НОВИ ДРОН ЗА РУСКУ ВОЈСКУ: Шта армија очекује од тешке беспилотне летелице „Алтиус“

NOVI DRON ZA RUSKU VOJSKU: Šta armija očekuje od teške bespilotne letelice „Altius“

8 marta 2021

PROTOTIP ruske izviđačke bespilotne letelice „Altius“ počinje ovog leta seriju probnih letova koristeći čitav spektar navođenog oružja, uključujući precizne rakete, rekao je za Sputnjik izvor iz vojno-industrijskog kompleksa.

„Probni letovi prototipa drona ‘Altius’ zakazani su za leto prvim vazdušnim udarima na ciljeve na poligonima navođenim raketama ‘vazduh-zemlja’. Letovi će uključivati i navođene visoko precizne rakete i navođene bombe iz kompleksa napravljenog specijalno za bespilotnu letelicu“, rekao je sagovornik.Izvor je pojasnio, da će na tokom testiranja biti razrađeni programi tipičnih napada za „Altius“ sa uništavanjem ciljeva kao što su tenkovi, laka oklopna vozila, vojska uslovnog neprijatelja i položaji različitih sredstava za uništavanje, uključujući artiljeriju.

Sagovornik je naveo da su ranije na „Altius“, u okviru preliminarnih ispitivanja sposobnosti udara, bacane bombe sa slobodnim padom kojima se ne upravlja.

Ruska bespilotna letelica „Altius“ pripada letelicama srednje visine, dugog trajanja leta i teške klase.

Masa letelice je oko šest tona i može da ponese više od tone korisnog tereta. Dron ima dva turbopropelerska motora, raspon krila od 30 metara, domet 12-14 kilometara i trajanje leta do dva dana. Borbeni radijus je oko 3.500 kilometara.

„Altius“ ima sistem satelitskih veza, koji omogućava da se kontroliše na velikim udaljenostima.

Kako je za Sputnjik izjavio vodeći ekspert bespilotne avijacije Denis Fedutinov, na svetskom tržištu raste interesovanje za opremanje vojski izviđačkim i udarnim bespilotnim letelicama.

Ekspert navodi da se, po pravilu, u ovoj ulozi koriste dronovi takozvane MALE-klase, koji lete na srednjim visinama i let im dugo traje. U isto vreme, primećuje Fedutinov, unutar ove klase „postoje interesovanje prema težim letelicama sposobnim da nose veliki teret, čiji veći deo pripada naoružanju“.

„Ne postoje razlog da verujemo da ove tendencije neće biti tipične i za našu zemlju. Zato, uprkos velikom značaju za Oružane snage Rusije koje imaju izviđačko-udarne letelice ‘Orion’, koje su nedavno predate vojsci, još veća očekivanja su od teških bespilotnih letelica „Altius“, izjavio je ekspert.

On je dodao, da bi letelice veličine „Altius“ mogle da čine osnovu izviđačke i udarne grupe ruskih bespilotnih letelica MALE-klase, kako zbog širih mogućnosti u odnosu na radio-elektronsku opremu, tako i zbog značajne zapremine i većeg dometa naoružanja.

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    Ne razumijem text gdje kaže da je domet Altiusa...14km?!?Ak se netko bolje razumije u to,dobrodošlo bi pojašnjenje!?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *