НОВИ НАПАД НА СРБИЈУ да прихвати независност тзв. КОСОВА

NOVI NAPAD NA SRBIJU da prihvati nezavisnost tzv. KOSOVA

5 januara 2023

Zapadni emisari dolaze u Beograd da bi pojačali pritisak da se reši pitanje KiM, to jest, da Srbija prihvati da razgovara o takozvanom evropskom planu, da se na osnovu tog plana nastavi dijalog i napravi neki preliminarni sporazum koji bi išao u pravcu konačnog rešenja ali koji bi oslabio pozicije Srbije. To Srbija ne može da prihvati.

Ovo je mišljenje Zorana Milivojevića, diplomate u penziji, povodom najave da će posle Božića u Srbiju doći više izaslanika ključnih zapadnih država kako bi se ubrzalo rešavanje pitanja Kosova i Metohije.Zapadni atak na Srbiju

Među prvima koji će doći očekuju se specijalni izaslanici Vašingtona i Brisela, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, kao i izaslanicima Pariza i Berlina, Jens Pletner i Emanuel Bon.

Milivojević kaže da je razlog posete jasan i da im je plan da se napravi neki preliminarni sporazum, koji bi išao u pravcu konačnog rešenja kosovskog pitanja.

„Ono bi trebalo da oslabi pozicije Srbije i stvori uslove za prolaz Kosova prema međunarodnim organizacijama, međunarodnoj zajednici i potvrdi kosovske državnosti,“ objašnjava Milivojević.

Drugi cilj im je, smatra naš sagovornik, da izvrše pritisak na države koje nisu priznale Kosovo.

„Pritiskom na Srbiju da prihvati takozvani evropski plan žele da oslabe argumente pet država EU i četiri članice NATO koje nisu priznale Kosovo, kako bi nekako i tu obezbedili prolaz za Kosovo,“ navodi Milivojević.

Rešenje kosovskog pitanja pre ukrajinskog

Cilj je, kako naglašava, jedinstven a to je da se ubrza rešenje kosovskog pitanja pre velikog raspleta oko Ukrajine.

„Time žele da definitivno ovaj prostor ugrade u evroatlansku zajednicu i da ovaj prostor bude definitivno u interesnoj sferi Zapada. Uostalom, o tome je nedavno govorio i državni sekretar Amerike Entoni Blinken, tako da tu nema ništa novo. To je strateški plan, i u toj funkciji je i ubrzavanje rešavanja kosovskog pitanja,“ uveren je Milivojević.

Namera njihove posete je u suštini pokušaj da se Srbija natera da nastavi pregovore sa Prištinom ali na bazi evropskog plana, odnosno plana Šolc-Makron kako bi se ceo proces ubrzao. Manevarski prostor Srbije, dodaje on, jeste njen principijelan stav da ne priznaje Kosovo.

„Činjenica je da se Kosovo ne može rešiti bez Srbije i ne može silom. To je naš manevarski prostor i apsolutni osnov pristupa Srbije tome u svakom pogledu je međunarodno pravo i Rezolucija 12 44 UN SB, kao i činjenica da svaki eventualni pokušaj rešavanja ovog pitanja na silu dovodi u pitanje mir i stabilnost na ovim prostorima,“ upozorava sagovornik Sputnjika.

Može diskusija ali ne i prihvatanje evropskog plana

Srbija neće da prizna Kosovo, napominje Milivojević, a pristaje na dijalog i razgovor o evropskom planu, ali samo ako on podrazumeva kompromis.

Mediji pišu da se emisarima Zapada žuri jer se bliži godišnjica početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, 24. februar, koja je u neformalnim diplomatskim krugovima postavljena kao rok kada bi Beograd i Priština trebalo bar da se dogovore oko skica budućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

Taj dokument zvanični Beograd smatra neprihvatljivim jer u svojoj srži ima priznavanje lažne države, odnosno traži se da Srbija ne blokira prijem Prištine u Ujedinjene nacije. Pored američko-evropske četvorke, nije isključeno da u narednom periodu u Beograd dođe još jedan izaslanik zemalja Kvinte, jer i Velika Britanija takođe ima izaslanika za Zapadni Balkan Stjuarta Piča.

Svoje izaslanike za region imaju i Slovenija i Grčka, a izaslanik Vlade Nemačke je i Emanuel Zaracin.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad5 says:

    ONI SDU SAMI DALI ROK DO KOGA MISLE DA ĆE OVAKVA FOLITRANJA I PRITISCI MOĆI DA PRODJU U SRBIJI POVODOM KOSOVA.TREBA IH SASLUŠATI I UČTIVO SE SAGLASITI DA JE POTREBNO JOŠ PREGOVORA I POSLATI IH KUĆI,A TAKODJE BI KONAČNO PITANJE OKUPACIJE KOSOVA I NELEGALNE SECESIJE POSTAVITRI NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN.PREZENTOVATI SVAKOJ DELEGCIJI DOKAZE DIREKTNOG NAPADA NATO PAKTA,ZLOČINA PROTIV MIRA I NASILNE SECESIJE ALBANSKE NACIONALKNE MANJINE UZ POMOĆ NTO ARMIJE I ALBANSKIH SNAGA.SVE ŠTO SU URADILI NA KOSOVU JE PROTIV BILO KAKVE ZAKONITOSTI I PRAVA I VREME JE DA SE ONI PROZOVU JAVNO NA SVETSKOM FORUMU,AKO NIŠTA DA OSTALI JASNO I GLASNO ČUJU ŠTA I NJIH ČEKA OD STRANE TE ALIJANSE.AKO VUČIĆ IMA IMALO MOZGA ON ĆE IM PREDOČITI MOGUĆNOST TAKVOG DIPLOMATSKOG OBRTA AKO NASTAVE SA OVIM LUDILOM POVODOM KOSOVA,NJIMA TO ZAISTA NIJE POTREBNO U OVOM MOMENTU,A I SAMI ZNAJU DA ĆE POSLE KRAJA PRVOG KVARTALA OVE GOD.ONI IMATI SASVIM DRUGE MNOGO OPASNIJE I VAŽĐNIJE PREOKUPACIJE.JA LIČNO MISLIM A SE ONI SPREMAJU ZA NAPAD NA RUSIJU A U TOM SLUČAJU NAM JE SVEJEDO I AKO NIŠTA IZ PRINCIPA NE TREBA DA IM PRIZNAMO NIŠTA U VEZI KOSOVA JER POSLE POČETKA SUKOBA SA RUSIJOM MI VIŠE NEĆEMO KOME IMATO DA PRIZNAMO TO.NAŠI NAPADAČI ĆE NESTATI U DIMU,A AKO IPAK PREOSTANU I NE NAPADNU RUSE ONI VIŠE NEĆE IMATI POLITIČKOG NI FINANSIJSKOG POTENCIJALA ZA DALJE NAPADE NA NAS OVOM SNAGOM A MOŽDA ČAK POSTANU IMPOTENTNI POVODOM KOSOVA SASVIM.SPREMA SE VELIKI EKONOMSKI KOLAPS I NAJVIŠE POGODJENE DRŽAVE ĆE UPRAVO BITI GLAVNE ČLANICE NATO PAKTA.IAKO ONI ŽELE DA PRIKAŽU KAKO ĆE CEO SVET DA VIŠE PATI OD NJIH TO NIJE TAČNO,ONI SU NA IVICI KOLAPSA A SVET MOŽE I BEZ NJIH DA FUNKCIONIŠE SASVIM UREDNO,ŠTO SE NEMOŽE REĆI ZA TU KOALICIJU.SVE UZ SVEMO OD APRILA MESECA ĆE ONI SVOJOM MUKOM DA SE BAVE A NE KOSOVOM.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *