НОВИ КУРС СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА: Доласком „ДУБОКЕ ДРЖАВЕ“ и БАЈДЕНА мења се и спољна политика

NOVI KURS SJEDINJENIH DRŽAVA: Dolaskom „DUBOKE DRŽAVE“ i BAJDENA menja se i spoljna politika

8 novembra 2020

Sjedinjene Američke Države bi pod predsedavanjem Džozefa Bajdena mogle ponovo da uđu u Pariski klimatski sporazum, pridruže se Svetskoj trgovinskog organizaciji i angažuju se u globalnom odgovoru na pandemiju korona virusa, ocenjuje Bi-Bi-Si.

Bajdenov izborni štab to opisuje kao plan obnove američkog liderstva i obećanje da će „poništiti remetilačke, unilateralističke instinkte predsednika Donalda Trampa“.Bajden, navodi Bi-Bi-Si, ozbiljno shvata modrice nanete saveznicima i popravljanje štete bilo bi na vrhu njegove liste prioriteta, čak iako neki ključni politički zahtevi kao što su pritisak na članice NATO da izdvajaju dva odsto BDP na odbranu, ostaju isti.

Ali došlo bi i do oštrog političkog zaokreta kao što su snažan fokus na rešavanje klimatskih promena i povećanje prijeme izbeglica.

Takođe, piše Bi-Bi-Si, može se očekivati i promena na Bliskom istoku, pre svega kada je reč o Iranu i Saudijskoj Arabiji.

Bajden bi ponovo ušao u nuklearni sporazum sa Iranom ako Teheran nastavi da ispunjava svoje obaveze. A rekao je i da će okončati američku podršku ratu koji vodi Saudijska Arabija u Jemenu.

Novi američki predsednik ima dugogodišnje spoljnopolitičko iskustvo, dugo godina je bio član i predsednik senatskog Odbora za spoljnu politiku, a i kao potpredsednik Baraka Obame išao je u spoljnopolitičke misije.

Takođe, za razliku od Donalda Trampa, skloniji je poštovanju međunarodnih dogovora i želi popravljanje odnosa s tradicionalnim saveznicima, pre svega sa EU i NATO-om.

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad3 says:

    bajden je poturen kao predsednik samo sa jednom namerom, da izazove svetski rat.Ali on još NIJE predsedniktreba sačekati ELEKTORSKO GLASANJE i rasplitanje situacije sa lažiranjem izbora, tramp ima PRAVA da dovede poštenje izbora u pitanje i to će sigurno uraditi.OVO SU JOŠ UVEK NEZVVANIČNE PROJEKCIJE ZVANIČNO JOŠ NIJE POTVRDJENA POBEDA BAJDENA A MISLIM NI DA NEĆE DOĆI DO TOGA,SUMNJE U REGULARNOST IZBORA U MEKIM DRŽAVAMA SU SVE VEĆE I TO NEĆE PROĆI BEZ KONTROLE GLASOVA I IZBORNIH KOMISIJA.JOŠ UVEK NIJE MOGUĆE POKRASTI IZBORE U USA DIREKTNO BEZ PARDONA KAO U MNOGIM DRUGIM DRŽAVAMA:)Ovi naši papci su preuranjeno čestitali prevarantu:)BOLJE DA SU ĆUTALI i čekali8 ZVANIČNO proglašenja bajdena.Koji politički i diplomatski diletantizam je to katastrofa.

  2. Rista says:

    Spoljna politika Amerike se neće promeniti. Ona ima jednu neprekinutu crtu od kada amerika postoji i za sada je niko niti hoće niti može menjati. Nije je ni Tramp menjao, samo je malo filovo filom od porošenkove čokolade sa orasima( taj fil mi favorit i nema veze čiji su orasi i čokolada, glavno da ga ja jedem) ali jeste povukao neke trupe iz Sirije na ruske granice, povukao i neke isilovce na ruske granice, zapretio nemačkoj da će povući trupe iz nemačke pa nemačku neće imati ko da brani, a trupe će biti prebačene u Poljsku...cakao Sija kaubojskim šimikama u kurje oko i naterao Kinu na proširenje "saveza" sa amerikom...napravio prostor Turcima u Siriji i napujdo ih na Ruse, pustio Turke u Libiju i azerbejdžan...finansirao Vuhan laboratoriju sa nekoliko miliona dolara i tako su kinezi i ameri napravili jednu ćeliju korone kojom dave ceo svet...povećao vojni budžet amerike... usavršio neke nuklearne glave...srušio ugovor o raketama kratkog dometa sa Rusijom... započeo programe proizvodnje MAH raketa...poništio ugovor sa Iranom...ubijao iračke generale po ulicama gradova...rasturio jedan aerodrom u Siriji preko ruskih glava da ne povredi ruse...bacio car bombu na Avganistan...napravio NATO Azijata be...Srbiju natero da se izljubi sa Tačijem a tači nije ni bio tamo... bilo samo "sliku tvoju ljubim"...mozak mi prokuvo pa ne mogu više da se setim...možda prekosutra...Kakve bre promene?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *