Novi „ nevidljivi” američki stels se „divno” vidi na ruskim radarima!

Novi „ nevidljivi” američki stels se „divno” vidi na ruskim radarima!

12 maja 2014

110211-O-XX000-001U vreme kada ministarstvo odbrane Velike Britanije planira da kupi 48 aviona F-35, u vrednosti 169 miliona dolara za svaki pojedinačno, eksperti u oblasti odbrane govore da skupoceni „nevidljivi“ nije „tajna“ za kineske i ruske radare.

Ruski sistemi PVO praktično sa 100-procentnom verovatnoćom mogu da primete F-35. Još veću zabrinutost eksperata izazivaju kineski radari, koji su instalirani na novim razaračima i koji mogu da odrede čak i marku aviona.

Prema mišljenju Elizabet Kintana, predstavnika Kraljevskog ujedinjenog instituta za odbrambena istraživanja, dalja eksploatacija F-35 u oružanim snagama Velike Britanije će zavisiti od toga u koje će se svrhe koristiti ti avioni. Prema njenom mišljenju, to ima smisla samo ako avion bude stupao u borbu pre nego što ga primete radari.

Do sada je F-35 pripadao kategoriji „vrlo slabo primetnih“ stelsa, što se postizalo zahvaljujući njegovom obliku i specijalnom sloju, čija je formula stroga tajna.

Avioni, koji su proizvedeni po stels tehnologiji imaju ravnu površinu i oštre krajeve, a to im pomaže da prevare radar i izbegnu identifikaciju.

„Problemi“ F-35 su počeli kada su na avione ove serije počeli da ugrađuju sistem AFAR (aktivna fazirana antenska rešetka), koja radi puštajući određene radio talase na raznim frekvencijama, saopštio je The Daily Mail.

Kina je odmah u svoj novi radarski sistem uključila sistem raspoznavanja AFAR i sada se F-35 lako identifikuje na daljini od 350 km.

Međutim, bez obzira što F-35 ne opravdava svoju glavnu namenu, piloti iz Velike Britanije nastavljaju testiranje novih aviona na poligonu na Floridi.

U toku testiranja je, takođe, utvrđeno da u lošim vremenskim uslovima F-35 ima probleme sa softverom. Imajući to u vidu, zabrinutost izaziva činjenica da avion može eksplodirati, ako u njega udari munja. Osim toga, britanski piloti su krajnje nezadovoljni kvalitetom visokotehnoloških kaciga.

(Glas Rusije)

KOMENTARI2 komentara

  1. Mare says:

    Ma kakav stels i gluposti.. Srbija je skinula F-117 sa Nevom, a video ga je S-600 radar.. Nemamo sta da pricamop

  2. mladen says:

    ovi avioni su ok,samo su im srpski cigani sjebali znanje.odvezli ih na konjskoj zapregi na otpad za sekundarne sirovine i prodali kao otpad kinezima indijcima i ciroki-indijancima pa sad nesmeju da lete ni preko anda jel ce ih indijanci skinuti lukom i strelom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *