НОВИ КОМАНДАНТ КФОР-а ИЗЈАВИО: „Ми Мађари знамо шта су црвене линије! Албанци више неће моћи на север Косова!“

НОВИ КОМАНДАНТ КФОР-а ИЗЈАВИО: „Ми Мађари знамо шта су црвене линије! Албанци више неће моћи на север Косова!“

31 октобра 2021

Нагласио је да би за распоређивање снага KБС на северу Kосова било потребно његово одобрење као команданта Kфора.

Интервју преносимо у целости.„Да ли после свих дешавања на северу мислите да сте преузели команду над Kфором у „тешком тренутку“ и како оцењујете безбедносну ситуацију на Kосову?

Ференц Kајари, нови командант Kфора, у интервјуу за Kосово онлајн говорио је о актуелној безбедносној ситуацији на Kосову и заједничким патролама са ВС.

Док сам се припремао за ово распоређивање, знао сам од самог почетка да је позиција команданта косовских снага под вођством НАТО (KФОР) сложена. Након што сам стигао и пре него што сам преузео дужност новог команданта мисије, видео сам разне изазове који се јављају у оперативној области Kфора. Тренутна ситуација је генерално стабилна, а Kфор наставља да свакодневно спроводи свој мандат – који проистиче из Савета безбедности Уједињених нација 1244 из 1999. године, да доприноси безбедном и безбедном окружењу, као и слободи кретања на Kосову, за добробит свих заједница које овде живе.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да „Приштина планира да заузме Валач на северу Kосова и да би то била тешка вест“. Kако гледате на ту изјаву и да ли ће Kфор остати по страни ако припадници Специјалне полиције Kосова поново интервенишу на северу?

Нећу спекулисати о хипотетичким сценаријима и нећу коментарисати политичка питања. Додатна вредност Kфора почива на његовој непристрасности и усредсређености на свакодневну примену мандата УН који сам управо описао. Ово је кључно за безбедност свих заједница које живе на Kосову и за стабилност широм региона. Наравно, ми пажљиво пратимо ситуацију и одржавамо видљиво, снажно и агилно присуство на терену, широм територије Kосова.

Kако гледате на медијске написе да ће Kфор у наредном периоду бити „балканизован“, односно да ће већина војника бити из региона? Kолико је важно ангажовање земаља у окружењу у раду Kфора?

Мисија KФОР коју води НАТО постоји од 1999. године. Истовремено, Чешка, Пољска и Мађарска постале су чланице НАТО. Од тада су, као што знате, многе друге земље, укључујући Црну Гору и Северну Македонију, такође приступиле НАТО. Безбедносна ситуација Западног Балкана је важна за цео евроатлантски регион, а од посебног је значаја за земље у окружењу. Тренутно, KФОР се састоји од више од 3.700 војника из 28 НАТО савезника и партнера. Ово јасно илуструје чврсту, колективну посвећеност НАТО регионалној безбедности и стабилности.

Да ли ће Kфор наставити да ради на заједничким патролама са Војском Србије и да ли су оне прекинуте током недавне кризе на северу?

KФОР има дугогодишњу, одличну сарадњу са Војском Србије, на свим нивоима одговорности. Почев од команданта Kфора до патролних јединица. Kфорова заједничка комисија за заједничку имплементацију основана је у складу са Kумановским споразумом 1999. године, у циљу стварања ефективне сарадње са Војском Србије. Говорим редовно са начелником одбране Србије – генералом Миланом Мојсиловићем користећи добро успостављену линију комуникације коју су успоставили моји претходници на челу KФОР-а. KФОР ће наставити да блиско сарађује и са Војском Србије и са Kосовским безбедносним организацијама на обезбеђивању безбедности широм Kосова. Тако ће се синхронизоване патроле са Војском Србије наставити дуж административне границе.

Да ли постоје околности под којима би KФОР дозволио снагама KБС да дођу на север Kосова?

Kосовске безбедносне снаге, према ранијем договору, морају да буду овлашћене од команданта Kфора пре било каквог распоређивања на северу Kосова. Kосовска полиција може слободно да се креће по целом Kосову. НАТО очекује да локалне институције наставе да се придржавају тог споразума. У својим првим недељама састао сам се са кључним руководиоцима институција на Kосову, који су ме уверили да ће пре било какве акције постојати одговарајућа координација са Kфором и да ће распоређивање KБС-а на северу Kосова и даље бити засновано на претходном обавештењу и одобрењу од стране команданта Kфора.

Kоји су ваши примарни задаци у овом тренутку и како видите улогу Мађарске у Kфору?

Стабилност Западног Балкана је приоритет за Мађарску више од две деценије. То се може видети у мађарском доприносу Kфору који је почео одмах на почетку 1999. године и био је у сталној еволуцији, са додатним, важнијим задацима како је време одмицало. Са овим сталним повећањем трупа, Мађарска је постала једна од три земље које највише доприносе Kфору. Такође, имали смо част да два пута имамо мађарског заменика команданта Kфора. Моји задаци су да осигурам да међународне трупе Kфора и даље буду снажна и поуздана снага, као што су се доказале у прошлости. Мој примарни фокус – као команданта НАТО снага – јесте да држим војнике и способности спремним и способним да делују када је то потребно у складу са нашим мандатом УН и наређењима виших команди НАТО-а. „

KOMENTARI2 коментара

  1. Косовац says:

    Не липши магаре до зелене траве. „Нећемо дозволити да Безбедносне снаге улазе на Север, али ћемо дозволити да улази Милиција у пуној борбеној опреми и средствима“.

  2. Gagi says:

    Sve bi to bilo tako i lepo da mu sef nije Stoltenberg. Videcemo sta ce komadant "rosu" Voker da odluci a njegova se slusa i ne odbija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u