НОВИ КРВАВИ РАТ У СИРИЈИ! Ердоган кренуо на Асада! Русија бесна!

NOVI KRVAVI RAT U SIRIJI! Erdogan krenuo na Asada! Rusija besna!

22 oktobra 2016

erdogan-vojska-sinhua-pravda-34t

Sirijska armija je oštro reagovala na najavu predsednika Turske da će proširiti ciljeve operacije „Štit Eufrata“ na nove gradove unutar Sirije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da će njegova zemlja proširiti operacije na severu Sirije, uključujući ulazak u gradove Al Bab, Manbidž i Raku.

Erdogan je rekao da Turska „nema drugog izbora“ osim da uđe u Al Bab, uprkos kritikama međunarodne zajednice „zato što moramo da pripremimo područje koje je očišćeno od terorizma, a isto važi i za Manbidž“, grad koji je ove godine postao simbol kurdske borbe protiv džihadista.

Turski predsednik je dodao da bi, ukoliko bi koalicija na čelu sa SAD bila spremna na zajedničke akcije, učinila „šta god je neophodno“ protiv Islamske države u Raki, ali u sadejstvu sa koalicionim snagama, a ne sa kurdskim ekstremistima iz Sirije.

AP podeća da su turski mlazni avioni u sredu uveče napali položaje kurdskih snaga severno od Alepa, a da Turska gleda na sirijske Kurde kao na produžetak kurdskih pobunjenika na sopstvenoj teritoriji, ali da ih SAD smatraju najefikasnijim kopnenim snagama u borbi protiv Islamske države.

SAA neće dozvoliti tursko širenje po Siriji

Ulazak turske vojske u Siriju je akt agresije i sirijske snage će zauzeti čvrst stav povodom toga, saopštila je sirijska vojska.

U saopštenju se još dodaje da će povreda suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije dovesti do veće eskalacije sukoba.

„Prisustvo turske vojske u Siriji je neprihvatljivo i znak je agresije. Mi ćemo se boriti po svaku cenu protiv njih kao okupatora“, stoji u saopštenju.

Predstavnici kurdske milicije u Siriji optužili su tursku vojsku za pomaganje ekstremistima i gađanje kurdskih pozicija, uključujući i slanje 20 tenkova kao podršku ofanzivi terorista na grad Tel Rifat u blizini Alepa.

Turske snage potpomognute avijacijom američke koalicije otpočele su 24. avgusta operaciju zvanu Štit Eufrata kako bi „očistile“ sirijski pogranični grad Džarablus od Islamske države.

Grad su vrlo brzo zauzele turske i snage pro-turskih sirijskih pobunjenika koji se bore protiv predsednika Bašara al Asada, a onda su nastavili ofanzivu na jugozapad.

KOMENTARI6 komentara

 1. M says:

  Turska izgleda nema samo veliku vojsku,nego i sposobnu...za konvencionalni rat.Izgleda sposobniju nego neke provikane zemlje-vojske.

 2. garavi Srbin says:

  Da, ima vojsku ali joj sudbina kaze da nestaje sa karte sveta !

 3. M says:

  S ove tocke gledista,to je bolja varijanta sudbine.Losija varijanta je da zajedno s Velikom Istocnom Koalicijom nagrne na Zapad!A mi im na putu!

 4. miki says:

  mrtav turcin dobar covek u turcinu nema vere alo

 5. Radojica says:

  Cekajte pa zar Kurdi nisu krenuli na Asada pre mesec dva uz americku podrsku?? Kurdi su ga popusili tim cinom, i nemaju nikakvo pravo vise da se pozivaju na bilo sta. Uvek je lakse dilovati sa Turskom jer je to drzava, nego sa Kurdima i ISIL koje ne mozeti stavljati pod pritiske instrumenata kojima podlezu drzave. Ja razumem interese Turske u potpunosti. Na granici van prave Kurdistan, unutar zemlje Kurdi terorisu za svoju slobodu, iako je to vredno postovanja kao i svaka borba za slobodu, ipak je to drzava u pitanju kada je u pitanju Turska koja ima pravo da se brani i cuva svoj integritet. U pitanju je sukob jednog prava protiv drugog. Tako je uvek bilo i bice. Sloboda se stice zrtvama. Velikim. I umecem. Ko izdrzi taj postane slobodan, ko ne izdrzi padne. Do novog pokusaja. To je istorija sveta. Svidalo se to nama ili ne.

 6. Bajurina says:

  Opa bato oce Turcin Rusiju da smiri!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *