NOVI FRONT PROTIV RUSIJE: Crno more kao poligon vojnih dejstava?

NOVI FRONT PROTIV RUSIJE: Crno more kao poligon vojnih dejstava?

13 oktobra 2014
russian_navy_blacksea_fleetVašington Crno more smatra centrom jedinstvenog poligona vojnih dejstava, a na Rusiju gleda kao na svog glavnog neprijatelja na crnomorskom PVD. A Rusija, razvijajući u krimskom pravcu punu grupaciju vojske na sve ratoborne izjave iz Vašingtona i Brisela mirno odgovara: „Spremni smo. Čekamo.“

Tako glasi glavna misao članka Džordža Fridmana, predsednika američke kompanije „Stratfor“ ( Stratfor ) „Ukrajina, Irak i crnomorska strategija“. Njegova razmišljanja su u izvesnom smislu zanimljiva pošto je „Stratfor“ američka privatna kompanija za obaveštavanje i analizu, koja je objedinila bivše saradnike američkih specijalnih službi, državnih struktura i „centara mozgova“. Još i zato što autor otvoreno priznaje: SAD događaje u Ukrajini smatraju mogućnošću za nanošenje strateškog udara nacionalnoj bezbednosti Rusije.

Fridmanova publikacija u suštini potpuno potvrđuje reči stalnog predstavnika Rusije pri NATO Aleksandra Gruška o tome da alijansa brzo povećava svoje vojno prisustvo u akvatoriji Crnog mora, a to dovodi do ozbiljnog pomeranja u strateškoj i regionalnoj ravnoteži. Ona takođe potvrđuje izjavu novog generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga o tome da je novo rukovodstvo spremno da razgovara s Rusijom samo s pozicija sile.

Proces jačanja vojnog prisustva NATO u regionu je započet još pre državnog prevrata u Kijevu. Već tada je u akvatoriji Crnog mora došlo do povećanja vojno-pomorske grupacije brodova necrnomorskih država, pre svega SAD u vidu razarača i brodova za obaveštavanje i spasavanje. Radi vršenja pritiska na Moskvu koja ne prihvata „majdan“ Amerikanci su izabrali brod sa sistemom protivraketne odbrane „Idžis“. I rusko vojno nadleštvo je potpuno logično ocenilo pojavu borbenih brodova poput Donald Cook u regionu kao težnju SAD „da maksimalno približe Rusiji morsku komponentu svog sistema PRO“.

Ruski MIP stalno podseća: NATO svoju flotu u Crnom moru koristi kršeći konvenciju iz Montrea kojom se zahteva da boravak brodova iz necrnomorskog basena ne bude duži od tri nedelje. Međutim, brodovi SAD često ignorišu međunarodno pravo: na primer, američka fregata USS Taylor je premašila limit boravka ove godine za više od 10 dana.

Istočnoevropski vektor crnomorskih težnji NATO se karakteriše jačanjem prisustva bloka u Rumuniji i Bugarskoj. U Rumuniji, koja je u septembru pristala na lociranje vojske alijanse, treba da se pojave borbeni avioni i baze NATO. Na obali Bugarske preko koje zapadni stratezi planiraju da izvrše pritisak na Rusiju u vezi s „Južnim tokom“ od 4. do 11. jula je obavljena obuka „Briz-2014“. U njoj su učestvovali turski, italijanski i britanski borbeni brodovi 2. stalne protivminske grupe NATO (SNMCMG2).

RM Rumunije, Bugarske i SAD su demonstrativno obavile manevre u Crnom moru u blizini teritorijalnih voda Ukrajine uoči krimskog referenduma. Na Krimu je 11. marta iznad stražarskog punkta Turski nasip oborena američka bespilotna letelica. NATO je 8. septembra ponovo uvežbavao dejstva u toku vojno-pomorske obuke „Si Briz“ u severozapadnom delu Crnog mora, nedaleko od Odese, koja se pretvorila u glavnu bazu ukrajinske RM i teritoriju za perspektivne operacije NATO u istočnoevropskom regionu.

Sad su sve aktivnosti NATO i SAD u regionu usmerene protiv Rusije, koja je zahvaljujući pripajanju Krima sačuvala svoje vojno-pomorsko prisustvo u Crnom moru. Ciljevi su jednostavni:— odseći Rusiju

od pristupa Crnom i Sredozemnom moru uz pomoć RM i baza NATO;

— svesti na minimum ulogu Rusije kao svetske velesile i potencijalne prepreke za globalne imperijalističke ambicije Vašingtona, uključujući i oblast energenata i sirovina;

— učvrstiti pretvaranje Ukrajine u strateški poligon za prodor NATO na Kavkaz i na jug Rusije.

Zato ne treba da izaziva čuđenje nedavna izjava ministra odbrane Sergeja Šojgua da će u krimskom pravcu biti razvijena potpuna grupacija ruske vojske.

Već sad se na krimskim vojnim aerodromima u Gvardejskom i Kaču lociraju frontovski bombarderi i obaveštajni avioni Su-24, amfibije Be-12, borbeni i transportni helikopteri. Posle modernizacije aerodromske infrastrukture na poluostrovo dodatno mogu biti prebačeni lovci Su-27, protivpodmornički Tu-142 i Il-38, kao i helikopteri Ka-27 i Ka-29. A da bi se Krim obezbedio od udara iz vazduha tamo će biti stvoren moderan ešalonski sistem PVO. Na poluostrvu su nedavno formirane dve nove jedinice – artiljerijski puk i poseban puk za radiolokacionu, hemijsku i biološku zaštitu. Istovremeno se za Crnomorsku flotu pravi šest novih dizel-električnih podmornica po projektu 636. Po nekim podacima deo podmornica će biti dodeljen divizionu, koji će biti baziran u Sevastopolju.

(Glas Rusije)

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *