Novi ministar privrede u Francuskoj bivši bankar „Rotšildovih“

Novi ministar privrede u Francuskoj bivši bankar „Rotšildovih“

27 avgusta 2014

emmanuel_macron_pays_reutersDan posle raspuštanja kabineta ministara, francuski predsednik Fransoa Oland imenovao je nove članove rekonstruisane vlade premijera Manuela Valsa, u kojoj više nisu ministri koji su se pobunili protiv oštrih mera štednje, javile su agencije pozivajući se na generalnog sekretara Jelisejske palate Žan-Pjera Žujea.

Ostavka vlade usledila posle izjave ministra privrede Arnoa Montebura, koji je oštro kritikovao ekonomsku politiku Olanda, koji se saglašava sa odlukama EU. Prema rečima Montebura, politika restriktivne privrede koju je Berlin nametnuo Evropi vodi rastu nezaposlenosti.

Za novog ministra privrede, industrije i digitalnih tehnologija Oland je imenovao bliskog saveznika i bivšeg bankara u „Rotšildu“, 36-godišnjeg Emanuela Makrona, dok je Mišel Sapen zadržao mesto ministra finansija i trezora, javio je AFP.

Francuska novinska agencija navodi da je Makron do pre nekoliko meseci bio ekonomski savetnik Olanda, kog je savetovao da primenjuje liberalniju finansijsku politiku dok se zemlja bori sa stagniranjem privrednog rasta i rekordnom nezaposlenošću.

AFP ističe da se Makron veoma razlikuje od prethodnika Montebura, koji je na levom krilu Socijalističke partije i zalaže se za smanjenje poreza i porast javne potrošnje.

(Kurir)

KOMENTARIJedan komentar

  1. cvetko says:

    E pa Francuzi tek ste obrali zeleni bostan sa ovim Rotsildom.Ovo je djavo ekonomije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *