NOVI PAZAR: Gradi se mauzolej zločincu Aćif-efendiji

NOVI PAZAR: Gradi se mauzolej zločincu Aćif-efendiji

23 januara 2014

dru-Acima_620x0Čelnici Bošnjačkog nacionalnog veća u Novom Pazaru predstavili su najbolje idejno rešenje za memorijalni centar u novopazarskom naselju Hadžet gde su 1945. komunističke vlasti streljale ratnog gradonačelnika Pazara Aćifa Hadžiahmetovića, više saradnika i, kako naglašavaju u Veću, 1.500 nedužnih Novopazaraca.

Član komisije Mustafa Baltić istakao je da je za najbolje proglašeno rešenje pod šifrom „Hadžet 12“, rad autora Faruka Hadžića, arhitekte iz Sarajeva koji je „zadovoljio sve funkcionalne, formalne i estetske uslove konkursa“.

„Ovim idejnim rešenjem ne želimo trzavice i revidiranje istorije, već je cilj da Bošnjaci na civilizovan način odaju počast ljudima koji su stradali“, ističe Mustafa Baltić, predsednik Skupštne opštine Sjenica.

„Memorijalni centar na Hadžetu treba da simbolizuje sećanje na nedužne bošnjačke žrtve u 20. veku, nadamo se da ćemo izgradnju realizovati u atmosferi opšteg konsenzusa Bošnjaka“, istakao je član BNV-a i profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru dr Redžep Škrijelj.

U BNV-u ističu da parcela na kojoj će se graditi memorijalni centar Hadžet pripada gradu, ali se nadaju da će sa lokalnom upravom rešiti imovinsko-pravne odnose.

Za poratne komunističke vlasti Aćif-efendija i svi drugi koji su streljani na Hadžetu bili su saradnici okupatora i ratni zločinci. Aćif je pobio mnogo Srba i Bošnjaka i bio je jedan od perjanica fašističke ratne tvorevine Velike Albanije.

U BNV tvrde da ovo nije tačno i da je Aćif Hadžiahmetović, poznatiji kao Aćif-efendija, bio bošnjački junak koji je svoj narod branio od četnika.

Prošle godine, u centru Novog Pazara, na kući u kojoj je živeo, otkrivena je spomen-poloča Aćif-efendiji koja je izazvala različite reakcije širom Srbije. Uklanjanje su tražili najviši funcioneri Vlade Srbije, a otkrivanju je prisustvovao i aktuelni ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin.

Rehabilitacija

U višem sudu u Novom Pazaru pokrenut je proces za rehabilitaciju Aćifa Hadžiahmetovića i „nevino streljanih“ saradnika. Sudu se obratilo i nekoliko NVO (Sandžački intelektualni krug, Sandžački odbor za ljudska prava, „Urban-in“…) koje se protive rehabilitaciji i tvrde da je Aćif bio saradnih fašističkih okupatora. Proces je na početku.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *