Нови „напад“ на С-400

Novi „napad“ na S-400

11 juna 2019

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) otvoreno se protive planu vlasti Indije o kupovini ruskih odbrambenih sistema S-400, baš kao što se protive i takvom planu vlasti Republike Turske, prenosi „Anadolija“.

Novinska agencija „Trust of Indija“ piše kako je visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta u izjavi za indijske novinare kazao da odluka indijskih vlasti o kupovini ruskih sistema S-400 neće biti tretirana kao dobronamerna i kako će sigurno ugroziti američko-indijsku vojnu saradnju.Američki zvaničnik je dalje istakao da će kupovinom sistema S-400 Indija prekršiti američke sankcije Rusiji.

„Pogledajte ozbiljne rasprave koje saveznici unutar NATO-a vode s Turskom. Jednaku zabrinutost ćemo imati i ako Indija krene u kupovinu S-400 sistema“, kazao je neimenovani zvaničnik.

SAD se protive indijskoj i turskoj kupovini ruskih savremenih odbrambenih sistema S-400 i tvrde da bi se tako indirektno ugrozile performanse najnovijih američkih aviona F-35.Indijski premijer Narendra Modi prošle godine je potpisao sporazum o kupovini sistema S-400 s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Implementacija je najavljena za april 2023. godine.

Analitičari očekuju da će SAD nastaviti da vrše pritiske na Indiju i Tursku, kako bi ih sprečile u nabavci ruskih sistema S-400.

Trebalo bi da se američki predsednik Donald Tramp krajem ovog meseca na samitu zemalja G-20 u Japanu sastane s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom i indijskim premijerom Narendrom Modijem. Sistemi S-400 će najverovatnije biti glavne teme tih sastanaka.

KOMENTARI2 komentara

  1. Beli Orao says:

    Indija milijardu i turska 70 miliona ratnika pa još i S-400 , ameri možete im samo p......i!

  2. persida says:

    Naslov teksta morao bi biti: Novi napad na kupovinu S 400.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *