Nastavlja se tradicija sletova

Nastavlja se tradicija sletova

26 jula 2013

Severna KorejaSeverna Koreja nastavlja tradiciju megalomanskih sletova koji, kako se to obično tvrdi,  fzičkim vežbama i folklorom manifestuju, jedinstvo mlade i stare generacije ove zemlje. Naravno, u poznatom maniru real-socijalizma, sa istočnjačkim obeležjima, scenografijom u muzikom…

Festival nazvan Airang, uz učešće nekoliko desetina hiljada vežbača i izvodjača – uglavnom mladih ljudi, na centralnom stadionu koji prima čak 150 hiljada gledalaca, počeo je preksinoć uprkos jakoj kiši koja nije, ipak, pokvarila atmosferu, karakterističnu za ovaj najveći praznik u ovoj zemlji.  Novina ove godine je izuzetno veliko interesovanje i prisustvo stranih turista na ovoj priredbi u tradiciji istočnjačkog socijal-realizma koja je je svojevremeno ostavila veliki utisak, ne samo na gledaoce u Jugoslaviji, nego i na autore scenografije i koreografije sletova, organizovanih za  rođendan predsednika Tita, „najvećeg sina naših naroda i narodnosti“, 25. maj, tj Dan mladosti.

Prošlogodišnja priredba je bila znatno veća jer se tada slavila stota godišnjica rođenja Kim Ir-sena (ranije kod nas i u svetu poznatog kao Kim Il Sung), osnivača dinastije komunisuičkih vladalaca, Narodne demokratske republike Koreje (NDR). Otad se, inače, računa severno- korejski kalendar. No, i u godini 101, Airang ostaje bez konkurencije najveća političko-fiskulurna i muzičko-foklorna manfestacija u ovoj zemlji. Verovatno zato su domaćini stranim turistima, kojima su ove godine mnogo šire otvorena vrata nego ranije, a među kojima je najviše Kineza, zaračunali visoke cene za ulaznice za ovaj spektakl – najjfeitnije su koštale 80 evra, a one skuplje stajale su i po nekoliko puta više.

Lajt-tema ovogodišnjeg sleta jeste – rat. Jer, priredba je održana upravo vreme kada se obeležava 60-a godišnjica potpisivanja primrja – 20. jula 1953. završen je korejski rat (1950-1953) posle čega je severni deo zemlje krenuo svojim putem…

Gledaoci se u na stadionu mogli da prate uobičajene propagandističke scene iz života i političkog delovanja Kima Trećeg ali i start u decembru rakete koja bi, prema zapadnim izvorima, trebalo da bude test prve korejske balističke rakete dugog dometa.

Festival, koji se od 2002. organizuje letnjih meseci, upisan je u Ginisovu knjigu rekorda kao „najveće grupno vežbanje na svetu“. Pošto postaje sve popularnije, vežbanje će imati ove godine čak četiri reprize.

(Balkanmagazin)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *