НОВИ КОРАК КА ОСТВАРЕЊУ ШИПТАРСКОГ ПЛАНА

NOVI KORAK KA OSTVARENJU ŠIPTARSKOG PLANA

18 septembra 2020

Pokušaji zvanične Tirane da ojača svoj uticaj na području juga Srbije poslednjih godina sve su intenzivniji.

Udružena sa prištinskim vlastima u nameri da učvrsti položaj Albanaca u, kako oni kažu, „Preševskoj dolini”, Albanija daleko od očiju šire javnosti pušta svoje pipke u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.Ministarstvo spoljnih poslova Albanije, na čelu sa Gentom Cakajem, finansiraće otvaranje kancelarije Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u Medveđi, saopštio je NSA. Taj potez deo je plana koji je Cakaj najavio još prošle godine.

Kada Srbi naprave auto-put do Tirane i uđu i “Mini šengen” može sve

Cakaj je pre nešto više od godinu dana najavio da će albanska vlada izdvajati sredstva za finansiranje Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji, a mediji su to protumačili kao deo podrške Albancima koji žive u Srbiji, naročito u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa.

Albanski ministar je tada naglasio i da je „ta odluka deo sistematske platforme za razvoj i očuvanje nacionalnog identiteta Albanaca u Preševskoj dolini“.

Iz nacionalnog saveta Albanaca u Medveđi istakli su da im je podrška Albanije neophodna.

„Albanci u Medveđi danas imaju posebnu potrebu za prisustvom Saveta i podršku Albanije, posebno imajući u vidu da se suočavaju sa pitanjem pasivizacije boravišta i pred velikim su izazovom očuvanja albanskog jezika kao službenog”, navedeno je u saopštenju.

NSA se posebno zahvalio ministru Cakaju za „pristup Albancima Preševske doline“, preneo je portal Bujanovačke.

Udžbenici na albanskom jeziku posle 20 godina

Novi doprinos Albanije, kako su rekli u NSA, dolazi posle finansijske podrške u projektu obezbeđivanja besplatnih udžbenika za albanske đake u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

Osnovci u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku prvi put su posle 20 godina školsku godinu počeli sa svim udžbenicima, koje su dobili besplatno.

Pored Ministarstva prosvete Albanije, odakle su stigle knjige, u „ostvarenju sna prethodnih generacija“ učestvovale su i kosovske vlasti koje su za udžbenike izdvojile oko 140.000 evra.

Poseta albanskog ministra pred izbore

Inače, pored udžbenika i nove kancelarije, Tirana nije mirovala ni pred nedavno održane parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji.

Cakaj je deset dana pre održavanja izbore posetio Preševo, Bujanovac i Medveđu. Prvog dana posete sastao se sa predstavnicima stranaka koje su imale svoje kandidate na zajedničkoj listi za parlamentarne izbore u Srbiji.

On je tada rekao i da će Albanija raditi zajedno i u koordinaciji sa lokalnim liderima da bi „u bilo kom trenutku i pod bilo kojim uslovima učinili najbolje za Preševsku dolinu i Albance koji tu žive“.

„Preševska dolina jedan od glavnih prioriteta“

Iako su izborni rezultati pokazali da posle tri decenije prestavnici albanskih stranaka ulaze u srpski parlament i to sa tri osvojena mandata liste „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina”, tri opštine na jugu Srbije za Albaniju ostaju „jedan od najvećih prioriteta“, kako je i pre izbora Cakaj naglasio.Cilj je postignut u Bujanovcu i iz opštinskih vlasti istisnuti su predstavnici svih nealbanskih stranaka. I pored pregovora sa srpskim strankama o formiranju vladajuće većine u Bujanovcu, partije Albanaca su formirale samostalno većinu. To je prvi put od 2002. godine da u bujanovačkoj skupštini nema ni srpskih, niti romskih odbornika. Na čelu bujanovačke opštine je, takođe, Albanac i on je na tu funkciju ove godine izabran po četvrti put.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu Zoran Stanković nije bio iznenađen takvim ishodom u bujanovačkoj opštini, te je naveo „da je to dogovoreno u nekom prethodnom periodu, na sastanku albanskih lidera sa Tiranom i Prištinom“.

Osim ovih preduzetih koraka, Tirana i Priština imaju raniji dogovor i o finansiranju izgradnje porodilišta u „Preševskoj dolini“.

Radmila Alkalaj (Sputnik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Gardista says:

  Bravo Vucicu izdajnice, knjige iz Albanije u Srbiji. Pa jesmo li mi normalan narod, kako Srbi zive u Albaniji...nikako! Ne smeju reci ko su, a ovde rade sta hoce, jos ovaj magarac njace kako je sve dobro a izgubio izbore gde je trebao dobiti. Ja bi ga sad preselio u Bujanovac dok ne vrati vlast. Poreze i takse bi im digao 100% i ukinuo NVO i sva moguca sranja sa KiM i Albanije.

 2. Zaliv says:

  Medvedja Presevo i Bujanovac, tu naseliti Srbe juzno od Ibra a sve severno od Ibra staviti pod kontrolu Srbije. Podeliti Kosovo i zavrsiti jednom zauvek sa njima. Sve drugo vodi gubitku jos vise teritorija u narednim decenijama. Ili da svi uzmemo puske i sredimo stvar ali u tom slucaju bi propali ekonomski totalno i sami bi bezali daleko vise iz drzave nego sto je to slucaj sada. Dakle rat nije opcija onda treba biti mudar i seci tamo gde se mora seci. Reci to je sve nase je lepo ali to su pusti snovi

 3. Veliki brat says:

  Meni sve ovo izgleda licemjerno. Kada vlasti u Beogradu osnivaju razna srpska vijeća u susjednim državama, financiraju projekte srpske zajednice i poklanjaju besplatne udžbenike na srpskom i štite prava srpskog naroda u drugim državama, onda je to sve u redu, ali kada to rade Albanci u Srbiji, onda ne valja. Negiraš drugome, ono što tražiš za sebe. Što je to, ako nije licemjerje?

 4. geto says:

  Licemerno je kad ustasa prica o licemerstvu.

  • Veliki brat says:

   Glavno da si se ti javio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *