НОВИ МЕЂУНАРОДНИ СКАНДАЛ! ЕУ од Србије тражи да Хрватској да…

НОВИ МЕЂУНАРОДНИ СКАНДАЛ! ЕУ од Србије тражи да Хрватској да…

7 децембра 2017

Европска комисија донела ‘заштићени документ’ по коме Србија не може у ЕУ све док не реши све граничне спорове. Очекује се да Хрватима на граници код Дунава мирно предамо земљу све до предграђа Апатина!

Брисел припрема нову страшну уцену са којом ће већ почетком следеће године суочити власт у Београду.

Како је јуче и званично потврђено, Европска комисија донела је ‘заштићени документ’ према којем Србија не може ући у Европску унију све док не реши граничне спорове са државама у региону. Према том документу, Србија, уколико хоће да уђе у ЕУ, мора да прихвати захтев званичног Загреба и препусти Хрватској чак 10.000 хектара земљишта са српске стране Дунава у региону Апатина! То би, конкретно, значило да државна граница са средине Дунава буквално буде померена до рубних насеља овог српског града!

Одредили чак и рок

Европска комисија на чијем челу је Жан-Клод Јункер очекује од Србије да Хрватима мирно преда земљу око Апатина, укључујући и луку, марину и бродоградилиште!?! У противном, упозоравају из ЕУ, Србија и Хрватска мораће овај проблем да реше арбитражом или пред Међународним судом у Хагу!?!

Како преноси загребачки „Јутарњи лист“, отворено питање граница између Хрватске и Србије требало би решити најкасније до 2023. године, како би Србија могла да закључи преговоре и постане чланица ЕУ 2025. године.

„Овај нацрт је заштићени документ, а коначна верзија требало би да се усвоји и објави у фебруару следеће године, како је најавио председник ЕК Жан-Клод Јункер. У тој стратегији стоји: ‘Постоје важни билатерални спорови између држава региона који су преостали за решавање. ЕУ неће увозити те спорове. Трајно решење треба пронаћи пре него што држава уђе у ЕУ. У случајевима где спорови не буду решени, стране их морају предати безусловно коначној арбитражи или Међународном суду правде и у потпуности поштовати пресуде“, преноси „Јутарњи лист“ текст ‘заштићеног документа’.

Коментаришући ове наводе, министар спољних послова Ивица Дачић каже за Информер да проблеми са Хрватском нису мали, али да још нисмо дошли до фазе за арбитражу.

– Граница између две државе логично треба да иде средином Дунава, али Хрватска се позива на некакве катастарске парцеле и мисли да границом треба прелазити с једне на другу страну реке, што је потпуно нелогично. Иако је договор био да формирамо комисију која би решавала тај проблем, Хрватска још није одредила представнике. Изгледа да им није стало да се ово брзо заврши, али јесте да то буде тема пред међународном заједницом. Они неће решење, они хоће да уцењују! На крају, нећемо имати друго решење него да се обратимо неком за стручно мишљење – упозорава Дачић.

Јадранка Јоксимовић, министарка за евроинтеграције, истиче да се преговорима ЕУ и Србије не морају исправљати баш све грешке претходних проширења Уније.

– Овако ће се изгубити кредибилитет процеса. Посебно ако то раде нове државе чланице увођењем билатералних питања као услова, а саме су показале лошу праксу око питања граница, и то као чланице ЕУ. Више одговорности у изјавама и захтевима не би шкодило… – подвлачи Јоксимовићева.

Мржња као аргумент

Стевица Деђански, шеф Центра за развој међународне сарадње, подсећа да хрватско искуство с арбитражом није баш добро.

– Зато се они сада служе оваквим глупостима. Од њих се свашта може очекивати, јер кад политичари у Загребу не умеју да објасне зашто им се економија распада, онда користе мржњу према Србији. Тога код њих није никада мањкало и то тамо доноси поене… – закључује Деђански.

Избор – Или ЕУ или Русија

Загребачки „Јутарњи лист“ преноси део европске стратегије у којој се лидери региона подсећају на то да је чланство у ЕУ ствар избора, за који је потребан политички консензус и потпора грађана.

„Зато не би требало да постоји дилема лидера о томе где припада Западни Балкан и у којем смеру се креће. То је очигледно порука Србији, где се често поставља питање избора између ЕУ и Русије“, наводе ове новине и додају да је за Србију важна порука и да ће односе са Косовом морати да реши правно обавезујућим документом.

KOMENTARI25 коментара

 1. Milovan says:

  Могу они да уцењују, али неће дуго. До ЕУ је стало само оној ништа роби и никоговића братији. Честити Срби више воле Србију него ли смрдљиву ЕУ.

  • Željko, Hrvatska says:

   @ Milovan To je naše, hrvatsko, prema tome ništa ne poklanjate nego vraćate što ste zadnjih 26 godina uzurpirali!

   • Velika Metla says:

    "Јерко",јеси то дошао,ватиканоиду,код својих? То што пишеш и говориш србски ти потврђује да су ти Срби преци,па не можеш а да не посатиш своје претке,јер то што се крстиш као с лопатом никако не значи да си гене променио!

   • DUSKO says:

    ZELJKO DA NIJE BILO NAS SRBA NE BI POSTOJALI , KO VAS JE OSLOBODIO U PRVOM SVETSKOM RATU SRPSKA VOJSKA !!! STO VAM MNOGO SMETA POSTOJE I FILMOVI O ULASKU SRPSKE VOSKE U HRVATSKE GRADOVE ZAGREB, RIJEKU I DR. !!!

  • Gojko says:

   Od Hrvatske traziti natrag delove koje im je poklonio i oteo od Srbije Josip Broz sa Bakaricem Hebrangom i Djilasom to su Srem Baranja Slavonija Banija Lika Kordun i Krajina.

 2. ilija says:

  srbija mora vratiti etnicku srpsku zemlju istocnu i zapadnu SLAVONIJU TO NIKAD NIJE BILO HRVATSKO ZEMLJISTE DAO IM JE TITO SRPSKU ZEMLJU I REPUBLIKU HRVATSKU na srbskoj teretoriji

 3. Cetnik says:

  Ustaska posla... Oni do nas i oni u briselu, sve su to ustase, Dunav im ne damo ni litre!

 4. doktrina soka says:

  Nista ne potpisivati,ako hoce mekom silom ,ucenom u EU,pokazati im od sake do lakta.Eto koliko je hrvatska agresorska zemlja,stalno napada susedne zemlj da prosiri teritorij .Htela bi i na Dunavu sik-cak granicu,sto nema nigde u svetu.

  • doktrina soka says:

   P.S.Ulazak Srbije u EU je odricanje od suvereniteta i postivanje propisa koje donosi Parlament eu,preme tome pravimo istu gresku kao stvaranje Jugoslavije .Svaki put je Srbija gubila i teritoriju i narod.Zato ne ciniti istu gresku,Drzave mogu biti male kao nokat ako postuju svoj ustav,a agresija moze biti i meka i ratna,samo moramo gledati svoj interes i cvrsto stajati na svojim odlukama.Na kraju krajeva Evropi se crno pise i nemamo sta tamo traziti,samo sljepac ne vidi.Dovoljno je videtei nase sujede kako su prosli.Hrvatska je u podeli teritorije sa Slovenijom ostala bez Savudrije jer tako odlucuje arbitrazna komisija i nemoze nista,zasto,pa zato sto se odrekla suvereniteta menjajuci ustav.Tu gresku ne smijemo napraviti.Srediti nase granice i stvoriri sve uvjete u Srbiji,napraviti red u kuc,pa tek tada licitirati,gdje i kako usmjeriti drzavu.Tako da nemoze biti nikakvi ucena.

 5. Velika Metla says:

  А за кога је понашање еу-фашиста према Србији скандал? За мене није! Ово је иста ситуација као например с Црном Гором! Док Црна Гора није ушла у фашистичко-терористички савез "нато",имала је макар правну могућност да се не сложи са свиме шта јој се поставља као услов! Од уласка у тај злочиначки савез и ту је могућност изгубила,јер ће сада морати предати,на миран начин,све шта јој се нареди! Исто то чека и Србију,сада са еу-рајхом,а касније и ако ова колонијална назови власт то и уради! Мада,што се народа тиче,све могу да ураде! Овај народ неће мрднути прстом више него ли липсали коњ!

 6. zlatko says:

  Dačića baš svrbi da se "obrati nekom" iako unapred zna da će proći kao onomad Jeremić sa KiM-om. Da nije budala ili izdajnik mirovao bi, jer je situacija što se nas tiče, a i inače, čista. Ne arčite naše pare uludo, ne glumite glupe avguste, sedite s mirom i pretvarajte se da nešto radite, kopajte po fijokama kao da nešto tražite, zurite u neki materijal kao da čitate, trudite se da delujete pametno i zaposleno. Ako se "obratite nekom" delovaće da niti šta znate, niti šta radite, niti šta vredite. A izbori samo što nisu.

 7. Trn says:

  Како нико у тој Европској комисији није од Хрватске, а пре пријема у ЕУ, тражио да реши граничне спорове са Србијом, са Босном и Херцеговином, са Словенијом (ни код Словеније није било тог захтева, а зна се шта се и дан-данас око границе са Хрватском дешава)? Само се од Србије то тражи. И све због тога како би америчка, немачка, британска и натовска миљеница могла што дубље у Бачку, а Сремом би врло радо и до ушћа Саве у Дунав. А зна се која је то, каква и чија држава била. Колинда Грабар Китаровић, председница Хрватске, није се сетила да јуче у Њујорку каже нешто и о тој фашистичкој, нацистичкој Независној Држави Великој Хрватској, чијој је данашњој њеној наследици једина тежња да се прошири и угнезди у те некадашње њене границе, него се госпођа председница острвила на измишљену "великосрпску агресију" и, користећи стару бечку измишљотину - "Велику Србију"... А Жан-Клод Јункер да нешто зна и да има било какве поштене намере и према осталим држава које су се кандидовале за пријем у ЕУ (којој су државе, да би биле примљене, морале да предају свој суверенитет), онда се не би петљао у међународно право, које иначе и не постоји као право, правда. Него би радио свој посао, а не би се претварао у обичног а добро плаћеног навијача. И да нешто вреди, онда би радио неки одговоран посао у својој земљи која га је послала само због тога да га се на извесно време реши. А кад се врати - послаће га у богато даровану му пензију. Србији једино остаје да се бори и да не допусти Великој Хрватској да се шири и по српској сувереној територији. Уколико није све и свашта у Бриселу већ условљено, договорено... ко ће то све да зна!

  • Velika Metla says:

   Трн,зато што су лицемери и зло каквог нећеш наћи на овом дуњалуку!

 8. R.Srpska says:

  EU i hrvacka su hodajuci kosturi koji medijskim pamfletima glume velike sile a zapravo i hrvati i EUropljani kopaju po kontrjnerima i crkavaju od gladi. Srbe ne zanima EU i nema sta da s njima pregovaramo. Uskoro cemo da vracamo sa Rusima Balkan pod svoju vlast.

 9. Gale says:

  Једног дана ће доћи и ратна одштета на ред. Шта ли ће онда Шешељ са својих 40 милијарди сперматозоида?

 10. Gagi says:

  Ovo je jedna velika zavera protiv Srpskog naroda. Srpski narod je izneo sav istorijski teret slobode naroda na ovim prostorima. Istorijski je poznata golgota Srba za stvaranjem I Jugoslavije. U drugoj Jugoslaviji su takodje Srbi platili veliku cenu slobode ostalih naroda. Postoje narodi na ovim prostorima koji svoj "suverinitet" grade na zrtvama Srpskih dusa. Psiholoski je interesantno da odmah trguju "svojom samostalnoscu" da bi unakazili onog ko ih je stvorio. Lakse im je da to "svoje" ustupaju drugima, dok im je izuzetno tesko da budu zahvalni onome ko ih je stvorio. Ako su takvi kao sto jesu, ako su sve moguce uradili protiv " svoje " drzave Jugoslavije da je rasture i unize, zbog cega mi Srbi sve to dozvoljavamo. Ko je to nama sugerisao i " mozda " naredio da vecito mi Srbi moramo biti cista savest i zrtva bitangama i protuvama. Zar je moguce da su danasnji politicari hipnotisani i nisu u stanju da cuju jauke i vapaje nasih predaka, doduse, simbolicno ih obilaze, ali nisu u stanju da ih cuju. U kontekstu gore navedenog,kada su se svi odrekli dostignuca Jugoslavije, ZBOG CEGA i RADI CEGA mi priznajemo AVNOJEVSKE granice koje su napravili i stvorili neki pojedinci. Da li je to nagrada Srpskom narodu za Jasenovac, streljanima djacima u Kragujevcu, neopisivom patnjom Srba. Izvinite dragi citaoci, ko nas uporno laze i vara,zbog cega nam je uvek neko drugi bolji. Da li smo "zarazeni" neradom i hedonizmom, da li je moguce da su najbolji izginuli i da Srbija vise nema nacionalnog kapaciteta.Kao sto sam rekao na pocetku teksta, ovo je zavera protiv Srba. Duboko smisljena i organizovana zavera, sa ljudima koji se ne osecaju Srbima.

  • Velika Metla says:

   Гаги,нису то народи него народне групације,балије и усраше! "авнојевске границе"су поставиле комуњаре! Иначе управо овај сотонин запад је тај који се стално драо на комуњаре(по систему,држте лопова)како су зло,АЛИ ГЛЕ ЧУДА,западу одговара све оно што су комуњаре радиле и урадиле на штету Срба,генерално православаца! Западу је сметао комунизам,али им никако не сметају границе које су комуњаре поставиле!

 11. Branko says:

  Pa imamo neku sansu ako se eu raspadne. U suprotnom,a kako su ovi nasi zapeli u tu Evropu, ostadosmo mi bez tih 10000 hektara.

 12. Mlax says:

  Ljudi Po Google maps-u su vec tako granice I ucrtane.Pogledajte I uverite se na to da Po Googl-u Hrvatska ulazi u teritoriju Backe sve do Apatina.Sa Hrvatima pregovarati za razmenu teritorija Srbiji Most izmedju Backe Palanke I Iloka + zemljiste kod Iloka a mi njima Sarengradsku Adu kod Backe Palanke I to je to.Granica neka ide Po sredini Dunava od Bezdana do Backe Palanke I tacka...... Vas Bacvanin

  • Batina says:

   Polako Milax, granice izmedju nas I ustasa ce biti Trst Alpe pa do budimpeste. Ne uzrujavaj se samo laganice, ruski div se uzdize I ovaj put ce biti po bozjoj pravdi.

 13. goran says:

  Питам Србе: када ће Тита, са Кућом цвећа, поклонити Хрватима, па да се поравнамо. Док се то не деси, ништа никоме не верујем.

 14. Gagi says:

  Evo, danas smo mi Srbi odlucili da ne priznajemo Tita i njegova dostignuca, doduse, mi Srbi pojma nemamo ko je taj covek i odakle se stvorio. Dodje covek tek tako na tron Svetog Save i Cara Lazara. NE PRIHVATAMO AVNOJEVSKE granice i prodane duse koje su to aminovale. Uopste nas ne interesuju takozvani Srbi koji idu u nase crkve i manastire, pale svece, mole se za svoje bliznje "radi reda". To nisu Srbi, to su hermafroditi, to je najgore u nasoj Srpskoj drzavi,to su lenji ljudi koji nista svojim licnim radom nisu stvorili, i dalje cekaju da im Tito da nesto besplatno. Naravno da smo svi mi njihove zrtve. Navikli ljudi da nerade nista, da im je lep zivot, malo tamo, malo ovamo,ide nekako. DOKLE VISE TAKO,ko je taj koji ce da zadovolji i da finansira nerad i lep zivot. Predsednik Vucic je teska zrtva tih drustvenih krpelja, nije jedini, i drugi su imali tu ulogu da bi bili "veliki". U nasem drustvu postoje beskrupolozni ljudi, odavno instalirani od alavih svetskih korporacija. Nije mi , zaista nije jasno, kako deca Svetog Save, Cara Lazara, narod junacki i posten,pristaje na neke nedostojne compromise.

 15. Pingback: ЕУ од Србије тражи да Хрватској преда земљу све до предграђа Апатина! | Магацин

 16. Milutin says:

  Па ови из фашистичке ЕУ се понашају ко да смо већ чланови те фашистичке ЕУ. Па џукеле ми НИКАД НЕЋЕМО СА ФАШИСТИМА У ТУ ФАШИСТИЧКУ ЕУ А ОНИ ИЗ СРБИЈЕ КОЈИ ГРАБЕ КА ТОЈ ЊИХОВОЈ ЕУ ПОМОЋИ ЋЕМО ИМ ДА ДОЂУ КОД ВАС У ТУ ЕУ АЛИ БЕЗ ПОВРАТКА. ДУНАВ ОСТАЈЕ ДУНАВ КО ШТО ЈЕ БИО И ПРЕ ТЕ ВАШЕ ФАШИСТИЧКЕ ЕУ А БИЋЕ И ПОСЛЕ ТЕ ВАШЕ ЕУ ДУНАВ. И ТУ ЈЕ ГРАНИЦА И ТАЧКА. А БИ ФАШИСТИ САМО САЊАЈТЕ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u