Нови краљ Саудијске Арабије финансирао Ал Каиду у Босни

Novi kralj Saudijske Arabije finansirao Al Kaidu u Bosni

8 februara 2015

vgosdijgf-600x450Odavno se već zna da je Saudijska Arabija veliki podržavalac terorizma. Novi saudijski kralj je naročito sumnjiv po tom pitanju.

Kralj Salman je u prošlosti finansirao Al Kaidu, a njegov sin je optužen da je znao za napade 11. septembra.

Tužitelji su prikupili veliku količinu materijala koji podržava optužbe protiv Salmana.

Evo zašto nije dobro što je Salman dospeo na tron:

– Salman je bio šef dobrotvorne organizacije Više saudijske komisije za pomoć Bosni i Hercegovini, koja je služila za pomaganje Al Kaidi na Balkanu.

– Prema rečima istrage koju su finansirale Ujedinjene nacije, Salman je devedesetih godina preneo više od 120 miliona dolara sa svojih računa na račun Agencije za pomoć zemljama Trećeg sveta, koja je takođe služila za pomoć Al Kaidi i bila ključna za ilegalne isporuke oružja borcima Al Kaide na Balkanu.

– Revizija UN je otkrila da je novac, koji nije imao opravdanu „humanitarnu“ svrhu, prebacivan nakon sastanaka sa Salmanom.

– Bivši zvaničnik CIA-e, Robert Bajer, prijavio je da su tokom međunarodne racije kancelarija Više saudijske komisije otkriveni dokazi o terorističkim zaverama protiv Amerike.

– Bajer je takođe otkrio da je Salman „lično odobrio“ raspodelu novca iz Međunarodne islamske organizacije za pomoć, koja je takođe pružila materijalnu podršku Al Kaidi.

– Nedavni izveštaj iz Instituta za Zalivske poslove navodi da su Salman i bivši saudijski šef obaveštajne službe, princ Turki al Fajsal namerno pomagali Al Kaidi u napadu 11. septembra.

– Salman blisko sarađuje sa saudijskim imamima Salehom al Mogamsijem, radikalnim antisemitom, ali i Safarom Havalijem, nekadašnjim mentorom Osama bin Ladena, navodi Washington Free Beacon.

– Salmanov sin Ahmed bin Salman je takođe bio povezan sa Al Kaidom, a moguće je da je i znao unapred za napad 11. septembra.

– Salman je bio vodeći finansijer za mudžahedine, odnosno islamske ratnike u Avganistanu osamdesetih godina, ali i za bosanske muslimane za vreme sukoba na Balkanu devedesetih godina.

– Salman je pomagao pri regrutovanju boraca za Abdula Rasula Sajafa, avganističkom salafističkom borcu koji je služio kao mentor Osami bin Ladenu i Kalidu Šeiku Muhamedu.

Ovo su samo neke od činjenica koje su prikupile obaveštajne agencije, a sudeći po svemu, kralj Salman će nastaviti da brani svoju reputaciju.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *