НОВИ НАТО КОРИДОР – ПРЕТЊА СРБИЈИ, РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ И РУСИЈИ

NOVI NATO KORIDOR – PRETNJA SRBIJI, REPUBLICI SRPSKOJ I RUSIJI

6 jula 2024

Okruživanje Srbije NATO snagama su poruka ili bolje reći indirektna pretnja Srbiji da odustane od svoje vojne neutralnosti ali i da ne razmišlja i nekom ujedinjenju sa RS, dok istovremeno znači i otvaranje NATO koridora preko Balkana za obračun sa Rusijom, kaže za Sputnjik profesor Srđan Perišić.

Albanija, Bugarska, Italija i Severna Makedonija uspostavljaju koridor vojne mobilnosti preko svojih teritorija kako bi ojačale odbrambene sposobnosti NATO, javlja bugarska novinska agencija BTA.Opasnost za Rusiju, Srbiju i RS

Ova agencija navodi da je Vlada Bugarske u sredu odobrila stvaranje koridora vojne mobilnosti, u okviru inicijative koja uključuje ministarstva odbrane Albanije, Bugarske, Italije i Severne Makedonije, a koja je osmišljena za jačanje vojne logistike u okviru Panevropskog koridora VIII.

Univerzitetski profesor i geopolitički komentator dr Srđan Perišić kaže da ovaj NATO koridor, odnosno koridor Amerike koja zapravo stoji iza toga, ima najmanje dva cilja, a možda i više.

„Prva stvar je da je taj koridor koji ide iz Italije preko balkanskih zemalja u stvari desno krilo nastupa Amerike i NATO prema Rusiji. Desno takozvano jugoistočno krilo. Postoje još dva – centralni front prema Rusiji i severni pravac. Znači, NATO se prema Rusiji u ovom sukobu koji gledamo intenzivno priprema za neku narednu fazu sučeljavanja pa i rata sa Rusijom koristeći ova tri ključna pravca. Jedan je i ovaj koji ide preko Balkana,“ objašnjava Perišić.

Taj koridor je, kaže sagovornik Sputnjika, u stvari koridor protiv Rusije, kojim će se kretati i vojne snage, logistika, snabdevanje NATO trupa.

Koridor obuhvata i KiM

„Druga stvar koju ovde uočavamo jeste da taj koridor NATO pakta okružuje Srbiju čime vrši geopolitički pritisak na nju da se u skoroj budućnosti opredeli da postane članice NATO. To je drugi cilj formiranja ovog koridora – da Srbija odustane od svoje vojne neutralnosti koju je u svojim dokumentima jasno zapisala,“ ističe Perišić.

Prema njegovim rečima, ovaj cilj NATO pakta za nas je posebno interesantan, jer će se u tom koridoru naći i Albanija, što znači i takozvana država Kosovo.

„Oni tzv. Kosovo već duži niz godina spremaju da postane članica NATO. Međutim, i da se to ne desi, vojni kapaciteti, logistika i ljudstvo sa KiM, dakle Albanci, će i te kako učestvovati u tom NATO koridoru i prema Rusiji, ali i prema Srbiji kao deo pritiska. Drugim rečima, koridor će delovati kao pretnja prema Srbiji iako to niko neće javno reći, već će tvrditi da su to potrebe NATO snaga u navodnom obuzdavanju Rusije a u stvari je usmereno i ka Balkanu i državama koje nisu članice NATO među kojima je Srbija ali i BiH,“ napominje Perišić.

Na udaru i Deklaracija Svesrpskog sabora

Naš sagovornik podseća da BIH nije deo NATO samo zbog toga što se članstvu protivi Republika Srpska, što znači da to što preti Srbiji preti i RS.

„Tako da ovaj NATO koridor ima pretnje i prema RS zbog toga što se ona grčevito bori protiv učlanjena BiH u ovu vojnu organizaciju. I to efektivno već 14 godina. Ovde možemo izdvojiti i treći faktor koji posebno smeta NATO paktu a o kome se nije izjašnjavao javno, a to je da Alijansa želi da Srbi ne pokušavaju nikakvo ujedinjavanje apropo Deklaracije i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda,“ napominje Perišić.

Ta Deklaracija je, zaključuje naš sagovornik, u mnogim tačkama direktno suprotstavljena i NATO, i Americi i uopšte zapadnoj geopolitici i ideologijama, a između ostalog ima i svoje geopolitičke dimenzije što Zapadu bode oči.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Gagi says:

  Svi u planine, jer tamo nema zime...

 2. milos says:

  Autoput za Drac koji vucic zeli da izgradi je deo tog koridora.

 3. milorad5 says:

  to preko makedonije je pomoćni put za snabdevanje i odstupnicu i nema veliki kapacitet dobar je za beženje ili dovlačenje malih snaga,orban je bio u moskvi jer će glavni koridor ići kroz madjarsku i išao je da vidi šta rusi misle povodom toga jer madjari ne mogu da odbiju NATO,lak i da sad izadju iz NATO pakta vojsa će ići reko madjarske...srbija je interesantna jedino kao koridor prema jugoistoku a ne prema severo istoku,NATO glavnina NIJE u italiji,američko snabdevanje ide preko atlantika i i sredozemno a naročito jadransko more je besmisleno kao ruta...ali to samo pokazuje sa kolikom zveri se rusija bori i moje mišljenej je da treba da iskoristi nuk.oružje i puca u GLAVU inače će rusija biti uništena...berz obzira na veliku snagu koju rusija ima i može da sakupi to je nedovojno za dugotrajan klasičan rat sa NATO SAVEZOM koji drži najmanje 1/2 sveta pod svojom direktnom ili indirektnom kontrolom,u pitanju je stanovništvo i kapaciteti,čiste obične cifre, ništa više, i one ne idu u prilog rusiji...što se nas tiče NATO nas neće čačkati sada jer je to problem ZA NJIH,ovo je POZADINA NATO alijanse trenutno,i dobro znaju da mi srbi ne možemo i NE SMEMO da ih napadnemo iz čista mira ali njihov napad na nas bi totalno izmenio igru i oni to ZA SADA NEĆE RADITI......nemam pojma,rusima je lepo savetovano sve u najboljoj nameri a činjenica je-- dok rusi ne izazovu stravično razaranje NATO neće ustuknuti...što jači udar to veća verovatnoća da će NATO STATI u svojim planovima uništenja rusije,makar da se pregrupišu i dodatno ojačaju ako već neće da odustanu... ali ako rusija ima dovoljno hipersoničnog oružja ja mislim da je najbolje gadjati kompletnu zver,SVE ZAJEDNO u znažnom hiprsoničnom udaru od koga koske pucaju...sve ostalo je iluzija rusa da će preživeti NATO,ako budu sedeli i čekali NEĆE PREŽIVETI..mislio sa mda su rusi posle žasa koje su videli i zatekli u ukrajini SHVATILI sa kim imaju posla i o čemu se tu radi ,koji su krajnnji i stvarni planovi NATO pakta u vezi rusije,ako nisu evo im info...GENOCID RUSA to je namera i krajni cilj NATO pakta prema rusiji i rusima...

 4. Protokoli hrvackih ludaka says:

  Alo, samljećemo vas sve, i to bez Rusije, samo mi iz Srb i Rs, nemojte da čačkate, jako smo nervozan narod 😁

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *