НОВИ КОРАК КА ОСТВАРЕЊУ ШИПТАРСКОГ ПЛАНА

НОВИ КОРАК КА ОСТВАРЕЊУ ШИПТАРСКОГ ПЛАНА

18 септембра 2020

Покушаји званичне Тиране да ојача свој утицај на подручју југа Србије последњих година све су интензивнији.

Удружена са приштинским властима у намери да учврсти положај Албанаца у, како они кажу, „Прешевској долини”, Албанија далеко од очију шире јавности пушта своје пипке у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи.Министарство спољних послова Албаније, на челу са Гентом Цакајем, финансираће отварање канцеларије Националног савета Албанаца (НСА) у Медвеђи, саопштио је НСА. Тај потез део је плана који је Цакај најавио још прошле године.

Kада Срби направе ауто-пут до Тиране и уђу и “Мини шенген” може све

Цакај је пре нешто више од годину дана најавио да ће албанска влада издвајати средства за финансирање Националног савета Албанаца у Србији, а медији су то протумачили као део подршке Албанцима који живе у Србији, нарочито у општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа.

Албански министар је тада нагласио и да је „та одлука део систематске платформе за развој и очување националног идентитета Албанаца у Прешевској долини“.

Из националног савета Албанаца у Медвеђи истакли су да им је подршка Албаније неопходна.

„Албанци у Медвеђи данас имају посебну потребу за присуством Савета и подршку Албаније, посебно имајући у виду да се суочавају са питањем пасивизације боравишта и пред великим су изазовом очувања албанског језика као службеног”, наведено је у саопштењу.

НСА се посебно захвалио министру Цакају за „приступ Албанцима Прешевске долине“, пренео је портал Бујановачке.

Уџбеници на албанском језику после 20 година

Нови допринос Албаније, како су рекли у НСА, долази после финансијске подршке у пројекту обезбеђивања бесплатних уџбеника за албанске ђаке у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи.

Основци у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи, који наставу похађају на албанском језику први пут су после 20 година школску годину почели са свим уџбеницима, које су добили бесплатно.

Поред Министарства просвете Албаније, одакле су стигле књиге, у „остварењу сна претходних генерација“ учествовале су и косовске власти које су за уџбенике издвојиле око 140.000 евра.

Посета албанског министра пред изборе

Иначе, поред уџбеника и нове канцеларије, Тирана није мировала ни пред недавно одржане парламентарне и локалне изборе у Србији.

Цакај је десет дана пре одржавања изборе посетио Прешево, Бујановац и Медвеђу. Првог дана посете састао се са представницима странака које су имале своје кандидате на заједничкој листи за парламентарне изборе у Србији.

Он је тада рекао и да ће Албанија радити заједно и у координацији са локалним лидерима да би „у било ком тренутку и под било којим условима учинили најбоље за Прешевску долину и Албанце који ту живе“.

„Прешевска долина један од главних приоритета“

Иако су изборни резултати показали да после три деценије преставници албанских странака улазе у српски парламент и то са три освојена мандата листе „Албанска демократска алтернатива – Уједињена долина”, три општине на југу Србије за Албанију остају „један од највећих приоритета“, како је и пре избора Цакај нагласио.Циљ је постигнут у Бујановцу и из општинских власти истиснути су представници свих неалбанских странака. И поред преговора са српским странкама о формирању владајуће већине у Бујановцу, партије Албанаца су формирале самостално већину. То је први пут од 2002. године да у бујановачкој скупштини нема ни српских, нити ромских одборника. На челу бујановачке општине је, такође, Албанац и он је на ту функцију ове године изабран по четврти пут.

Председник Kоординационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђу Зоран Станковић није био изненађен таквим исходом у бујановачкој општини, те је навео „да је то договорено у неком претходном периоду, на састанку албанских лидера са Тираном и Приштином“.

Осим ових предузетих корака, Тирана и Приштина имају ранији договор и о финансирању изградње породилишта у „Прешевској долини“.

Радмила Алкалај (Спутник)

KOMENTARI5 коментара

 1. Gardista says:

  Bravo Vucicu izdajnice, knjige iz Albanije u Srbiji. Pa jesmo li mi normalan narod, kako Srbi zive u Albaniji...nikako! Ne smeju reci ko su, a ovde rade sta hoce, jos ovaj magarac njace kako je sve dobro a izgubio izbore gde je trebao dobiti. Ja bi ga sad preselio u Bujanovac dok ne vrati vlast. Poreze i takse bi im digao 100% i ukinuo NVO i sva moguca sranja sa KiM i Albanije.

 2. Zaliv says:

  Medvedja Presevo i Bujanovac, tu naseliti Srbe juzno od Ibra a sve severno od Ibra staviti pod kontrolu Srbije. Podeliti Kosovo i zavrsiti jednom zauvek sa njima. Sve drugo vodi gubitku jos vise teritorija u narednim decenijama. Ili da svi uzmemo puske i sredimo stvar ali u tom slucaju bi propali ekonomski totalno i sami bi bezali daleko vise iz drzave nego sto je to slucaj sada. Dakle rat nije opcija onda treba biti mudar i seci tamo gde se mora seci. Reci to je sve nase je lepo ali to su pusti snovi

 3. Veliki brat says:

  Meni sve ovo izgleda licemjerno. Kada vlasti u Beogradu osnivaju razna srpska vijeća u susjednim državama, financiraju projekte srpske zajednice i poklanjaju besplatne udžbenike na srpskom i štite prava srpskog naroda u drugim državama, onda je to sve u redu, ali kada to rade Albanci u Srbiji, onda ne valja. Negiraš drugome, ono što tražiš za sebe. Što je to, ako nije licemjerje?

 4. geto says:

  Licemerno je kad ustasa prica o licemerstvu.

  • Veliki brat says:

   Glavno da si se ti javio.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u