НОВИ ОБРТ – Америка одлучила да у Сирији…

NOVI OBRT – Amerika odlučila da u Siriji…

28 aprila 2018

Sekretar za odbranu kaže da SAD proširiju svoje operacije u Siriji. Džim Matis je potvrdio da je Francuska ojačala poziciju SAD sa svojim specijalnim snagama.

Američki sektretar za odbranu Džejms Matis je rekao da se SAD neće povući, već će zapravo proširiti svoje operacije u Siriji.

On je u četvrtak rekao da ovo proširenje dolazi kao odgovor na povećane ofanzive ISIS-a u regionu.

Matis je takođe rekao da će se operacije protiv ISIS-a povećati na iračkoj strani granice, dok je Francuska, u poslednje dve nedelje, ojačala SAD u Siriji sa specijalnim snagama.

Francuski predsednik Emanuel Makron je postao jedan od najsnažnijih zagovornika za produženi boravak Amerike u Siriji. On je nedavno rekao da SAD, Francuska i njihovi saveznici ne bi trebalo da napuštaju Siriju kada je sukob sa ISIS-om završen, već treba da ostanu i izgrade “novu Siriju.“

Matis je rekao Komitetu za oružane snage u Senatu: “Nastavljamo borbu, proširićemo je i dovesti više regionalne podrške. Ovo je najveća promena koju sada pravimo.“

Matis je u svojoj izjavi tvrdio da SAD ne ulaze kako bi odabrale stranu u tekućem sukobu u Siriji. “Nikakvo vojno rešenje nije moguće u sirijskom građanskom ratu,“ rekao je Matis. “Nastavljamo da podržavamo diplomatsko rešenje u okviru mirovnog procesa pod vođstvom UN-a.“Predsednik Donald Tramp je ranije izjavio da će se američke snage povući iz Sirije nakon poraza Islamske države (IS), ali još uvek nije pružio bilo kakve vremenske rokove za to kada bi se to moglo dogoditi.

Na konferenciji za novinare u Beloj kući u utorak, predsednik je rekao da će američka vojska “doći kući relativno brzo,“ ali on takođe želi da ostavi “snažan i dugotrajan trag“ u regionu.

Pre nego što se kandidovao za funkciju, Tramp je u više navrata kritikovao svog prethodnika Baraka Obamu zbog intervencije u Siriji. On je upozorio da bi intervencija bila skupa i da ne bi imala “nikakve pozitivne aspekte, a imala bi ogromne negativne posledice.“ Čak i prošlog meseca je Tramp najavio planove da američku vojsku vrati kući, i rekao da će SAD “pustiti druge ljude da brinu o tome.“

Francuski predsednik Emanuel Makron je, obraćajući se Kongresu u sredu, obećao da će Francuska i SAD “stajati zajedno u Siriji.“ Makron je blisko sarađivao sa Trampom u toku raketnog napada na mete sirijske vlade ranije ovog meseca.

Na saslušanju u četvrtak, Matis je rekao da će američke snage pokrenuti “nove napore“ protiv meta u srednjoj dolini reke Eufrat u narednim danima, i povećati operacije na iračkoj strani granice između Sirije i Iraka, uz pomoć francuskih specijalnih snaga.

Od 2014. godine su SAD pružale svoju podršku antivladinim snagama i kurdskim pobunjenicima u Siriji, pod pokroviteljstvom borbe protiv ISIS-a. Posle američke intervencije, a kasnije i ruske intervencije 2015. godine, ISIS je izgubio oko 98 odsto svoje teritorije širom Sirije i Iraka, i sada kontroliše samo nekoliko izolovanih delova pustinje.

Matis je uverio senatore da će SAD održavati komunikaciju s ruskim snagama kako bi se osiguralo da ove dve sile ne dođu u sukob dok se obe bore protiv ISIS-a u Siriji.

“Trenutno u Siriji imamo otvorenu i neprekidnu komunikacionu liniju koja funkcioniše prilično dobro, kako bismo bili sigurni da ne dođemo u međusobni sukob ili da se ne umešamo jedni drugima u operacije,“ rekao je on.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Trifun says:

  Amerika se povlaci iz Sirije! Premjesta se u Irak, a Francuska je poslala dvije brigade specijalaca da zamjeni amerikance kada krenu u povlacenje. Za sada nema pokretanja amerikanaca ali namjera je DEFINTIVNOG POVLACENJA. Nema nazad.

 2. goran says:

  Dragi Makrone, kad volis toliko rat, dodji brate licno da se sukobis sa Rusima. Koja jajara od coveka, majko moja.

 3. Miraš says:

  On (Matis) je rekao da ovo proširenje dolazi kao odgovor na povećane ofanzive ISIS-a u regionu??? Tih značajnih povećanja ISIS nema. Primetno je da se američka koalicija i Kurdi puno sporije gotovo nikako bore protiv dva džepa ISIS u tom delu istočno od Eufrata. Nego preuzeli su uz pomoć kurdskih snaga u tom istočnom delu Sirije kontrolu nad najvažnijim sirijskim naftnim poljima, a time ozbiljno ekonomski i na duži rok podkopavaju Siriju kao saveznicu Rusije. Zatim zadržavanjem u Siriji i proširivanjem operacija da li će nastojati da preseku veze Sirije sa Iranom? Zbog tih naftnih polja do sukoba će morati doći, ali onda se ulazi u sirijsko-kurdski sukob što će komplikovati konačno rešenje za Siriju. Vešto ćuti na temu umešanosti u podržavanju terorističkih grupa i nastanka gradjanskog rata u Siriji, kad samo kaže da SAD ne ulaze kako bi odabrale stranu u tekućem sukobu u Siriji. Zatim rekao je da “Nikakvo vojno rešenje nije moguće u sirijskom građanskom ratu,“. - Tačno je da samo vojno rešenje nije dovoljno, ali Sirijci su tokom rata ušli i u proces pomirenja. Ne odlaze svi pobunjenici u Idlib, nego deo njih prihvata sve uslove i ostaje u svojim mestima nakon oslobodjenja, neki prelazi u snage NDF ili u snage SAA, a neki su u lokalnoj policiji.

 4. milan says:

  Isto je bilo saveznistvo iu Vijetnamu. Prvo su bili Francuzi pa palicu preuzeli Ameri. Historija se izgleda ponavlja. Odakle ta tako cvrsta veza izmadju USA i Francuske! Rotshild sa svim tim agresijama upravljaju!!!

 5. Miraš says:

  AMERIKANCI SE NE POVLAČE IZ SIRIJE NEGO POVEĆAVAJU PRISUTNOST SA CILJEM DA NOVI SUKOBI "SIRIJSKO-KURDSKI" KOJI TEK TREBA DA SE RAZVIJU - DA BI TO SLABILO I SLAMALO SIRIJU. Cilj je uništenje Sirije i njeno konačno padanje na kolena. Takodje istovremeno nastojaće da opet preseku kopnene veze Sirije sa Iranom. Nije Amerikancima žao ni Kurda, upotrebiće ih kao potrošnu robu za svoju geopolitičku igru. Što Kurdi budu više stradali i ginuli imaće više aduta da povodom njihovog stradanja otvaraju političko pitanje opstanka države Sirije u ovakvim granicama. Mač sa dve oštrice: 1.Siriji trebaju njeni najvažniji izvori nafte (i gasa) koji su trenutno pod kontrolom Amerikanaca i Kurda, ali Kurdi se tu u istočnoj i jugoistočnoj Siriji ne nalaze na svom etničkom prostoru te je logično da će do tog sukoba doći 2. Ako Sirija odustane od konflikta sa Kurdima i krene u završni politički dijalog o "novoj Siriji" sa ovakvim stanjem na terenu kakvo je trenutno onda puno rizikuje u pogledu preuzimanja tih naftnih i gasnih polja.... U prethodnih 7 godina radili su na raspadu Sirije uz pomoć ISIS i pobunjeničko-terorističkih grupa, a sada će pokušati da dalje slabe Siriju na osnovu sirijsko-kurdskog sukoba. Uporno jačaju svoju prisutnost da bi taj sukob bio što teži. Sirija je dosad izbegavala da udje u konflikt sa kurdskim snagama. Bio je ranije ozbiljan konflikt izmedju njih pa su Rusi napravili tampon zonu da to ne preraste u ozbiljniji sukob. To je bilo neophodno jer snage SAA u to vreme su se borile i protiv ISIS i protiv naoružanih pobunjeničko-terorističkih grupa, pa bi tada još i sukob sa Kurdima samo usporio sve njihove napore da oslobode zemlju. Sa vazdušnim udarima koji će se ponavljati Amerikanci će pokušavati da uspore i otežaju napredovanje SAA da oslobode još dve bitne zone: Dara + Kunejtra i Rastanski džep. SAD i NATO zlotvori računaju sa maksimalnim iscrpljivanjem Sirijaca nadajući se totalnom padu njihove zemlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *