НОВИ НОКАУТ ЗА АМЕРИКУ: Руски С-500 ће у лету хватати америчке пројектиле

NOVI NOKAUT ZA AMERIKU: Ruski S-500 će u letu hvatati američke projektile

4 marta 2018

NA koje je oružje mislio ruski predsednik Vladimir Putin kada je u četvrtak u obraćanju naciji, posle nabrajanja najnovijih raketa, rekao: „Imamo mi toga još, ali zasad je i ovo dovoljno da Rusiju na Zapadu ozbiljno shvate“ – pitanje je koje je zainteresovalo mnoge. Odgovor nije tajna – najkasnije za dve godine ruska vojska bi trebalo da dobije prve primerke koncepcijski sasvim novih sistema PRO S-500.

Samo dan pre Putinovog istorijskog govora, generalni konstruktor S-500 „Prometej“ Pavel Aleksejevič Sozinov je rekao da je taj ruski raketni kompleks po karakteristikama znatno bolji od američkog THAAD-a.

– Raketni sistem S-500 spada u peto pokolenje PVO sistema i njegov zadatak će, između ostalog, biti i da štiti od protivničkih balističkih raketa. Mi smo težili tome da po mnogim parametrima i karakteristikama prevaziđemo američki mobilni kompleks THAAD – istakao je Sozinov za jedan specijalizovani vojni časopis.

On objašnjava da se novi sistem S-500 bitno razlikuje od prethodnika S-400 po konstruktivno-tehničkim rešenjima, da će imati sasvim nove radare, kao i „mozak“, tj. kompjuterske komponente. Osim toga, S-500 ima potpuno nov način upravljanja raketama koje gađaju cilj.

– CEO sistem S-500 je automatizovan i ljudski faktor u njemu ima mininimalnu ulogu. Tim putem idu i naši konkurenti u svetu, dakle sve je automatizovano – ističe konstruktor Sozinov.

S-500 može istovremeno da otkrije i presretne do deset protivničkih balističkih raketa ili drugih letelica čija je brzina do sedam kilometara u sekundi. Radijus presretanja protivničkih letećih objekata je 600 kilometara. Inače, američki THAAD, sistem za presretanje protivničkih raketa srednjeg dometa, ima radar i šest lansirnih rampi sa ukupno 48 raketa, kao i pult odakle se njime komanduje.

Druga tema o kojoj Putin nije govorio je da koncern „Almaz-Antej“, gde je Sozinov zamenik generalnog direktora, radi na novom sistemu za borbu protiv bespilotnih letelica.

– U odbrambenom smislu, kad je reč o avionima i teškim bespilotnim letelicama, među njima nema razlike. Ali sasvim je druga stvar kad se pojavi mnogo malih dronova. Preskupo je da se oni gađaju raketama, mnogo je bolje da se uništavaju jeftinijim sredstvima. Zbog toga mi radimo na sistemima koji će efikasno rušiti te male bespilotne letelice. Već smo probali sistem i rezultati su bili veoma dobri – objasnio je Sozinov.

IAKO je Putin spomenuo da je vojska prošle godine dobila lasersko oružje koje bi se koristilo na kopnu, ipak je prećutao da je u završnoj etapi razrada aviona sa laserskim oružjem na osnovi sovjetskog projekta A-60 sa megavatnim laserom, na čemu se radilo osamdesetih godina prošlog veka. Sada se tim projektom bave stručnjaci „Almaza“, a Sozinov objašnjava da prema sadašnjim planovima laser treba da se montira na avionu „Il-76MD“.

POLEMIKA RUSA I AMERIKANACA

JEDAN broj američkih vojnih eksperata i analitičara voli da potcenjuje rusku vojnu tehniku i oružje. Tako je na američkom portalu The national Interest bilo objavljeno kako ruski PVO sistemi imaju „Ahilovu petu“ i ne mogu da zaštite nebo ni od aviona četvrte, a kamoli pete generacije.

Na drugoj strani ruski eksperti tvrde da su Amerikanci u zabludi jer najnoviji sistemi S-400 imaju odlične radare koji lako registruju let američkih „nevidljivih“ aviona. U Moskvi ukazuju na to da, čim američki piloti uključe radar, on se vidi na ruskim uređajima za praćenje.

KOMENTARI9 komentara

 1. M says:

  S-500 vjerovatno neće moći rušiti hipersonične rakete koje će USA ubrzo vjerovatno također imati,kao i rusi koji ih već imaju,kako je Putin objasnio ovih dana.Al,rusi vjerovatno imaju i druge tehnikalije(neraketne)a koje možda mogu rušiti i hipersonične rakete!Ali,to možda ima i USA?!?

  • padre says:

   Koje su to naoružanje Amerikaci imali "uskoro"?Kod njih ide sve u nekoliko faza.Prva faza je osnovni budet, pa onda aneks I za prilagođenje, pa anex II za ispravke, ko ima vremena,da radi na sistemu?

  • Strahinja says:

   Rusi sa velikim R, upamti to. To je veliki narod, ako uopste mozes da dobacis dotle. Da amerikanci (namerno malim A) imaju ista do toga, odavno bi snimili spotove, filmove, pretili... Nebi se sklanjali u misiju rupu i iz nje kevtali kao tvoj kolega "Goran" koji konstantno nihilise sve sto rusko (namerno malim slovom R jer je to pravopis). Ako se jos uvek premisljas i sumnjas u napisano, sacekaj jos samo malo... Evo i Italija uskoro podpada pod rusku zonu uticaja...

   • Zaharije qSerak says:

    Ti vjerovatno sve “desno” orijentirane Države vidiš kod desno orijentiranog Putina.Ja volim Rusiju,ali ne Putinovu Rusiju,koja upropaštava sistematski Rusiju

  • Roy says:

   A mozda i lazu i jedni i drugi kao sto i lazu da imaju nuklearno oruzje koje nikad i nigdje nisu koristili osim navodno na Hirosimi i Nagasakiju, a nisu ni tamo nego su bacili velike kolicine napalma, a onda se u ono vreme mogla podvaliti svakakva prica naivnim i nepismenim narodnim masama o strasnom oruzju koje unistava sve.

  • Mille says:

   Verovatno da verovatno, a mozda verovatno.

 2. Miraš says:

  Nevezano od teme: Teroristička enklava I. Guta se sve više smanjuje. Topi se u toku zime brzo kao sneg leti. Danas su oslobodjena još tri mesta: na jugoistoku mesto Beit Nayem i solidan deo teritorije okolo, na severoistoku i istočno od Dume izgleda još noćas da je oslobodjeno mesto Al Rihan i upravo idu prve vesti da je malo južnije od ovog mesta oslobodjeno veliko uporište grad Al Šifunija. Pored toga najinteresantniji napredak je: snage SAA još sinoć napredovale su sa istoka osvajajući polja i neke farme i stigle su u srce I. Gute blizu mesta Mesraba i malo južnije blizu mesta Bayt Siwa. Sada Istočna Guta na mapi izgleda kao mini haljina koja je neprirodno do neukusa i do nezdravlja stegnuta u struku. Tako izgleda da zaobilazeći južno grad Mesrabu ako bi samo osvojili manje mesto Mudayrah spojili bi se sa snagama SAA na zapadnoj strani kod ranije puno napadane i branjene armijske baze. Time bi I. Guta veoma brzo bila presečena na dva dela. Videćemo već sutra šta će uraditi. Jesu li secnuli ili makaze još stoje spremne. S obzirom da se dosta sukoba odvija u naseljenim mestima možda će taktizirati sa ciljem da izvuku što više terorista iz urbanih sredina te neće žuriti sa presecanjem "mini haljine". U severnom delu ostali bi Harasta i Duma najopasnija i opravdano nazvana "glava zmije" i pomenuta Mesraba. U južnom delu ostalo bi nekoliko manjih mesta, ali i nešto većih kao Saqba, Haza, Zamalka, Erbin i Džobar.

 3. Miraš says:

  Snage SAA nedostaje samo 3 km da spoje svoje snage i preseku horizontalno I. Gutu. Iz jedne sirijske vesti: procenjuju da snage SAA ipak će najpre osvajati grad Mesrabu, Beit Savu pa tek onda i Mudairah i konačno izvršiti spajanje svojih snaga, tj podelu I.Gute na dva dela. Očekuju da će se osvajanju tih mesta suprotstavljati sve militantne frakcije: Džajš al Islam, Ahrar al Šam, HTS, Fajlak Rahman i FSA.

 4. Marks says:

  Hitno naručiti par komada nek se nadje zlu netrebalo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *