Novi lažnjak Tonija Blera

Novi lažnjak Tonija Blera

30 juna 2013

slika-25-12-23-17-49_darkoPiše: Dr Darko Tanasković

Još pre očekivane pobede Socijalističke koalicije Edija Rame na izborima u Albaniji, svetskim medijskim prostorom prostrujala je najava da bi bivši britanski premijer Toni Bler mogao postati savetnik nove albanske vlade.

Pobednici na izborima su ovu najavu potvrdili, s tim što je Edi Rama izrazio velika očekivanja od saradnje sa osvedočenim prijateljem albanskog naroda (na Kosovu su neka novorođenčad usrećena njegovim imenom), ali i unapred umirio građane da Blerovo angažovanje neće ići na račun albanskih poreskih obveznika. Nije jasno kako će to ostvariti, jer je teško zamisliti da bi vešti i nezajažljivi Britanac đavolskog pogleda i klovnovskog osmeha pristao da svoju ulogu odigra besplatno.

Od vremena kad je napustio položaj premijera, Bler se, igrajući više uloga, bacio u frenetično zarađivanje para, unovčivši prvo memoarska sećanja na dane kad je uspevao da prodaje izmišljotine i laži uspešnije od bilo kojeg belosvetskog političkog mešetara, da bi se onda naizmenično i sukcesivno pojavljivao u ruhu poslovnog konsultanta banaka i osiguravajućih društava, izaslanika međunarodne zajednice, borca za srećniju budućnost Afrike, humanitarca, verskog misionara… Shvativši poruku poslovice „Laž gde ruča, tu i ne večera, a gde omrkne, tu ne osvane“, stalno je izmišljao i pokretao nešto novo, s podosta uspeha, valja priznati. Čovek kome je svojevremeno na Ostrvu pošlo za rukom da višestruko kapitalizuje posredovanje između kraljevske kuće i neraspoloženog javnog mnjenja posle problematične pogibije princeze Dajane, doveo je do potpune ogoljenosti „cinični um“ savremene međunarodne politike priznanjem da se lagalo i vezi s navodnim Sadamovim oružjem za masovno uništavanje, ali da je njegovim rušenjem ipak obavljen koristan posao.

Kasnije se povezao s jednom poznatom američkom grupom za „monitoring“ koja je, pored ostalog, savetujući ga kako da se umili Zapadu, uzela milione od pukovnika Gadafija. A zna se kako je ovaj prošao.

Bler je nastavio s prodavanjem magle arapskim petrolejskim magnatima, a kazahstanski lider Nursultan Nazarbajev ga je angažovao da mu pomogne u nastojanjima da se domogne Nobelove nagrade za mir. Vršljao je i po Sao Paulu, a kao izaslanik „četvorke“ (UN, SAD, Rusija, EU) za Bliski istok sto puta je odlazio u ovaj nesrećni region, bez ikakvog učinka u mirovnom procesu koga nema, ali je nedavno uspeo da objavi protivrečnu analizu „problema u islamu“, iz koje je moguće izvući više zaključaka, pa koji upali. Finansijski, pre svega. Sad pakuje kofere za Albaniju. Opasno nam je blizu!

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *