НОВИ ЛИДЕР: Кина претекла Америку

NOVI LIDER: Kina pretekla Ameriku

27 jula 2019

Kina je prvi put pretekla Sjedinjene Američke Države prema broju kompanija zastupljenih na listi „Global 500“.

Ovu informaciju je objavio američki magazin „Forčun“.

Naime, od debija „Forčunove“ liste „Global 500“ 1990. godine, na njoj su isključivo dominirale američke kompanije.Budući da se globalni odnos snaga menja, kineske kompanije su na najnovijoj listi zauzele ukupno 129 pozicija, uključujući 10 tajvanskih kompanija, dok su SAD na drugom mestu sa 121 preduzećem koje se našlo na rang listi.

Veteran na rang-listi, američki trgovinski lanac „Volmart“, osigurao je vodeću poziciju šestu godinu zaredom, i po 14. put od 1995. godine je ostvario više od 500 milijardi dolara prihoda.

Iza američkog maloprodajnog giganta je najveća kineska državna naftna i gasna kompanija „Sinopek“, čiji je prošlogodišnji drastičan rast prihoda i profita uspeo da zaobiđe geopolitičke poteškoće u uslovima trgovinskog rata između zvaničnog Vašingtona i Pekinga.

Uprkos tome što su kineske kompanije po broju nadmašile američke, one i dalje zaostaju sa udelom od 25,6 odsto u ukupnim prihodima top-500 globalnih kompanija, u poređenju sa 28,8 odsto, koliko pripada američkim kompanijama.

Ukupan prihod svih kompanija koje su navedene na listi iznosi 32,7 biliona dolara, što je devet odsto više nego godinu dana ranije i iznosi više od trećine svetskog BDP-a.

KOMENTARI2 komentara

  1. teoretičar says:

    Stvarno su vesti ovakve vrste vrlo korisne. Nama srbima to treba ko nasušna leba, jer nema nam druge nego da se iseljavamo načisto trbuhom za kruhom. Znači, od danas iseljavanje u Kinu. Šta se smejete? Mi Srbi, rabi božiji smo tako obavešteni i o(d) španiji kada je napravila privredni bum, pa mnogo Srba preselilo tamo, taman nešto pre tras EU reklame, odnosne Španije. Kina nije Španija. Kinezi volu Srbe i Batu pa ćemo imati protekciju. I Lazanski će u Kinu. Veće tržište. Globalno. Idemo da vidimo svetsko čudo i da zaradimo debele pare kod Kineza. A ovi kinezi koji pečalbare po Srbiji ili prodaju seknd hend kineske čarape? Ma nisu to kinezi. To su izdajnici. Ali da znate, kineske komuniste vodi Si. Kinezi svoje tibetanske šipce skoro pa potamanili ali još ih mošte pronaći kao suvenire po manastirima koje Kinezi nisu uništili da bi imali šta da slikaju kao dokaz da tibetanski šipci još uvek delimično postoje, turkmenistanske hrvate naučili da kleče na komunističkim manifestima i da se mole Maou a ne u džamijama a džamije im većinom porušili testirajući nove, pneumatske hipersonične nabijače zemlje, hongkonškim slovencima zaveli obavezu svakodnevnog javljanja u SUP svako jutro u 05:30 časova na opšte zgražanje Engleske carice sa ukradenim indijskim kohinorom u carskoj kruni...Eto, iako ja samo ogovaram Kineze, ima stvari za koje im skidam kapu.

  2. teoretičar says:

    Raritet i potvrda da je Kina zaista postala veoma privlačna. Na primer, Mongoli imaju državu po ruskom sistemu, odnosno ogromnu, ali u Mongoliji živi samo jedna četvrtina Mongola koji su preživeli ruske i kineske kazne nakon viševekovnog sečenja Rusa i Kineza na fatove. Nisu samo Srbi imali osmanlije. Imali ih i Rusi i Kinezi ali se zvali Mongoli. A gde žive ostale 3/4 Mongola? Pa u Kini. Sada oni jadni čekaju da nestane kineske imperije kao nekad što su Kinezi čekali propast mongolske imperije, pa da opet dozovu Džingisa i obnove svoju imperiju. Eto, čekaju već drugi milenijum i sa tugom shvatili da Kina ne da nije propala, nego postala i najveća ekonomija sveta. Stavili ih kinezi na nedefinisano dug poček i svakog milenijuma će taj poček obnavljati sa novim entuzijazmom. Inače, mongolska država sarađuje i sa Amerikom i sa Rusijom, ali je neraskidivo vezana za Rusiju. Koliko se ja sećam, Mongoliju je na opšte nezadovoljstvo Kine, u današnjim granicama utvrdio SSSR. Sa Kinom ne sarađuju...Kineski mongoli ne sarađuju ni sakim, čak ni sa Mongolijom. Oni sede ispod najvećeg spomenika na svetu, spomenika Džingis Kanu i čekaju reinkarnaciju. Bilo čega. Mongoli su redak praistorijski zver. Sa uživanjem jedem mongolski roštilj slukac. To je ustvari kopija srpskog roštilja koji su Mongoli videli kada su ih Bugari pomlatili prvi put pa skrovište našli kod Srba. Mi ih onda hranili roštiljom da se oporave, a oni onda opet krenuli na Bugare...,Drugi put ih nismo primili jer se nisu zaustavili do pekinga posle drugog poraza od Bugara. Niste znali? A zamislite, Mongoli samo teli da napadnu Tursku sa severa jer nisu nikako mogli da probiju istočnu blokadu koju su im turci držali negde na današnjim indijsko pakistanskim granicama...ne sećam se tačno detalja... davno bilo. Ostario sam. A da su Bugari onda pustili Mongole da slobodno prođu prema turskoj? Pa ne bi danas postojali. Gde god su mongoli prošli, trava više nije rasla. Mongoli su stigli i do Rima, ali ga nisu napali. Rimljani su bili toliko siromašni, da su umirali od gladi i razočarani Mongoli se onda u galopu vrate na srpski roštilj i naprave kasnije svetski poznat mongolski roštilj, toliko su voleli naš. Dali su Srbi svetu jako mnogo. A svet nam uzeo još više.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *