НОВИ МЕЂУНАРОДНИ СКАНДАЛ! ЕУ од Србије тражи да Хрватској да…

NOVI MEĐUNARODNI SKANDAL! EU od Srbije traži da Hrvatskoj da…

7 decembra 2017

Evropska komisija donela ‘zaštićeni dokument’ po kome Srbija ne može u EU sve dok ne reši sve granične sporove. Očekuje se da Hrvatima na granici kod Dunava mirno predamo zemlju sve do predgrađa Apatina!

Brisel priprema novu strašnu ucenu sa kojom će već početkom sledeće godine suočiti vlast u Beogradu.

Kako je juče i zvanično potvrđeno, Evropska komisija donela je ‘zaštićeni dokument’ prema kojem Srbija ne može ući u Evropsku uniju sve dok ne reši granične sporove sa državama u regionu. Prema tom dokumentu, Srbija, ukoliko hoće da uđe u EU, mora da prihvati zahtev zvaničnog Zagreba i prepusti Hrvatskoj čak 10.000 hektara zemljišta sa srpske strane Dunava u regionu Apatina! To bi, konkretno, značilo da državna granica sa sredine Dunava bukvalno bude pomerena do rubnih naselja ovog srpskog grada!

Odredili čak i rok

Evropska komisija na čijem čelu je Žan-Klod Junker očekuje od Srbije da Hrvatima mirno preda zemlju oko Apatina, uključujući i luku, marinu i brodogradilište!?! U protivnom, upozoravaju iz EU, Srbija i Hrvatska moraće ovaj problem da reše arbitražom ili pred Međunarodnim sudom u Hagu!?!

Kako prenosi zagrebački „Jutarnji list“, otvoreno pitanje granica između Hrvatske i Srbije trebalo bi rešiti najkasnije do 2023. godine, kako bi Srbija mogla da zaključi pregovore i postane članica EU 2025. godine.

„Ovaj nacrt je zaštićeni dokument, a konačna verzija trebalo bi da se usvoji i objavi u februaru sledeće godine, kako je najavio predsednik EK Žan-Klod Junker. U toj strategiji stoji: ‘Postoje važni bilateralni sporovi između država regiona koji su preostali za rešavanje. EU neće uvoziti te sporove. Trajno rešenje treba pronaći pre nego što država uđe u EU. U slučajevima gde sporovi ne budu rešeni, strane ih moraju predati bezuslovno konačnoj arbitraži ili Međunarodnom sudu pravde i u potpunosti poštovati presude“, prenosi „Jutarnji list“ tekst ‘zaštićenog dokumenta’.

Komentarišući ove navode, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za Informer da problemi sa Hrvatskom nisu mali, ali da još nismo došli do faze za arbitražu.

– Granica između dve države logično treba da ide sredinom Dunava, ali Hrvatska se poziva na nekakve katastarske parcele i misli da granicom treba prelaziti s jedne na drugu stranu reke, što je potpuno nelogično. Iako je dogovor bio da formiramo komisiju koja bi rešavala taj problem, Hrvatska još nije odredila predstavnike. Izgleda da im nije stalo da se ovo brzo završi, ali jeste da to bude tema pred međunarodnom zajednicom. Oni neće rešenje, oni hoće da ucenjuju! Na kraju, nećemo imati drugo rešenje nego da se obratimo nekom za stručno mišljenje – upozorava Dačić.

Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegracije, ističe da se pregovorima EU i Srbije ne moraju ispravljati baš sve greške prethodnih proširenja Unije.

– Ovako će se izgubiti kredibilitet procesa. Posebno ako to rade nove države članice uvođenjem bilateralnih pitanja kao uslova, a same su pokazale lošu praksu oko pitanja granica, i to kao članice EU. Više odgovornosti u izjavama i zahtevima ne bi škodilo… – podvlači Joksimovićeva.

Mržnja kao argument

Stevica Deđanski, šef Centra za razvoj međunarodne saradnje, podseća da hrvatsko iskustvo s arbitražom nije baš dobro.

– Zato se oni sada služe ovakvim glupostima. Od njih se svašta može očekivati, jer kad političari u Zagrebu ne umeju da objasne zašto im se ekonomija raspada, onda koriste mržnju prema Srbiji. Toga kod njih nije nikada manjkalo i to tamo donosi poene… – zaključuje Deđanski.

Izbor – Ili EU ili Rusija

Zagrebački „Jutarnji list“ prenosi deo evropske strategije u kojoj se lideri regiona podsećaju na to da je članstvo u EU stvar izbora, za koji je potreban politički konsenzus i potpora građana.

„Zato ne bi trebalo da postoji dilema lidera o tome gde pripada Zapadni Balkan i u kojem smeru se kreće. To je očigledno poruka Srbiji, gde se često postavlja pitanje izbora između EU i Rusije“, navode ove novine i dodaju da je za Srbiju važna poruka i da će odnose sa Kosovom morati da reši pravno obavezujućim dokumentom.

KOMENTARI25 komentara

 1. Milovan says:

  Mogu oni da ucenjuju, ali neće dugo. Do EU je stalo samo onoj ništa robi i nikogovića bratiji. Čestiti Srbi više vole Srbiju nego li smrdljivu EU.

  • Željko, Hrvatska says:

   @ Milovan To je naše, hrvatsko, prema tome ništa ne poklanjate nego vraćate što ste zadnjih 26 godina uzurpirali!

   • Velika Metla says:

    "Jerko",jesi to došao,vatikanoidu,kod svojih? To što pišeš i govoriš srbski ti potvrđuje da su ti Srbi preci,pa ne možeš a da ne posatiš svoje pretke,jer to što se krstiš kao s lopatom nikako ne znači da si gene promenio!

   • DUSKO says:

    ZELJKO DA NIJE BILO NAS SRBA NE BI POSTOJALI , KO VAS JE OSLOBODIO U PRVOM SVETSKOM RATU SRPSKA VOJSKA !!! STO VAM MNOGO SMETA POSTOJE I FILMOVI O ULASKU SRPSKE VOSKE U HRVATSKE GRADOVE ZAGREB, RIJEKU I DR. !!!

  • Gojko says:

   Od Hrvatske traziti natrag delove koje im je poklonio i oteo od Srbije Josip Broz sa Bakaricem Hebrangom i Djilasom to su Srem Baranja Slavonija Banija Lika Kordun i Krajina.

 2. ilija says:

  srbija mora vratiti etnicku srpsku zemlju istocnu i zapadnu SLAVONIJU TO NIKAD NIJE BILO HRVATSKO ZEMLJISTE DAO IM JE TITO SRPSKU ZEMLJU I REPUBLIKU HRVATSKU na srbskoj teretoriji

 3. Cetnik says:

  Ustaska posla... Oni do nas i oni u briselu, sve su to ustase, Dunav im ne damo ni litre!

 4. doktrina soka says:

  Nista ne potpisivati,ako hoce mekom silom ,ucenom u EU,pokazati im od sake do lakta.Eto koliko je hrvatska agresorska zemlja,stalno napada susedne zemlj da prosiri teritorij .Htela bi i na Dunavu sik-cak granicu,sto nema nigde u svetu.

  • doktrina soka says:

   P.S.Ulazak Srbije u EU je odricanje od suvereniteta i postivanje propisa koje donosi Parlament eu,preme tome pravimo istu gresku kao stvaranje Jugoslavije .Svaki put je Srbija gubila i teritoriju i narod.Zato ne ciniti istu gresku,Drzave mogu biti male kao nokat ako postuju svoj ustav,a agresija moze biti i meka i ratna,samo moramo gledati svoj interes i cvrsto stajati na svojim odlukama.Na kraju krajeva Evropi se crno pise i nemamo sta tamo traziti,samo sljepac ne vidi.Dovoljno je videtei nase sujede kako su prosli.Hrvatska je u podeli teritorije sa Slovenijom ostala bez Savudrije jer tako odlucuje arbitrazna komisija i nemoze nista,zasto,pa zato sto se odrekla suvereniteta menjajuci ustav.Tu gresku ne smijemo napraviti.Srediti nase granice i stvoriri sve uvjete u Srbiji,napraviti red u kuc,pa tek tada licitirati,gdje i kako usmjeriti drzavu.Tako da nemoze biti nikakvi ucena.

 5. Velika Metla says:

  A za koga je ponašanje eu-fašista prema Srbiji skandal? Za mene nije! Ovo je ista situacija kao naprimer s Crnom Gorom! Dok Crna Gora nije ušla u fašističko-teroristički savez "nato",imala je makar pravnu mogućnost da se ne složi sa svime šta joj se postavlja kao uslov! Od ulaska u taj zločinački savez i tu je mogućnost izgubila,jer će sada morati predati,na miran način,sve šta joj se naredi! Isto to čeka i Srbiju,sada sa eu-rajhom,a kasnije i ako ova kolonijalna nazovi vlast to i uradi! Mada,što se naroda tiče,sve mogu da urade! Ovaj narod neće mrdnuti prstom više nego li lipsali konj!

 6. zlatko says:

  Dačića baš svrbi da se "obrati nekom" iako unapred zna da će proći kao onomad Jeremić sa KiM-om. Da nije budala ili izdajnik mirovao bi, jer je situacija što se nas tiče, a i inače, čista. Ne arčite naše pare uludo, ne glumite glupe avguste, sedite s mirom i pretvarajte se da nešto radite, kopajte po fijokama kao da nešto tražite, zurite u neki materijal kao da čitate, trudite se da delujete pametno i zaposleno. Ako se "obratite nekom" delovaće da niti šta znate, niti šta radite, niti šta vredite. A izbori samo što nisu.

 7. Mali vuk says:

  Ma mars dzukelo.

 8. Trn says:

  Kako niko u toj Evropskoj komisiji nije od Hrvatske, a pre prijema u EU, tražio da reši granične sporove sa Srbijom, sa Bosnom i Hercegovinom, sa Slovenijom (ni kod Slovenije nije bilo tog zahteva, a zna se šta se i dan-danas oko granice sa Hrvatskom dešava)? Samo se od Srbije to traži. I sve zbog toga kako bi američka, nemačka, britanska i natovska miljenica mogla što dublje u Bačku, a Sremom bi vrlo rado i do ušća Save u Dunav. A zna se koja je to, kakva i čija država bila. Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske, nije se setila da juče u Njujorku kaže nešto i o toj fašističkoj, nacističkoj Nezavisnoj Državi Velikoj Hrvatskoj, čijoj je današnjoj njenoj nasledici jedina težnja da se proširi i ugnezdi u te nekadašnje njene granice, nego se gospođa predsednica ostrvila na izmišljenu "velikosrpsku agresiju" i, koristeći staru bečku izmišljotinu - "Veliku Srbiju"... A Žan-Klod Junker da nešto zna i da ima bilo kakve poštene namere i prema ostalim država koje su se kandidovale za prijem u EU (kojoj su države, da bi bile primljene, morale da predaju svoj suverenitet), onda se ne bi petljao u međunarodno pravo, koje inače i ne postoji kao pravo, pravda. Nego bi radio svoj posao, a ne bi se pretvarao u običnog a dobro plaćenog navijača. I da nešto vredi, onda bi radio neki odgovoran posao u svojoj zemlji koja ga je poslala samo zbog toga da ga se na izvesno vreme reši. A kad se vrati - poslaće ga u bogato darovanu mu penziju. Srbiji jedino ostaje da se bori i da ne dopusti Velikoj Hrvatskoj da se širi i po srpskoj suverenoj teritoriji. Ukoliko nije sve i svašta u Briselu već uslovljeno, dogovoreno... ko će to sve da zna!

  • Velika Metla says:

   Trn,zato što su licemeri i zlo kakvog nećeš naći na ovom dunjaluku!

 9. R.Srpska says:

  EU i hrvacka su hodajuci kosturi koji medijskim pamfletima glume velike sile a zapravo i hrvati i EUropljani kopaju po kontrjnerima i crkavaju od gladi. Srbe ne zanima EU i nema sta da s njima pregovaramo. Uskoro cemo da vracamo sa Rusima Balkan pod svoju vlast.

 10. Gale says:

  Jednog dana će doći i ratna odšteta na red. Šta li će onda Šešelj sa svojih 40 milijardi spermatozoida?

 11. Gagi says:

  Ovo je jedna velika zavera protiv Srpskog naroda. Srpski narod je izneo sav istorijski teret slobode naroda na ovim prostorima. Istorijski je poznata golgota Srba za stvaranjem I Jugoslavije. U drugoj Jugoslaviji su takodje Srbi platili veliku cenu slobode ostalih naroda. Postoje narodi na ovim prostorima koji svoj "suverinitet" grade na zrtvama Srpskih dusa. Psiholoski je interesantno da odmah trguju "svojom samostalnoscu" da bi unakazili onog ko ih je stvorio. Lakse im je da to "svoje" ustupaju drugima, dok im je izuzetno tesko da budu zahvalni onome ko ih je stvorio. Ako su takvi kao sto jesu, ako su sve moguce uradili protiv " svoje " drzave Jugoslavije da je rasture i unize, zbog cega mi Srbi sve to dozvoljavamo. Ko je to nama sugerisao i " mozda " naredio da vecito mi Srbi moramo biti cista savest i zrtva bitangama i protuvama. Zar je moguce da su danasnji politicari hipnotisani i nisu u stanju da cuju jauke i vapaje nasih predaka, doduse, simbolicno ih obilaze, ali nisu u stanju da ih cuju. U kontekstu gore navedenog,kada su se svi odrekli dostignuca Jugoslavije, ZBOG CEGA i RADI CEGA mi priznajemo AVNOJEVSKE granice koje su napravili i stvorili neki pojedinci. Da li je to nagrada Srpskom narodu za Jasenovac, streljanima djacima u Kragujevcu, neopisivom patnjom Srba. Izvinite dragi citaoci, ko nas uporno laze i vara,zbog cega nam je uvek neko drugi bolji. Da li smo "zarazeni" neradom i hedonizmom, da li je moguce da su najbolji izginuli i da Srbija vise nema nacionalnog kapaciteta.Kao sto sam rekao na pocetku teksta, ovo je zavera protiv Srba. Duboko smisljena i organizovana zavera, sa ljudima koji se ne osecaju Srbima.

  • Velika Metla says:

   Gagi,nisu to narodi nego narodne grupacije,balije i usraše! "avnojevske granice"su postavile komunjare! Inače upravo ovaj sotonin zapad je taj koji se stalno drao na komunjare(po sistemu,držte lopova)kako su zlo,ALI GLE ČUDA,zapadu odgovara sve ono što su komunjare radile i uradile na štetu Srba,generalno pravoslavaca! Zapadu je smetao komunizam,ali im nikako ne smetaju granice koje su komunjare postavile!

 12. Branko says:

  Pa imamo neku sansu ako se eu raspadne. U suprotnom,a kako su ovi nasi zapeli u tu Evropu, ostadosmo mi bez tih 10000 hektara.

 13. Mlax says:

  Ljudi Po Google maps-u su vec tako granice I ucrtane.Pogledajte I uverite se na to da Po Googl-u Hrvatska ulazi u teritoriju Backe sve do Apatina.Sa Hrvatima pregovarati za razmenu teritorija Srbiji Most izmedju Backe Palanke I Iloka + zemljiste kod Iloka a mi njima Sarengradsku Adu kod Backe Palanke I to je to.Granica neka ide Po sredini Dunava od Bezdana do Backe Palanke I tacka...... Vas Bacvanin

  • Batina says:

   Polako Milax, granice izmedju nas I ustasa ce biti Trst Alpe pa do budimpeste. Ne uzrujavaj se samo laganice, ruski div se uzdize I ovaj put ce biti po bozjoj pravdi.

 14. goran says:

  Pitam Srbe: kada će Tita, sa Kućom cveća, pokloniti Hrvatima, pa da se poravnamo. Dok se to ne desi, ništa nikome ne verujem.

 15. Gagi says:

  Evo, danas smo mi Srbi odlucili da ne priznajemo Tita i njegova dostignuca, doduse, mi Srbi pojma nemamo ko je taj covek i odakle se stvorio. Dodje covek tek tako na tron Svetog Save i Cara Lazara. NE PRIHVATAMO AVNOJEVSKE granice i prodane duse koje su to aminovale. Uopste nas ne interesuju takozvani Srbi koji idu u nase crkve i manastire, pale svece, mole se za svoje bliznje "radi reda". To nisu Srbi, to su hermafroditi, to je najgore u nasoj Srpskoj drzavi,to su lenji ljudi koji nista svojim licnim radom nisu stvorili, i dalje cekaju da im Tito da nesto besplatno. Naravno da smo svi mi njihove zrtve. Navikli ljudi da nerade nista, da im je lep zivot, malo tamo, malo ovamo,ide nekako. DOKLE VISE TAKO,ko je taj koji ce da zadovolji i da finansira nerad i lep zivot. Predsednik Vucic je teska zrtva tih drustvenih krpelja, nije jedini, i drugi su imali tu ulogu da bi bili "veliki". U nasem drustvu postoje beskrupolozni ljudi, odavno instalirani od alavih svetskih korporacija. Nije mi , zaista nije jasno, kako deca Svetog Save, Cara Lazara, narod junacki i posten,pristaje na neke nedostojne compromise.

 16. Pingback: EU od Srbije traži da Hrvatskoj preda zemlju sve do predgrađa Apatina! | Magacin

 17. Milutin says:

  Pa ovi iz fašističke EU se ponašaju ko da smo već članovi te fašističke EU. Pa džukele mi NIKAD NEĆEMO SA FAŠISTIMA U TU FAŠISTIČKU EU A ONI IZ SRBIJE KOJI GRABE KA TOJ NJIHOVOJ EU POMOĆI ĆEMO IM DA DOĐU KOD VAS U TU EU ALI BEZ POVRATKA. DUNAV OSTAJE DUNAV KO ŠTO JE BIO I PRE TE VAŠE FAŠISTIČKE EU A BIĆE I POSLE TE VAŠE EU DUNAV. I TU JE GRANICA I TAČKA. A BI FAŠISTI SAMO SANJAJTE...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *