Novi papa bi mogao biti antisemita

Novi papa bi mogao biti antisemita

5 marta 2013

FILE PHOTO OF CARDINAL OSCAR RODRIGUEZ MARADIAGAProfesor sudske prakse sa Harvarda, Alan Deršovič u pismu upućenom uredniku  „Majami Heralda“, u kome mu se vajka da je kardinal Hondurasa Oskar Andres Rodrigez Maradijaga, jedan od pretendenata na papski presto, antisemita!

Deršovič je između ostalog u pismu, napisao:

„On je optužio Jevreje za izazivanje skandala, u kome su katolički sveštenici prikazani kako se bave seksualnim zlostavljanjem i da su bivali u razno – raznim seksualnim vezama sa svojim mladim parohijanima! On je tvrdio da su Jevreji počeli proganjati katoličku crkvu zbog njenog anti – izraelskog stava, pozivajući se na medije (posebno štampane) – koje naravno, oni i kontrolišu – daju nesrazmernu pažnju seksualnom skandalu Vatikana. Potom je uporedio kontrolisanje medija od Jevreja s Hitlerom, jer su oni protagonisti onoga što ja ne oklevam da definišem kao progon i usmerenost protiv crkve“.

Maradijaga je maja 2002. godine, u intervjuu za italijansku katoličku publikaciju  „30 Đorni“ tvrdio da su Jevreji uticali na medije da iskoriste trenutnu kontroverznu situaciju u odnosu na seksualno uznemiravanje katoličkih vernika kako bi skrenuli pažnju sa izraelsko – palestinske krize.

U isto vreme je Liga za borbu protiv kleveta, sa sedištem u SAD, izrazila javnu ogorčenost zbog izjava kardinala. U prepisci sa Avramom Foksom, direktorom Lige, Mardijaga se izvinio, rekavši da nikada nije mislio da će njegove izjave biti iskorišćene da podstaknu antisemitsku teoriju zavere o jevrejskoj kontroli medija i da će se ove primedbe tumačiti kao nagoveštaj postojanja  „jevrejske zavere“, obećavši da to nikada više neće reći.

„Vatikan je ispravno označio antisemitizam grehom, a ipak nepogrešivo greši u odnosu na kratku listu onih koji mogu da postanu lideri Katoličke crkve“, napisao je Deršovič.

„Ako se to ipak desi, time bi bilo nepovratno urušeno dobro delo poslednjih dvaju papa, koji su ipak uspeli izgraditi mostove između Katoličke crkve i Jevreja!“, prenosi Džuiš telegrafik ejdžensi.

Pored toga, kardinal Maradijaga je takođe poznat kao žestok kritičar globalizacije.

„Ona bi stvorila (globalizacija) ‘nove zidove’ između država i svetskih kultura, a samim tim produbiće još ‘dublje podele’ između bogatih i siromašnih“, rekao je jerarh.

„Umesto toga, da bi sačuvali radna mesta, sistem teži maksimalnom povećanju profita. Kriza, koju je nedavno doživela globalna ekonomija, takođe je pokazala da banke i značajan deo privrede, ne žele imati ikakvih obaveza u pogledu malog biznisa i poclovanja sa malim preduzećima. Bitno je da u svetu budu zadovoljene potrebe velikih preduzeća i akcionara“!

(Vaseljenska TV – Slaviša Lekić)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *