НОВИ НАПАД НА СРБИЈУ да прихвати независност тзв. КОСОВА

НОВИ НАПАД НА СРБИЈУ да прихвати независност тзв. КОСОВА

5 јануара 2023

Западни емисари долазе у Београд да би појачали притисак да се реши питање КиМ, то јест, да Србија прихвати да разговара о такозваном европском плану, да се на основу тог плана настави дијалог и направи неки прелиминарни споразум који би ишао у правцу коначног решења али који би ослабио позиције Србије. То Србија не може да прихвати.

Ово је мишљење Зорана Миливојевића, дипломате у пензији, поводом најаве да ће после Божића у Србију доћи више изасланика кључних западних држава како би се убрзало решавање питања Косова и Метохије.Западни атак на Србију

Међу првима који ће доћи очекују се специјални изасланици Вашингтона и Брисела, Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак, као и изасланицима Париза и Берлина, Јенс Плетнер и Емануел Бон.

Миливојевић каже да је разлог посете јасан и да им је план да се направи неки прелиминарни споразум, који би ишао у правцу коначног решења косовског питања.

„Оно би требало да ослаби позиције Србије и створи услове за пролаз Косова према међународним организацијама, међународној заједници и потврди косовске државности,“ објашњава Миливојевић.

Други циљ им је, сматра наш саговорник, да изврше притисак на државе које нису признале Косово.

„Притиском на Србију да прихвати такозвани европски план желе да ослабе аргументе пет држава ЕУ и четири чланице НАТО које нису признале Косово, како би некако и ту обезбедили пролаз за Косово,“ наводи Миливојевић.

Решење косовског питања пре украјинског

Циљ је, како наглашава, јединствен а то је да се убрза решење косовског питања пре великог расплета око Украјине.

„Тиме желе да дефинитивно овај простор уграде у евроатланску заједницу и да овај простор буде дефинитивно у интересној сфери Запада. Уосталом, о томе је недавно говорио и државни секретар Америке Ентони Блинкен, тако да ту нема ништа ново. То је стратешки план, и у тој функцији је и убрзавање решавања косовског питања,“ уверен је Миливојевић.

Намера њихове посете је у суштини покушај да се Србија натера да настави преговоре са Приштином али на бази европског плана, односно плана Шолц-Макрон како би се цео процес убрзао. Маневарски простор Србије, додаје он, јесте њен принципијелан став да не признаје Косово.

„Чињеница је да се Косово не може решити без Србије и не може силом. То је наш маневарски простор и апсолутни основ приступа Србије томе у сваком погледу је међународно право и Резолуција 12 44 УН СБ, као и чињеница да сваки евентуални покушај решавања овог питања на силу доводи у питање мир и стабилност на овим просторима,“ упозорава саговорник Спутњика.

Може дискусија али не и прихватање европског плана

Србија неће да призна Косово, напомиње Миливојевић, а пристаје на дијалог и разговор о европском плану, али само ако он подразумева компромис.

Медији пишу да се емисарима Запада жури јер се ближи годишњица почетка специјалне војне операције у Украјини, 24. фебруар, која је у неформалним дипломатским круговима постављена као рок када би Београд и Приштина требало бар да се договоре око скица будућег споразума о нормализацији односа.

Тај документ званични Београд сматра неприхватљивим јер у својој сржи има признавање лажне државе, односно тражи се да Србија не блокира пријем Приштине у Уједињене нације. Поред америчко-европске четворке, није искључено да у наредном периоду у Београд дође још један изасланик земаља Квинте, јер и Велика Британија такође има изасланика за Западни Балкан Стјуарта Пича.

Своје изасланике за регион имају и Словенија и Грчка, а изасланик Владе Немачке је и Емануел Зарацин.

(Спутњик)

KOMENTARI2 коментара

  1. milorad5 says:

    ONI SDU SAMI DALI ROK DO KOGA MISLE DA ĆE OVAKVA FOLITRANJA I PRITISCI MOĆI DA PRODJU U SRBIJI POVODOM KOSOVA.TREBA IH SASLUŠATI I UČTIVO SE SAGLASITI DA JE POTREBNO JOŠ PREGOVORA I POSLATI IH KUĆI,A TAKODJE BI KONAČNO PITANJE OKUPACIJE KOSOVA I NELEGALNE SECESIJE POSTAVITRI NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN.PREZENTOVATI SVAKOJ DELEGCIJI DOKAZE DIREKTNOG NAPADA NATO PAKTA,ZLOČINA PROTIV MIRA I NASILNE SECESIJE ALBANSKE NACIONALKNE MANJINE UZ POMOĆ NTO ARMIJE I ALBANSKIH SNAGA.SVE ŠTO SU URADILI NA KOSOVU JE PROTIV BILO KAKVE ZAKONITOSTI I PRAVA I VREME JE DA SE ONI PROZOVU JAVNO NA SVETSKOM FORUMU,AKO NIŠTA DA OSTALI JASNO I GLASNO ČUJU ŠTA I NJIH ČEKA OD STRANE TE ALIJANSE.AKO VUČIĆ IMA IMALO MOZGA ON ĆE IM PREDOČITI MOGUĆNOST TAKVOG DIPLOMATSKOG OBRTA AKO NASTAVE SA OVIM LUDILOM POVODOM KOSOVA,NJIMA TO ZAISTA NIJE POTREBNO U OVOM MOMENTU,A I SAMI ZNAJU DA ĆE POSLE KRAJA PRVOG KVARTALA OVE GOD.ONI IMATI SASVIM DRUGE MNOGO OPASNIJE I VAŽĐNIJE PREOKUPACIJE.JA LIČNO MISLIM A SE ONI SPREMAJU ZA NAPAD NA RUSIJU A U TOM SLUČAJU NAM JE SVEJEDO I AKO NIŠTA IZ PRINCIPA NE TREBA DA IM PRIZNAMO NIŠTA U VEZI KOSOVA JER POSLE POČETKA SUKOBA SA RUSIJOM MI VIŠE NEĆEMO KOME IMATO DA PRIZNAMO TO.NAŠI NAPADAČI ĆE NESTATI U DIMU,A AKO IPAK PREOSTANU I NE NAPADNU RUSE ONI VIŠE NEĆE IMATI POLITIČKOG NI FINANSIJSKOG POTENCIJALA ZA DALJE NAPADE NA NAS OVOM SNAGOM A MOŽDA ČAK POSTANU IMPOTENTNI POVODOM KOSOVA SASVIM.SPREMA SE VELIKI EKONOMSKI KOLAPS I NAJVIŠE POGODJENE DRŽAVE ĆE UPRAVO BITI GLAVNE ČLANICE NATO PAKTA.IAKO ONI ŽELE DA PRIKAŽU KAKO ĆE CEO SVET DA VIŠE PATI OD NJIH TO NIJE TAČNO,ONI SU NA IVICI KOLAPSA A SVET MOŽE I BEZ NJIH DA FUNKCIONIŠE SASVIM UREDNO,ŠTO SE NEMOŽE REĆI ZA TU KOALICIJU.SVE UZ SVEMO OD APRILA MESECA ĆE ONI SVOJOM MUKOM DA SE BAVE A NE KOSOVOM.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u