НОВИ „НОН-ПЕЈПЕР“ НА СТОЛУ: Албански портал објавио документ, ево шта је план Француске и Немачке за јужну покрајину

NOVI „NON-PEJPER“ NA STOLU: Albanski portal objavio dokument, evo šta je plan Francuske i Nemačke za južnu pokrajinu

24 maja 2021

Prvi sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića biće održan sledećeg meseca (juna) u francuskoj prestonici – Parizu. „Albanian post“ je došao u posed dokumenta pod naslovom „non-pejper“ koji precizira ne samo vreme sastanka, već i teme razgovora i ciljeve ove nove runde razgovora, koja je zamišljena kao završna runda i očekuje se da će biti završena pre februara 2022.Kako prenosi Kossev, Sve se, do konačnog sporazuma, mora realizovati u roku od godinu dana, dokument precizira.

Ovaj non pejper je nemačko-francuska inicijativa usmerena ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, pod pokroviteljstvom visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika Evropske unije za Kosovo i Srbiju, Miroslava Lajčaka.

Dokument pokazuje da se to radi uz podršku država članica EU i Sjedinjenih Država.

Ovo pismo, neformalno, u jednoj od glavnih tačaka predviđa stvaranje autonomije sa proširenom samoupravom i sopstvenim institucijama.

Autonomni okrug severnog Kosova

„Obe strane se slažu oko uspostavljanja Atonomnog okruga severnog Kosova kao posebne administrativne jedinice regionalne samouprave na Kosovu koja ima pravo da usvaja zakonodavstvo u regionalnoj ekonomiji, finansijama, imovini, infrastrukturi, kulturi, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, pravdi, uslugama, stanovanju, urbanom razvoju i evropskoj saradnji u skladu sa Ustavom Kosova i zakonodavstvom o lokalnoj samoupravi“, navodi se u jednoj od glavnih tačaka dokumenta koji je obezbedio „Albanian Post“.

„Autonomni okrug severnog Kosova obuhvatiće teritorije Zvečana i njegovih 35 sela, Leposavića i 72 sela, Severne Mitrovice i obližnjih katastarskih zona i Zubinog Potoka i 63 okolna sela“, navodi se dalje u planu.

Ovaj autonomni okrug predstavljen u pismu „imaće guvernera koji predstavlja Vladu Kosova, Skupštinu koja predstavlja narod i Izvršno veće koje će biti zajedničko telo Autonomnog okuga, Vlade Kosova, Vlade Srbije i Evropskog parlamenta“.

Privilegovan status SPC

Druga tačka predviđena nemačko-francuskim dokumentom je status srpskih crkava.

„Srpska pravoslavna crkva biće priznata, njena imovina biće neprikosnovena i uživaće privilegovan status u više od 40 glavnih crkava“.

Takođe je precizirano da bi „Crkvu i njenu utrašnju organizaciju trebalo priznati kao samoupravnu stranku političkog i ustavnog sistema Kosova, da vlasništvo treba da bude neprikosnoveno i da uživa privilegovan status“.

„Zaštićena područja treba da uključuju više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti. Pravoslavnu crkvu na Kosovu, kao suštinski deo Srpske pravoslavne crkve, u skladu sa ustavnim promenama, trebalo bi da vodi patrijarh Srpske pravoslavne crkve koja bi trebalo da ima sedište u Pećkoj Patrijaršiji“.

Ono što Kosovo dobija ovim sporazumom jeste da Srbija neće prigovarati kosovskim zahtevima za članstvo u međunarodnim institucijama.

Takođe, još jedna važna tačka ovog non pejpera je stvaranje ekonomske zone kao katalizatora i podsticaja za ekonomski razvoj u obe države.

Slobodna ekonomska zona

Ovo je naznačeno „u konceptu evropskih regiona kako bi se osiguralo uspostavljanje slobodne ekonomske zone“ koja bi se protezala na region Mitrovice i Novog Pazara.

Obe zemlje nastavile bi sa idejom da „nijedna od njih ne može predstavljati drugu državu na međunarodnom planu ili delovati u ime druge države“, dodaje se u dokumentu.

Ispod je istaknuta činjenica da će ove dve države poštovati suverenitet jedna druge na svojim teritorijama.

Naravno, potpisivanje ovog dokumenta značilo bi izmene ustava obe zemlje, a zatim i međusobno priznavanje nakon ustavnih i teritorijalnih preuređenja.

Non pejper ukazuje i na neke druge tačke, o tome šta bi se primenjivalo nakon postizanja ovog sporazuma.

„Obe strane će razmeniti stalne misije. One će biti osnovane u odgovarajućem sedištu svojih vlada. Praktična pitanja vezana za uspostavljanje misije biće rešavana u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima“, navodi se u dokumentu.

Savet za uzajamno prijateljstvo

„Obe strane će uspostaviti Savet za uzajamno prijateljstvo koji će svake godine sazivati vlade obe države kako bi se osigurala primena sporazuma koji je pravno obavezujući i promovisala bilateralna saradnja u svim oblastima od interesa. Zajednički će proširiti perspektivu za evropske integracije“.

Prvi sastanak između Kurtija i Vučića, na kom se očekuje da se razgovara o ovim tačkama biće održan sledećeg meseca u Parizu.

Ova faza pregovora, koja predlaže potpisivanje ovog sporazuma kulminirala bi u septembru 2022. godine, gde bi Borelj izveštavao Generalnu skupštinu pri Ujedinjenim nacijama na osnovu mandata predviđenog Rezolucijom A/64/L.65/Rev.1.

Autori non pejpera predviđaju da će, ne samo pregovore, već i svoje potpise dati dvojica aktuelnih lidera dve države – kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

(Kosovo onlajn)

KOMENTARI13 komentara

 1. Žarko says:

  Nemačka neka odvoji Bavariju i neka joj da specijalni status sa autonomijom i samoupravom, a Francuska se i onako već deli sa islamistima pa neka njima da samoupravi i autonomiju. Kosovo nije na prodaju.

  • Archelay says:

   Zarko,kratko,jasno i-sve tacno,Cestitam.

  • persida says:

   Okupirani do balcaka od islamista, Europojci nemaju preca posla nego da se bave Kosovom. Samo napred.

 2. miliorad5 says:

  očajni su:)Samo jasdno i glasno ćuvati SVOJE , a šiptari neka traže autonomiju u švajcarskoj:)ionako ih je tamo više nego na kosovu:);)

  • persida says:

   Slazem se, neka Svajcarska banka naseli Kosovare oko svoje zgrade, oni su poznati kao dobri cuvari. Eto resenja. Neka cuvaju zgradu dok se u njoj stampaju lazne novcanice.

 3. doktrina soka says:

  Hebe lud zbunjenog papir trpi sve,nadrobljeno,da pas sa maslom to ne bi pojeo,DRUGO IM ZA PRIZNAVANJE kIM,STOLICA U MEDJUNARODNIM INSTITUCIJAMA JE DRZAVA KiM, sa manjinskim pravima Srbima i SPPC. Do jaja.

 4. Rafmanjinov says:

  1244

 5. rade n says:

  Garantuje se ono sto se u normalnim drzavama podrazumeva.Vlasnistvo na svojim imanjima i crkvama ,da se ne pljackaju i pale.Ito sve regulisano prema Ustavu Kosova kao i celoupno delovanje u svim sverama zivota prema zakonima drzave Kosova i uz nadleznost njihovij institucija.I to je sargarepa.Inace i to je mnogo sto nam daju jer bi mogli da da konfiskuju sve sto poseduju Srbi.Pa ako je i od nasih "izvanrednih "prijatelja i "postovaoca"nase zemlje i naseg predsednika ,mnogo je!

 6. da da says:

  Ovim se pokazuje da Srbija nije država već okupirana teritorija.Policijo i vojsko Srbije hapsi izdajinke i proglasite okupaciju Kosova i Metohije od strane zapadnih sila i šiptarske terorističke manjine koji to rade uz pomoć kvislinške vlade Srbije u kojoj caruju prikriveni hrvati.

 7. Milutin says:

  NATO, kao organizacija koja kontroliše svoje članice a trebalo bi biti obrnuto, je po prvi put u svojoj istoriji okupira deo jedne suverene zemlje. I dao je mafijaškim klanovima, iz dela naroda nelojalnih svojoj državi, na upravljanje. Dakle taj narod je dvostruko kontrolisam. Prvo od svojih mafijaša a potom i od samog NATO-a. I Srbija sada treba da ozakoni ovaj novi oblik prisilne globalizacije. NATO-mafijaškim pristup globalizaciji. Sledeći korak ove "globalizacije" već isprobavaju u Americi. Smanjivanje polcijskih snaga. Umesto smanjivanja kriminala smanjuje se borba protiv njega. A u svakoj zemlji na svetu postoji kriminal. Danas ceo Zapad hrli u "obuzdavanje Rusije". Sutra, kada Globalizacija bude poništavala države i to najpre snažne države Zapada, neko mora globalno da obuzdava građane tih bivših država. U stvari to više neće biti građani već neorganizovani skup pojedinaca. I takav nepedvidiv skup moraće da kontroliše takva NATO-mafijaška organizacija kakva se isprobava na Kosovu i Metohiju.

 8. Za Srbiju says:

  Demokratska Evropa daje državu teroristima. Još nas i bombardovali, proterali i okupirali, zarad terorističke države. Valjda su to te evropske vrednosti.

 9. test01 says:

  Fasistima se opasnoo zuri? Zasto - pa sa Rusijom su zakasili po mojoj proceni, vreme radi za Srbiju (ali okupacione gnjide i lopovi na vlasti rade protiv Srbije i Srba).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *