НОВИ МЕЂУНАРОДНИ СКАНДАЛ – ПРОЦУРИЛЕ ПРЕСРЕТНУТЕ ПОРУКЕ БРИСЕЛА

NOVI MEĐUNARODNI SKANDAL – PROCURILE PRESRETNUTE PORUKE BRISELA

9 septembra 2020

U javnost su procurile presretnute poruke koje otkrivaju da Brisel ima sve manje poverenja u premijera Velike Britanije Borisa Džonsona kada je reč o pregovorima o Bregzitu koji se ponovo pokreću u Londonu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je upozorila da Velika Britanija mora poštovati međunarodno pravo.Gardijan piše da je Ursula fon der Lajen hitno intervenisala u ponedeljak, dok je Dauning strit nastojao da sanira štetu zbog otkrivanja podataka, sugerišući da se povlače iz sporazuma o Bregzitu koji je postignut prošle godine.

„Verujem da će britanska vlada povući sporazum i prihvatiti obavezu koju ima prema međunarodnom pravu, što je preduslov za svako buduće parnerstvo. Protokol o Irskoj/Severnoj Irskoj ključan je za zaštitu mira i sigurnosti na ostrvu i integriteta jedinstvenog tržišta“, poručila je Ursula fon der Lajen na Tviteru.

​Do nesuglasica u vezi s planovima koji bi mogli potkopati pravnu snagu protokola o Severnoj Irskoj došlo je nakon što su u javnost procurile diplomatske poruke koje ukazuju na sve veću sumnju Brisela u britanske motive i strategije.

U tim porukama se otkriva i najgora moguća pozadina najnovijeg kruga pregovora koji u utorak počinje u Londonu. Glavni pregovarač Velike Britanije Dejvid Frost je ponovio u ponedeljak da dve strane „moraju pokazati napredak ove sedmice ukoliko se na vreme želi postići dogovor“.

Iako je Frost pozvao EU da bude realnija kada je reč o statusu Velike Britanije kao nezavisne države, uoči pregovora su dominirali neki delovi iz predloga o vladinom zakonu o unutrašnjem tržištu, koji će biti objavljeni u sredu, prenosi portal Kliks.ba.

Bivši konzervativni kancelar Filip Hamond i bivši ministar pravde Dejvid Gok su protiv nacrta zakona za koji kritičari tvrde da će negirati ključne delove sporazuma o Bregzitu.

Gok je kazao da će vlada ozbiljno rizikovati ako jednostrano promeni protokol putem nacrta zakona.

„Svaki pokušaj odstupanja od obaveza preuzetih u protokolu Severne Irske, smanjiće poverenje EU i celog sveta. To bi onda moglo rezultirati ne samo nedostatkom dogovora, već i nesporazumom“, kazao je Gok.

I drugi zvaničnici su, takođe, upozorili da je dogovor o Bregzitu presudan za zaštitu ekonomskog oporavka Velike Britanije od pandemije koronavirusa, ali i za izbegavanje viših cena u britanskim prodavnicama jer je to dodatni pritisak na domaćinstva.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rista says:

    Ristine niske strasti. Hehe...EU hoće nazad milijarde od Britanije koje je Britanija uzela iz zajedničkih fondova, a uzela je zaista lepe pare. EU ne može da shvati a ni prihvati da Britanija neće dati ni dinar za izlazak iz EU a da će EU morati da je drži kao nezavisnog člana i to onako kako Britanija hoće. Toliko volem tu svađu da mi se naprosto i neočekivano ponovo razvijaju niske strasti. A kad shvate da Britanci nećeni vratiti ni platiti nikakve milijarde za izlazak, onda će dostignem vrhunac. Samo neka nastave. Divota ih gledati i slušati. Pogotovo pravno ugovorno i sveto batrganje EU. Britanci im otvoreno i bez maske maznuli milijarde dolara i pobegli na ostrvo. Moram da priznam da imam uzbudljiva i burna osećanja lepote očekujući da komšiji krava crkne. Ponekad sam stvarno zao. Čudo jedno da još uvek nisu optužili Rusiju za izlazak Britanije iz EU i mažnjavanje silne love iz zajedničke blagajne. Danas je na Zapadu hit da Rusija bude kriva za sve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *