НОВИ КУРС СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА: Доласком „ДУБОКЕ ДРЖАВЕ“ и БАЈДЕНА мења се и спољна политика

НОВИ КУРС СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА: Доласком „ДУБОКЕ ДРЖАВЕ“ и БАЈДЕНА мења се и спољна политика

8 новембра 2020

Сједињене Америчке Државе би под председавањем Џозефа Бајдена могле поново да уђу у Париски климатски споразум, придруже се Светској трговинског организацији и ангажују се у глобалном одговору на пандемију корона вируса, оцењује Би-Би-Си.

Бајденов изборни штаб то описује као план обнове америчког лидерства и обећање да ће „поништити реметилачке, унилатералистичке инстинкте председника Доналда Трампа“.Бајден, наводи Би-Би-Си, озбиљно схвата модрице нанете савезницима и поправљање штете било би на врху његове листе приоритета, чак иако неки кључни политички захтеви као што су притисак на чланице НАТО да издвајају два одсто БДП на одбрану, остају исти.

Али дошло би и до оштрог политичког заокрета као што су снажан фокус на решавање климатских промена и повећање пријеме избеглица.

Такође, пише Би-Би-Си, може се очекивати и промена на Блиском истоку, пре свега када је реч о Ирану и Саудијској Арабији.

Бајден би поново ушао у нуклеарни споразум са Ираном ако Техеран настави да испуњава своје обавезе. А рекао је и да ће окончати америчку подршку рату који води Саудијска Арабија у Јемену.

Нови амерички председник има дугогодишње спољнополитичко искуство, дуго година је био члан и председник сенатског Одбора за спољну политику, а и као потпредседник Барака Обаме ишао је у спољнополитичке мисије.

Такође, за разлику од Доналда Трампа, склонији је поштовању међународних договора и жели поправљање односа с традиционалним савезницима, пре свега са ЕУ и НАТО-ом.

KOMENTARI2 коментара

  1. milorad3 says:

    bajden je poturen kao predsednik samo sa jednom namerom, da izazove svetski rat.Ali on još NIJE predsedniktreba sačekati ELEKTORSKO GLASANJE i rasplitanje situacije sa lažiranjem izbora, tramp ima PRAVA da dovede poštenje izbora u pitanje i to će sigurno uraditi.OVO SU JOŠ UVEK NEZVVANIČNE PROJEKCIJE ZVANIČNO JOŠ NIJE POTVRDJENA POBEDA BAJDENA A MISLIM NI DA NEĆE DOĆI DO TOGA,SUMNJE U REGULARNOST IZBORA U MEKIM DRŽAVAMA SU SVE VEĆE I TO NEĆE PROĆI BEZ KONTROLE GLASOVA I IZBORNIH KOMISIJA.JOŠ UVEK NIJE MOGUĆE POKRASTI IZBORE U USA DIREKTNO BEZ PARDONA KAO U MNOGIM DRUGIM DRŽAVAMA:)Ovi naši papci su preuranjeno čestitali prevarantu:)BOLJE DA SU ĆUTALI i čekali8 ZVANIČNO proglašenja bajdena.Koji politički i diplomatski diletantizam je to katastrofa.

  2. Риста says:

    Спољна политика Америке се неће променити. Она има једну непрекинуту црту од када америка постоји и за сада је нико нити хоће нити може мењати. Није је ни Трамп мењао, само је мало филово филом од порошенкове чоколаде са орасима( тај фил ми фаворит и нема везе чији су ораси и чоколада, главно да га ја једем) али јесте повукао неке трупе из Сирије на руске границе, повукао и неке исиловце на руске границе, запретио немачкој да ће повући трупе из немачке па немачку неће имати ко да брани, а трупе ће бити пребачене у Пољску...цакао Сија каубојским шимикама у курје око и натерао Кину на проширење "савеза" са америком...направио простор Турцима у Сирији и напујдо их на Русе, пустио Турке у Либију и азербејџан...финансирао Вухан лабораторију са неколико милиона долара и тако су кинези и амери направили једну ћелију короне којом даве цео свет...повећао војни буџет америке... усавршио неке нуклеарне главе...срушио уговор о ракетама кратког домета са Русијом... започео програме производње МАХ ракета...поништио уговор са Ираном...убијао ирачке генерале по улицама градова...растурио један аеродром у Сирији преко руских глава да не повреди русе...бацио цар бомбу на Авганистан...направио НАТО Азијата бе...Србију натеро да се изљуби са Тачијем а тачи није ни био тамо... било само "слику твоју љубим"...мозак ми прокуво па не могу више да се сетим...можда прекосутра...Какве бре промене?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u