NOVI KRIM – PRIDNjESTROVLJE: Ruske trupe u Moldaviji!

NOVI KRIM – PRIDNjESTROVLJE: Ruske trupe u Moldaviji!

26 marta 2014

sevastopolj-tenkoviOružane snage Rusije su izvele manevre u Pridnjestrovlju, proruskoj oblasti koja se otcepila od Moldavije, izjavio je danas portparol ruske vojske, dok se u Moldaviji strahuje od ponavljanja krimskog scenarija na njenoj teritoriji.

Portparol ruskog vojnog Okruga za zapad, pukovnik Oleg Kočetkov, rekao je da se na manevrima uvežbavala priprema trupa za mogući napad neprijatelja. Po scenariju te vežbe, “jedan od glavnih zadataka mirovnih snaga bio je zaštita civila u zonama borbe”, objasnio je ruski pukovnik, prenela je novinska agencija Interfaks.

Predsednik Moldavije Nikolae Timofti je u utorak izrazio zabrinutost zbog mogućeg ponavljanja krimskog scenarija u njegovoj zemlji i rekao da je portparol Parlamenta Pridnjestrovlja zatražio od Moskve priključenje Pridnjestrovlja Rusiji, kao što je bilo s Krimom.

U Pridnjestrovlju, na istoku Moldavije čija je većina stanovnika rumunska, većinu čine ruska i ukrajinska manjina. Taj region se posle raspada SSSR-a, uz podršku Moskve otcepio na kraju rata 1992. godine, ali nezavisnost Pridnjestrovlja nije priznala nijedna zemlja.

Rusija drži vojnike u regionu Pridnjestrovlja, protiv volje Vlade Moldavije, i uprkos obećanju iz 1999. da će ih povući.

(Vesti-online.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miroslav says:

    "U Pridnjestrovlju, na istoku Moldavije čija je većina stanovnika rumunska, većinu čine ruska i ukrajinska manjina." Kakva je to rečenica? Ko je gdje u većini?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *