izuma ikada biti ukradeni u Drezdenu, budite uvereni da su iza toga stajali Putin i njegovi kolege, piše u knjizi.

S druge strane, navodi se kako je Putin zapravo bio na tajnom zadatku zapošljavanja najviših funkcionera u istočnoj nemačkoj Komunističke partije i tajne policije Štazi. Cilj je bio osigurati njihovu podršku reformistima i perestrojkama, koji su u Moskvi činili opoziciju.

Putin je imao i zadatak kontaktiranja, zapošljavanja ljudi iz Istočne Nemačke koji su imali rodbinu u Zapadnoj, što je bilo u opisu poslova svih agenata KGB.

Iako je bio izvan događanja u SSSR, u Drezdenu se našao u najboljem mogućem trenutku, na kraju osamdesetih. Iz prve ruke je mogao videti šta se događa u Istočnoj Nemačkoj. Obzirom da se u hijerarhiji KGB nije nalazio na visokoj poziciji mogao je da prati i da pokuša da razum pobune unutar nemačke opozicije, njihove motive, prednosti i slabosti, što mu je vrlo verojatno kasnije u životu koristilo.

Pozira kao potpukovnik

Podsetimo takođe o da je Oleg Kalugin, bivši KGB oficir i oštar kritičar ruskog predsednika, izjavio da Putin samo pozira kao potpukovnik KGB.

Kalugin takođe tvrdi da je Putin direktno nadgledao ratne zločine u Čečeniji i opstruirao istragu glavnog državnog tužioca o masovnoj korupciji u Kremlju.

Prema njegovim rečima, Putin je bio „samo major“ u KGB-u, koji je napustio 1991. godine.

Kako razumeti Putina

O njegovom boravku u Drezdenu se pisalo i iz ugla jedne dramatične noći od pre 25 godina.

Onaj ko želi da shvati današnje ponašanje Vladimira Putina, mora da zna i priču šta mu se dogodilo tada piše BBC u priči o ruskom predsedniku.

Dramatični događaji dogodili su se 5. decembra u Drezdenu, nekoliko nedelja nakon pada Berlinskog zida kada je komunistički režim u toj državi već bio na izdisaju. Narod je upao u sedište istočnonemačke tajne policije Štazi, a mala grupa demonstranata odlučila je da krene prema lokalnom sedištu sovjetske tajne službe KGB.

„Stražar na vratima odmah je ušao u kuću“, kazao je jedan iz grupe demonstranata Zigfrid Danat. Ali, nedugo zatim je iz sedišta izašao drugi KGB-ovac i upozorio ih da ne pokušavaju da upadnu u kuću.

„Moji „drugovi“ su naoružani i imaju dozvolu za korišćenje oružja u krajnjoj nuždi“, kazao je KGB-ovac, što je uverilo grupu da se povuče.

Ali, i član tajne službe znao je da je situacija i dalje opasna. Posle je i rekao da je od tenkovske jedinice Crvene armije tražio zaštitu u tom trenutku.

Odgovor na taj zahtev promenio mu je život i potpuno ga razočarao.

„Ništa ne možemo bez naredbe iz Moskve. A iz Moskve ćute“, rekao mu je glas s druge strane telefonske linije.

Fraza „Moskva ćuti“ od tada ga je proganjala, a potom je on postao ta „Moskva“. Naravno, agent KGB koji je smirio demonstrante u Drezdenu bio je sadašnji ruski predsednik Vladimir Putin koji poslednjih godina prkosi Zapadu, vodi rat u Ukrajini kojoj je oteo i poluostrvo Krim.

„Mislim da je taj događaj ključan za razumevanje Putina“, kazao je nemački biograf ruskog predsednika Vladimira Putina, Boris Rajhšuster i dodao kako bismo gledali potpuno drukčijeg Putina da nije bilo te epizode u Istočnoj Nemačkoj.

(Kurir, Pravda)

KOMENTARI6 komentara

 1. Javni says:

  Možda je sve tako bilo, a ne vidim šta tu ima nepravilno ili slabašno? Samo jedno nije tako bilo, a to jedno je već legenda. Kada su Nemci ušli sa namerom da isteraju Ruse iz baze, masa ko masa, malo i da lomi i ne znajući šta, pred njih je izašao Putin sa pištoljem za pojasom. Dakle, nije imao nikakve tenkove. I na savršenom nemačkom jeziku im rekao nešto slično ovome- "Ušli ste na teritoriju SSSR-a. Moja je dužnost da je branim i ja vas molim da odmah napustite teritoriju!" Gledajući savršeno mirnog Putina, masa je zastala, progunđala i gotovo sigurni da će taj ledeni tip upotrebiti pištolj isto tako savršeno kao što je savršeno govorio nemački, okrenuli se i dalje gunđajući savršeno mirno napustili bazu. Za tako nešto uopšte nije važno jeste li genral, pukovnik ili vojnik.

 2. Bariša says:

  I da je sve ovo tačno, možete mu popušiti ĐOKU ako vam dozvoli, bando razbojnika i štetočina a možete i meni ja vam dozvoljavam, kokošari jedni, mrš!

 3. Bruno Dajic says:

  Neka oni ostave Putina na miru i neka gledaju svoje Probleme,ima ih dosta!

 4. Steva says:

  Zapad vec hvata panika,prvo uveli su sankcije koje vise stete njima nego Rusiji,posebno na duze vrema.Drugo mislili su da naprave puc kao i u Ukrajini da smene cara Putina,ali su ostali sokirani kad su videli koliko ruskog naroda stoji uz Putina i kazu "Sve sto predsednik Putin radi je ispravno i podrzavamo njegove stavove".Trece ruska privreda se oporavlja i belezi cek neki rast.Zapad nije bio nikada u ovakvoj teskoj situaciji,navikli su da osvajaju milom ili silom i da pljackaju zajedno sa Amerikom,kao da nisu svesni sta im Amerika radi.Ova islamizacija Evrope nije se desila slucajno i sve ove izbeglice.Zapadni mediji kriju od javnosti,koji procenat evropskog naroda obozava i ceni Putina i podrzava njegove stavove i vide u njemu spasioca Evrope od americke "okupacije".

 5. Za Srbiju says:

  Niko se svaki dan ne bavi Obamom ili papom ili eng.kraljicom. Ali se ceo zapad svakodnevno bavi Putinom. To govori sve.

 6. miloš says:

  A koja je biografija od Toni Blera...pa da usporedimo, ili Bila Klintona, Obame, šta su oni bili ranije...šibicaneri !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *