НОВИ ЛИДЕР: Кина претекла Америку

НОВИ ЛИДЕР: Кина претекла Америку

27 јула 2019

Кина је први пут претекла Сједињене Америчке Државе према броју компанија заступљених на листи „Глобал 500“.

Ову информацију је објавио амерички магазин „Форчун“.

Наиме, од дебија „Форчунове“ листе „Глобал 500“ 1990. године, на њој су искључиво доминирале америчке компаније.Будући да се глобални однос снага мења, кинеске компаније су на најновијој листи заузеле укупно 129 позиција, укључујући 10 тајванских компанија, док су САД на другом месту са 121 предузећем које се нашло на ранг листи.

Ветеран на ранг-листи, амерички трговински ланац „Волмарт“, осигурао је водећу позицију шесту годину заредом, и по 14. пут од 1995. године је остварио више од 500 милијарди долара прихода.

Иза америчког малопродајног гиганта је највећа кинеска државна нафтна и гасна компанија „Синопек“, чији је прошлогодишњи драстичан раст прихода и профита успео да заобиђе геополитичке потешкоће у условима трговинског рата између званичног Вашингтона и Пекинга.

Упркос томе што су кинеске компаније по броју надмашиле америчке, оне и даље заостају са уделом од 25,6 одсто у укупним приходима топ-500 глобалних компанија, у поређењу са 28,8 одсто, колико припада америчким компанијама.

Укупан приход свих компанија које су наведене на листи износи 32,7 билиона долара, што је девет одсто више него годину дана раније и износи више од трећине светског БДП-а.

KOMENTARI2 коментара

  1. теоретичар says:

    Стварно су вести овакве врсте врло корисне. Нама србима то треба ко насушна леба, јер нема нам друге него да се исељавамо начисто трбухом за крухом. Значи, од данас исељавање у Кину. Шта се смејете? Ми Срби, раби божији смо тако обавештени и о(д) шпанији када је направила привредни бум, па много Срба преселило тамо, таман нешто пре трас ЕУ рекламе, односне Шпаније. Кина није Шпанија. Кинези волу Србе и Бату па ћемо имати протекцију. И Лазански ће у Кину. Веће тржиште. Глобално. Идемо да видимо светско чудо и да зарадимо дебеле паре код Кинеза. А ови кинези који печалбаре по Србији или продају секнд хенд кинеске чарапе? Ма нису то кинези. То су издајници. Али да знате, кинеске комунисте води Си. Кинези своје тибетанске шипце скоро па потаманили али још их моште пронаћи као сувенире по манастирима које Кинези нису уништили да би имали шта да сликају као доказ да тибетански шипци још увек делимично постоје, туркменистанске хрвате научили да клече на комунистичким манифестима и да се моле Маоу а не у џамијама а џамије им већином порушили тестирајући нове, пнеуматске хиперсоничне набијаче земље, хонгконшким словенцима завели обавезу свакодневног јављања у СУП свако јутро у 05:30 часова на опште згражање Енглеске царице са украденим индијским кохинором у царској круни...Ето, иако ја само оговарам Кинезе, има ствари за које им скидам капу.

  2. теоретичар says:

    Раритет и потврда да је Кина заиста постала веома привлачна. На пример, Монголи имају државу по руском систему, односно огромну, али у Монголији живи само једна четвртина Монгола који су преживели руске и кинеске казне након вишевековног сечења Руса и Кинеза на фатове. Нису само Срби имали османлије. Имали их и Руси и Кинези али се звали Монголи. А где живе остале 3/4 Монгола? Па у Кини. Сада они јадни чекају да нестане кинеске империје као некад што су Кинези чекали пропаст монголске империје, па да опет дозову Џингиса и обнове своју империју. Ето, чекају већ други миленијум и са тугом схватили да Кина не да није пропала, него постала и највећа економија света. Ставили их кинези на недефинисано дуг почек и сваког миленијума ће тај почек обнављати са новим ентузијазмом. Иначе, монголска држава сарађује и са Америком и са Русијом, али је нераскидиво везана за Русију. Колико се ја сећам, Монголију је на опште незадовољство Кине, у данашњим границама утврдио СССР. Са Кином не сарађују...Кинески монголи не сарађују ни саким, чак ни са Монголијом. Они седе испод највећег споменика на свету, споменика Џингис Кану и чекају реинкарнацију. Било чега. Монголи су редак праисторијски звер. Са уживањем једем монголски роштиљ слукац. То је уствари копија српског роштиља који су Монголи видели када су их Бугари помлатили први пут па скровиште нашли код Срба. Ми их онда хранили роштиљом да се опораве, а они онда опет кренули на Бугаре...,Други пут их нисмо примили јер се нису зауставили до пекинга после другог пораза од Бугара. Нисте знали? А замислите, Монголи само тели да нападну Турску са севера јер нису никако могли да пробију источну блокаду коју су им турци држали негде на данашњим индијско пакистанским границама...не сећам се тачно детаља... давно било. Остарио сам. А да су Бугари онда пустили Монголе да слободно прођу према турској? Па не би данас постојали. Где год су монголи прошли, трава више није расла. Монголи су стигли и до Рима, али га нису напали. Римљани су били толико сиромашни, да су умирали од глади и разочарани Монголи се онда у галопу врате на српски роштиљ и направе касније светски познат монголски роштиљ, толико су волели наш. Дали су Срби свету јако много. А свет нам узео још више.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u