Нови хрватска условљавања за Србију

Novi hrvatska uslovljavanja za Srbiju

25 februara 2015

pol-rampe_620x0Samo dan nakon što su u Evropskom parlamentu odbijeni zahtevi Zagreba da evropski put Beograda uslovi čitavom listom novih zadataka, iz Hrvatske su stigle nove pretnje da će saplitati Srbiju.

Pošto su ubedljivom većinom od 50:4 u Spoljnopolitičkom komitetu EP i zvanično odbijeni njihovi amandmani na rezoluciju o napretku Srbije izvestioca Dejvida Mekalistera, hrvatski poslanici najavili su još jaču diplomatsku ofanzivu da se srpskom tužilaštvu ospori pravo da istražuje i podiže optužnice za zločine na području bivše Jugoslavije.

Oni će u svim institucijama EU nastaviti da traže da Srbija promeni Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine. Pokušaće ovo pitanje da stave na dnevni red plenarne sednice EP u martu. Za Hrvate je propis sporan jer je njihov građanin Veljko Marić osuđen u Srbiji zbog ratnih zločina i služi kaznu u jednom od naših zatvora.

U Ministarstvu pravde „Novostima“ je rečeno da Srbija ostaje pri tome da se zakon neće promeniti, bez obzira na ucene i pretnje.

Mekalister je poručio da se protivi tome da se evropske integracije Srbije uslove rešavanjem otvorenih pitanja koje imamo sa Hrvatskom.

Ministarka za EU Jadranka Joksimović tvrdi da je zakon u skladu sa principima univerzalne jurisdikcije za ratne zločine koji su usvojile i neke druge države u EU. To je potvrdio i Sajmon Morđu, jedan od direktora u EK.

Za Aleksandra Senića, šefa skupštinskog Odbora za EU, bilo je očekivano da amandmani hrvatskih poslanika budu u najvećoj meri odbijeni:

– Rezolucija je ostala izbalansirana i uravnotežena.

Od 222 amandmana, koliko je podneto na Mekalisterovu rezoluciju, u novi tekst ugrađen je 21 kompromisni amandman. Tu se od vrha EU traži da otvori pregovore sa Srbijom, a naša zemlja dobila je pohvale za reforme, napredak u dijalogu o normalizaciji sa Prištinom i razvoj dobrosusedskih odnosa.

ŠOPRAD : NEMA SRBA

U Evropskom parlamentu juče je usvojen i Nacrt rezolucije o Kosovu, protiv koje je bio francuski poslanik Emerik Šoprad. On je objasnio da se u dokumentu ne pominje da je „ova provincija odgovorna za etničko čišćenje Srba, pošto je od 1999. do 2004. godine proterano njih 235.000“. Šopard je naveo i da se protivi logici integracije Kosova u EU, kada unutar Unije nema konsenzusa oko njegovog statusa, i istakao je da svi znaju da je Kosovo leglo međunarodnog kriminala trgovine droge i ljudi.

ŠTA EP TRAŽI OD NAŠE ZEMLJE

* priključenje sankcijama Rusiji
* otvaranje arhiva JNA i RDB * ne smanjivati autonomiju Vojvodine
* obezbediti veću slobodu medija

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *